F1: Barcelona prizorišče prve evropske dirke sezone

Dirkači formule ena bodo v nedeljo nastopili na prvi evropski dirki te sezone v Barceloni.

Objavljeno
07. maj 2014 15.34
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Barcelona - Dirkači formule ena so te dni zbrani v Barceloni, ki bo v nedeljo gostila prvo evropsko dirko sezone (14).

Dosedanje dogajanje v formuli ena je bila povsem v znamenju Mercedesa in njegovih dirkačev, Nemca Nica Rosberga in Britanca Lewisa Hamiltona, ki sta poskrbela za zmage na prav vseh štirih dirkah in svojemu moštvu priborila veliko prednost pred zasledovalci - Mercedes ima v skupnem seštevku 97 točk prednosti pred Red Bullom.

Med dirkači je v najboljšem položaju Nico Rosberg, ki je na novinarski konferenci dejal, da dirkališče v Barceloni pozna do potankosti:

»VN Španije bo prva dirka v Evropi po prvih štirih zanimivih preizkušnjah. Tu se bo začelo naslednje poglavje sezone in verjetno ni dirkališča, ki bi ga bolje poznal. Na to dirko imam kar nekaj lepih spominov, med drugim sem tu preteklo sezono osvojil najboljši štartni položaj, kar bi ponovil tudi letos. Obetam si zanimivo dirko, upam, da bo razburljiva tudi za gledalce,« je dejal Nemec.

Njegov moštveni kolega Lewis Hamilton, zmagovalec treh izmed štirih dirk v sezoni, upa, da bo v nedeljo dočakal prvo zmago v Barceloni:

»Premor je dobro del tako dirkačem kot tudi inženirjem, ki so garali toliko tednov. Po treh odličnih vikendih v Maleziji, Bahrajnu in na Kitajskem se že veselim naslednje dirke in bom poskušal prenesti dobro formo tudi v nadaljevanje sezone. Barcelona je pravo mesto za prvo evropsko dirko, saj vsi zelo dobro poznamo to dirkališče. Tu še nikoli nisem zmagal, vendar sem v dobrem položaju, čeprav je jasno, za koga bodo navijali gledalci. Proga v Barceloni je fantastična in naš dirkalnik je bil doslej zelo dober, tako da že komaj čakam dirko,« je povedal Hamilton.

Vettel: Kvalifikacije bodo ključne

Nemški branilec naslova Sebastian Vettel je s svojim Red Bullom v tej sezoni osvojil le 33 točk in je na petem mestu v skupnem seštevku, pred dirkaškim koncem tedna v Barceloni pa je izpostavil pomembnost kvalifikacij:

»S špansko dirko se vračamo v Evropo. Tam bomo znova imeli na voljo svojo postajo Energy Station, v kateri bomo imeli veliko prostora in se bomo počutili kot doma. Proga je znana po svojih 180-stopinjskih zavojih, kot tudi po tem, da nima veliko prostora za prehitevanje, tako da bodo kvalifikacije ključnega pomena. Mislim, da bomo morali med dirko opraviti več postankov v boksih, saj so hitri zavoji neprizanesljivi za gume,« je ocenil Vettel.

Svoj pogled na progo v Barceloni je podal tudi drugi član Red Bulla Daniel Ricciardo, ki je naprvih štirih tekmah osvojil 24 točk:

»Vedno sem užival na stezi v Barceloni, saj vsebuje vsega po malo, zaradi česar je zelo popularno prizorišče za testiranje. Na tej progi lahko dirkači lažje branijo svoj položaj, vendar hkrati zahteva tudi izjemno zbranost.«

Button: V Španiji bodo vidne razlike med dobrimi in slabimi dirkalniki

Pri Mclarnu so razočarali na prvih štirih dirkah in so si priborili le 43 točk, kar 111 manj od vodilnega Mercedesa. Britanski dirkač Mclarna Jenson Button upa, da bo dirka v Barceloni prelomna za njihovo formo:

»Vrnitev Evropo predstavlja nov začetek in za nas bo ta dirka izjemno pomembna. Proga v Barceloni je zelo zahtevna in tam bodo zelo opazne razlike med dobrimi in slabimi dirkalniki. Na tej preizkušnji ne bomo le uporabili nekaterih novih delov, temveč bomo poskušali razvozlati še kakšno skrivnost dirkalnika, s čimer bi izboljšali njegovo učinkovitost. Kar se tiče razvoja dirkalnika, smo še v začetni fazi, zato je pomembno, da se usmerimo na pravo pot in pridobimo zaupanje v dirkalnik. Vsi vemo, da je ta ekipa sposobna razvijati dirkalnik skozi sezono, hkrati pa verjamem, da bomo kmalu naredili korak naprej.«

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi Mclarnov dirkaški direktor Eric Boullier: »Dirkaški konec tedna bo za nas v znamenju učenja, upamo tudi, da se bomo uspešno pobrali po slabem koncu tedna na Kitajskem. Prepričani ste lahko, da bosta Jenson in Kevin dirkala na robu zmogljivosti. V Šanghaju sta bila fantastična in zares je bilo žalostno, da njun trud ni bil poplačan zaradi neučinkovitosti dirkalnika. Pri Mclarnu smo zelo dejavni od dirke na Kitajskem in upam, da smo na pravi poti proti vrhu.«

 

Spored dirkaškega konca tedna v Barceloni

Petek

10.00 - prvi prosti trening

14.00 - drugi prosti trening

Sobota

11.00 - tretji prosti trening

14.00 - kvalifikacije

Nedelja

14.00 - dirka za VN Španije