Ricciardo drugič letos podkuril Mercedesu

Na VN Madžarske na Hungaroringu sta pred »srebrnima puščicama« končala Daniel Ricciardo in Fernando Alonso.

Objavljeno
26. julij 2014 20.13
Posodobljeno
27. julij 2014 13.00
AUTO-PRIX-F1-HUN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Budimpešta - Red Bullov avstralski mladenič Daniel Ricciardo se je na veliki nagradi Madžarske na Hungaroringu, enajsti letošnji dirki v koledarju svetovnega prvenstva formule ena, veselil še druge zmage v sezoni (po Kanadi) in tako ostaja edini, ki je z vrha sklatil obe Mercedesovi »srebrni puščici«. Čeprav je včeraj vpisal šele četrti čas kvalifikacij, je s taktično odlično izbranimi postanki v boksu pokoril vso konkurenco in na preizkušnji, na kateri so se vozniki kot po tekočem traku menjavali v vodstvu, odpravil tudi dosti izkušenejšega Ferrarijevega Španca Fernanda Alonsa. Ta je držal vodstvo vse do treh krogov pred koncem, ko je moral s povsem obrabljenimi gumami, s katerimi je prevozil skoraj polovice dirke, vendarle predse spustiti Avstralca.

V dvoboju dveh mercedesov za tretje mesto je Lewis Hamilton, ki je neuspešno lovil tretjo zaporedno zmago na tem prizorišču (in peto doslej, s čimer bi švignil tudi mimo legendarnega Michaela Schumacherja), za seboj zadržal Nica Rosberga, ki je hitro zapravil najboljši štartni položaj, vendar pa kljub četrtemu mestu zadržal vodilno mesto v skupnem seštevku. Otočan je bil vseeno lahko zadovoljen, saj se je na stopničke zavihtel z 21. štartnega mesta, potem ko je včerajšnje kvalifikacije hitro končal v ognju. Zdaj za dirkače sledi skoraj enomesečni premor, po katerem jih 24. avgusta čaka VN Belgije v slovitem Spaju.

POTEK DIRKE

Po vročih in sončnih preteklih dneh se je danes nebo nad Budimpešto pooblačilo, deževalo je še manj kot uro pred začetkom enajste letošnje preizkušnje, vendar pa se je proga do štarta deloma že osušila. Vsi vozniki so torej uvodoma izbrali gume za rahel dež, na tribunah pa se je vendarle zbralo okrog 80.000 dirkaških navdušencev (mimogrede: na prvi preizkušnji na Hungaroringu davnega leta 1986 se je ob progi drenjalo neverjetnih 220.000 gledalcev).

Med krogom za ogrevanje je na štartnem mestu obtičal Toro Rossov Rus Danil Kvjat, ki je na včerajšnjih kvalifikacijah vpisal enajsti čas. S štarta je sicer najbolje potegnil vodilni Mercedesov Nemec Nico Rosberg, njegov Red Bullov rojak Sebastian Vettel pa je zaspal in dovolil, da sta mimo njega švignila tako vedno boljši Williamsov Finec Valtteri Bottas in Ferrarijev Španec Fernando Alonso, ki pa je po napaki spet padel na četrto mesto.

Iz ozadja je z glavo v zid rinil osmoljenec včerajšnjih kvalifikacij Lewis Hamilton, ki je tvegal preveč in s svojo »srebrno puščico« malce obliznil tudi travo ob progi in se ob tem s prednjim levim krilcem tudi rahlo dotaknil zaščitne ograje, vendar sprva brez posledic. Nekoliko uspešnejši je bil Ferrarijev Finec Kimi Räikkönen, ki je tudi začel zgolj s 17. štartnega položaja, a že po petih krogih prehitel štiri tekmece pred seboj.

Rosberg je kljub nekaj zgrešenim linijam večal prednost pred izzivalci, po osmih krogih je bil že skoraj devet sekund pred Bottasom. Krog pozneje je moral na stezo zapeljati varnostni avto, saj je mladi Caterhamov Šved Marcus Ericsson izgubil nadzor nad vozilom in pri visoki hitrosti treščil v ogrado, pri čemer je grdo zmaličil svoj dirkalnik, sam pa jo je k sreči odnesel domala brez prask.

Ko je bil na progi varnostni avto, so v hipu v bokse na menjavo gum (»konjičke« so preobuli v gume za suho stezo) zavili domala vsi tekmovalci z izjemo najhitrejše četverice, ki je zamudila priložnost in zavila na postanek šele krog pozneje, ob vrnitvi na oval pa zdrsnila po lestvici navzdol. Tako je vodstvo prevzel Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo pred McLarnovim Britancem Jensonom Buttonom in Williamsovim Brazilcem Felipejem Masso.

Rosberg je nadaljeval na četrtem mestu, Vettel na sedmem, Alonso tik za njim, še najslabše pa jo je pri postanku odnesel Bottas, ki je pristal šele na enajstem mestu. Z gumami za rahel dež sta vztrajala edino oba McLarna, kar se je sprva celo obrestovalo Buttonu, ki je po odhodu varnostnega avtomobila v 14. krogu celo švignil mimo Avstralca in začasno prevzel vodstvo.

Vendar pa Otočan ni bil dolgo v ospredju, saj je šel naposled v bokse tudi on. Vodil je spet Ricciardo, Alonso je napredoval že na tretje mesto, Rosberg pa s težavami nikakor ni mogel v ospredje, tik za seboj je imel namreč Vettla in tudi že moštvenega kolega Hamiltona, ki je z 21. štartnega mesta napredoval domala iz kroga v krog in bil po četrtini dirke že blizu najboljšim.

Drugič je moralo varnostno vozilo na progo v 25. krogu, ko je v zaščitne ograde trčil Mehičan pri Force Indii Sergio Perez, a se je hitro pobral iz dirkalnika in mirno odkorakal v garažo. Takoj sta šla še drugič v bokse vodilna Ricciardo in Massa, na čelo kolone se je prvič na dirki povzpel Ferrarijev Španec. Pred zvezdniško trojico Rosberg-Vettel-Hamilton je bil tudi še žilavi Toro Rossov Francoz Jean Eric Vergne, ki je včerajšnje kvalifikacije končal na osmem mestu.

Takoj za vodilno peterico sta se na progo vrnila oba voznika, ki sta šla pred tem že drugič na »preobuvanje«. V 33. krogu so bili gledalci na nogah: vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva je šel s tretjega mesta v bokse, tik za njim pa je serijskega svetovnega prvaka Vettla poljubila boginja sreče Fortuna, saj je Nemec storil pirueto na stezi, odneslo ga je proti ogradi, a se je čudežno rešil, saj ni uničil krilca, je pa ob zaviranju seveda zdelal gume, zato je šel že v naslednjem krogu drugič na postanek.

Tik pred prelomom v drugo polovico dirke je Hamilton vendarle strl odpor čvrstega Vergneja in se prebil že do drugega mesta, Alonso - ki je, mimogrede, prav na Hungaroringu leta 2003 vpisal svojo prvo zmago med dirkaško elito - je bil pred njim še pet sekund. Obiski boksov v 40. krogu so spet premešali karte pri vrhu, v vodstvo sta se vrnila Ricciardo in Massa, tik za njima je bil že Räikkönen, ki je štartal s 17. položaja.

Pred zadnjimi 20 krogi je Avstralec vodil pred Špancem, za njima sta se v razmaku sekunde podili obe »srebrni puščici«, Hamilton je bil pred Rosbergom, pa čeravno je prek radijske zveze dobil navodilo, naj Nemca spusti predse. A Otočan, ki je lovil tretjo zaporedno zmago na tem prizorišču (in peto doslej), je preslišal vodstvene ukaze in še naprej bežal pred Nicom.

Ko je Ricciardo 12 krogov pred koncem zavil v bokse, se je na čelu kolone znova znašel Alonso, ki je imel sekundo in pol zaloge pred Lewisom, takoj za njim pa se je na stezo že vrnil Red Bullov Avstralec. Za njimi je dirkal Massa, v dvoboju za peto mesto pa je Rosberg vendarle opravil s Kimijem, a je za vodilnim zaostajal že polnih 25 sekund. Nemec je kmalu zatem švignil tudi mimo Brazilca, vodilna trojica pa je bila tesno drug za drugim.

Čeprav je vodilni Španec za sekundo zdrsnil s proge, je sedem krogov pred koncem zadržal polsekundno prednost pred obema zasledovalcema. Za njimi je Rosberg topil zaostanek za udarno trojico, od katere je bil hitrejši celo po tri sekunde na krog. V 67. krogu je Ricciardo, ki je bil nekaj krogov povsem na zadku Hamiltonovega mercedesa, vendarle švignil mimo na drugo mesto. Le krog je potreboval, pa je v kozji rog ugnal še vodilnega Alonsa, ki ni mogel več slediti s povsem uničenimi gumami, s katerimi je dirkal že polnih 32 krogov.

V finišu se je vnel dvoboj obeh mercedesov za končno tretje mesto, v katerem je Otočan zadržal kanček prednosti pred Nemcem, a vseeno vpisal lep uspeh, sploh glede na dejstvo, da je začel komaj z 21. štartnega položaja. Ricciardo se je tako veselil druge zmage letos, Alonso - ki na novo zmagoslavje čaka že polnih 25 preizkušenj - pa druge uvrstitve na zmagovalni oder v sezoni.

IZIDI VN MADŽARSKE NA HUNGARORINGU

1. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1;53:05,058
2. Fernando Alonso (Špa, ferrari) + 5,225
3. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 5,857
4. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 6,361
5. Felipe Massa (Bra, williams) 29,841
6. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 31,491
7. Sebastian Vettel (Nem, red bull) 40,964
8. Valtteri Bottas (Fin, williams) 41,344
9. Jean-Eric Vergne (Fra, toro rosso) 58,527
10. Jenson Button (VB, mclaren) 1:07,280

SKUPNO (11), DIRKAČI

1. Nico Rosberg 202
2. Lewis Hamilton 191
3. Daniel Ricciardo 131
4. Fernando Alonso 115
5. Valtteri Bottas 95
6. Sebastian Vettel 88
7. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 69
8. Jenson Button 60
9. Felipe Massa 40
10. Kevin Magnussen (Dan, mclaren) 37

KONSTRUKTORJI

1. Mercedes 393
2. Red Bull 219
3. Ferrari 142
4. Williams 135
5. Force India 98
6. McLaren 97
7. Toro Rosso 17
8. Lotus 8
9. Marussia 2