F1: Hamilton z zmago v Austinu do tretjega naslova

Britanec Lewis Hamilton je z zmago na VN ZDA odločil prvenstvo. Drugi Nico Rosberg, tretji Sebastian Vettel.

Objavljeno
25. oktober 2015 19.02
Posodobljeno
25. oktober 2015 20.55
AUTO-PRIX-USA-F1-PODIUM
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Austin - Britanski dirkač Lewis Hamilton si je na VN ZDA privozil deseto zmago sezone, s katero je hkrati osvojil svoj tretji naslov svetovnega prvaka.

Gledalci v Austinu so lahko spremljali izjemno dirko, ki je bila polna prehitevanj in tudi prekinitev, saj je vodstvo dirke moralo trikrat aktivirati varnostni avto.

Na koncu je bil najboljši Lewis Hamilton, ki je ključno potezo storil sedem krogov pred koncem. Takrat je izkoristil napako Nemca Nica Rosberga in se prebil v ospredje, Rosberg je končal na drugem mestu (+2,850), na oder za zmagovalce pa se je uvrstil še Nemec Sebastian Vettel (+3,381), ki je pridobil kar enajst mest. Na odličnem četrtem mestu je končal nizozemski novinec Max Verstappen (+22,359).

Lewis Hamilton je danes slavil 43. zmago v karieri, pred njim sta le Francoz Alain Prost (51) in Nemec Michael Schumacher (91).

Hamilton je tri dirke pred koncem zbral neulovljivih 327 točk, drugi je Sebastian Vettel z 251 točkami in tretji Nico Rosberg s 247 točkami.

Naslednja dirka bo 1. novembra v Mehiki.

POTEK DIRKE

Dirka za VN ZDA se je začela v oblačnem vremenu in na mokri stezi. Zmagovalec kvalifikacij Nico Rosberg ni izkoristil svojega položaja in je s slabšim štartom Lewisu Hamiltonu omogočil, da je zapeljal na prvo mesto. Britanec in Nemec sta se do prvega ovinka krčevito borila za vodilni položaj, pri čemer je Hamilton vztrajal na notranjem položaju in ob koncu ovinka trčil v svojega moštvenega kolega. Trk se je bolje končal za Hamiltona, ki je ohranil vodstvo, Rosberg pa je za kratek čas zapeljal s proge in nazadoval na četrto mesto, saj sta ga prehitela še Danil Kvjat in Daniel Ricciardo (na spodnji sliki).

V ozadju je odlično začel Sebastian Vettel in se s trinajstega mesta hitro prebil na deveto mesto, do konca prvega kroga pa je opravil še s Fernandom Alonsom in Maxom Verstappnom in se prebil na sedmo mesto.

Trk Sauberjev za varnostni avto, Rosberg pridobil dve mesti

V četrtem krogu so se vodilni možje Sauberja lahko le prijeli za glavo, saj sta trčila njihova dirkača, Šved Marcus Ericsson in Brazilec Felipe Nasr, ki sta na progi pustila številne ostanke, tako da je vodstvo dirke v petem krogu aktiviralo virtualni varnostni avto.

Ta je bil aktiven do osmega kroga, takoj po njegovem umiku pa je prišlo do menjave položajev. Četrtouvrščeni Rosberg je nemudoma prehitel Ricciarda, ki je svoje mehanike začudeno vprašal, če ga ni Nemec nemara prehitel prehitro. Vodstvo dirke ni ukrepalo, kar je Rosberg znal izkoristiti in še pred koncem osmega kroga prehitel še Kvjata, pred njim je bil tako le še Hamilton.

Ricciardo mimo Rosberga in Hamiltona

Obdobje med trinajstim in petnajstim krogom je zaznamoval Daniel Ricciardo. Avstralec je na začetku trinajstega kroga izkoristil napako Rosberga in se povzpel na drugo mesto, v petnajstem krogu pa mu je dovolj prostora ponudil še Hamilton, kar je Ricciardo tudi izkoristil in se prebil na vrh.

Dirkači so se med 18. in 20. krogom ustavili na prvih postankih. Kot prvi je to storil Hamilton, ki je v 18. krogu izgubil dvoboj za drugo mesto z Rosbergom in se nemudoma ustavil v bokskih, za njim pa so postanke opravili še Rosberg, Kvjat in Ricciardo. Po prvih postankih je bil na vrhu Ricciardo, drugi je bil Rosberg, tretji Kvjat in četrti Hamilton. To se je spremenilo že v 22. krogu. Nico Rosberg je izkoristil moč svojega Mercedesa in prehitel vodilnega Daniela Ricciarda, Lewis Hamilton pa je opravil z Danilom Kvjatom in se povzpel na tretje mesto.

Vettel pridobival, Räikkönen zletel s steze

Najhitrejšim se je pridružil še Sebastian Vettel, ki je imel manj kot sekundo zaostanka za Kvjatom, kar je nadoknadil do 24. kroga in prehitel četrtouvrščenega Rusa.

Vettel se je tako vmešal v boj za najvišja mesta, iz katerega pa je v 21. krogu izpadel drugi voznik Ferrarija Kimi Räikkönen. Ta je z novimi gumami prehitro zavil v ovinek, zletel s steze in trčil v ogrado. Borbeni Finec se je nekako uspel vrniti na stezo, vendar je zlomil prednje krilce in moral v bokse, zaradi česar je nazadoval na 14. mesto. To še ni bilo vse, kar se mu je pripetilo, v 27. krogu so mu sporočili, da se njegove zavore pregrevajo in mora odstopiti. Dirke je bilo zanj konec.

V istem krogu je dirkač Sauberja Marcus Ericsson s svojim dirkalnikom obstal na progi, vodstvo dirke pa je na stezo poklicalo pravi varnostni avto. Številni dirkači so njegov vpoklic izkoristilo za postanek v boksih, vrstni red je bil: 1. Rosberg, 2. Hamilton, 3. Ricciardo, 4. Kvjat, 5. Verstappen, 6. Vettel.

Varnostni avto se je umaknil v 33. krogu. To je najbolje izkoristil Vettel in s svojim Ferrarijem kot za šalo prehitel konkurenco, do 34. kroga se je prebil že do tretjega mesta, za oba Mercedesa.

Kvjatova nesreča za nov vpoklic varnostnega avtomobila

Dirka je nemoteno potekala le do 43. kroga, ko je na štartno-ciljni ravnini silovito trčil Danil Kvjat in razbil svoj dirkalnik (na spodnji sliki), tako da je vodstvo dirke še tretjič poseglo po varnostnem avtomobilu. Ponovno so sledili številni postanki v boksih in menjavanje položajev. V vodstvu je bil Nico Rosberg, za njim pa so bili Lewis Hamilton, Max Verstappen in Sebastian Vettel.

Hamilton do ključnega prehitevanja

Dirka je po umiku varnostnega avtomobila postregla s številnimi prehitevanji. Vettel je v 47. krogu prehitel Verstappna in se povzpel na tretje mesto, dva kroga kasneje pa je prišlo tudi do spremembe na samem vrhu, ko je Rosberga zaneslo s proge, predenj pa je zapeljal Hamilton in se povsem približal naslovu prvaka. Vrstni red se do konca tekme ni več spremenil in Britanec je slavil svoj tretji naslov prvaka, na odru za zmagovalce pa sta bila še Nico Rosberg in Sebastian Vettel.

Rezultati VN ZDA

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 1:50:52,703

2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) +2,850

3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) +3,381

4. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) +22,359

5. Sergio Perez (Meh/Force India) +24,413

6. Jenson Button (VB/Mclaren) +28,058

7. Carlos Sainz (Špa/Toro Rosso) +30,619

8. Pastor Maldonado (Ven/Lotus) +32,273

9. Felipe Nasr (Bra/Sauber) +40,257

10. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) +53,371

 

SP, dirkači

1. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 327 točk

2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 251

3. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 247

4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 123

5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 111

 

SP, konstruktorji

1. Mercedes 574 točk

2. Ferrari 374

3. Williams 220

4. Red Bull 150

5. Force India 102

6. Lotus 70

7. Toro Rosso 65

8. Sauber 36

9. McLaren Honda 25