F1: Lewis Hamilton drugič svetovni prvak!

Mercedesov britanski dirkač je šampionski naslov potrdil z že 11. zmago v sezoni. Nico Rosberg po težavah brez točk.

Objavljeno
23. november 2014 00.07
Posodobljeno
23. november 2014 12.00
AUTO-PRIX-F1-ABU-DHABI
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Abu Dhabi - Mercedesov britanski zvezdnik Lewis Hamilton je še drugič v karieri, prvič po letu 2008, postal svetovni prvak v formuli ena. Odlično sezono je zapečatil na najlepši možen način, z zmago na finalni preizkušnji, veliki nagradi Abu Dhabija, ki je delila dvojne točke. Otočan je tako še enajstič letos pokoril konkurenco na čelu z moštvenim sotekmovalcem Nicom Rosbergom, ki je po včerajšnjem najhitrejšem kvalifikacijskem času danes začel z najboljšega štartnega mesta. A že uvodne sekunde so dirki in tudi dvoboju za naslov svetovnega prvaka odvzele večji del čara, Nemec je namreč zaspal in spustil predse Britančevo drugo srebrno puščico, ki je imela tako domala prosto pot do vnovičnega uspeha.

Dirka se je sicer prelomila v 24. krogu, ko je moral Rosberg naenkrat upočasniti, saj mu je zatajila tehnika, zaradi česar je iz kroga v krog drsel po razpredelnici navzdol. V obračunu za šampionsko lovoriko je lahko računal le še na Hamiltonov odstop, do katerega pa ni prišlo. Lewis je vmes za lep čas vodstvo prepustil tokrat zelo razpoloženemu Williamsovemu Brazilcu Felipeju Massi, ki se je moral od prvega mesta posloviti enajst krogov pred koncem (sezone), ko ga je čakal postanek v boksih. Na stezo se je vrnil deset sekund za novim svetovnim prvakom, zaostanek do konca skorajda izničil, za popoln preobrat pa mu je zmanjkalo krogov.

Na zmagovalni oder se je povzpel še Finec Valtteri Bottas, ki je s tem dopolnil največji Williamsov uspeh v tej sezoni, obenem pa odbil napad Red Bullovega Avstralca Daniela Ricciarda, ki je dirko kazensko začel povsem iz ozadja, a se hitro prebil do četrtega mesta in ga naposled tudi zadržal. Prav on je bil letos edini, ki je razbil Mercedesovo monotonost z zmagami na treh dirkah svetovnega prvenstva, Rosberg jih je vpisal pet, Hamilton pa kar enajst. Zdaj številne tekmovalce čaka privajanje na nove dirkalnike za prihajajočo sezono, tudi novopečenega Ferrarijevega asa Sebastiana Vettla, ki je moral po štirih zaporednih naslovih zmagovalni tron prepustiti Hamiltonu.

Britanec je sezono torej končal z enajstimi zmagami, prav vselej, ko je prečkal ciljno črto, pa je stal na zmagovalnem odru. Nanizal je namreč še tri druga in dve tretji mesti, medtem ko je moral trikrat odstopiti. Da je uspeh še večji, je Hamilton prispeval pomemben delež tudi k zgodnji Mercedesovi osvojitvi konstruktorskega naslova.

POTEK DIRKE

Pod hudim bremenom odločilne dirke z dvojnim vložkom je že na štartu klecnil zmagovalec kvalifikacij Nico Rosberg, ki je ob prižigu zelenih luči povsem zaspal, kolesa njegove srebrne puščice so se zavrtela v prazno, glavni kandidat za šampionski naslov Lewis Hamilton pa je z umazanega notranjega dela steze brez težav švignil mimo in oddrvel velikemu cilju, drugi najprestižnejši lovoriki v njegovi karieri, naproti. Nemec se je moral braniti še napadov tekmecev iz ozadja, a je bil vsaj v tem uspešen.

Britanec si je bliskovito zagotovil udobno zalogo sekunde in pol pred Rosbergom, naslednje kroge pa sta moštvena sotekmovalca pri Mercedesu, ki si je že predčasno zagotovil tudi konstruktorski naslov, dirkala v domala enakem ritmu. Najbližje obema z naskokom najboljšima voznikoma te sezone je bil Williamsov Brazilec Felipe Massa, medtem ko sta oba Red Bullova predstavnika, Daniel Ricciardo in Sebastian Vettel, ki sta morala kazensko začeti povsem iz ozadja, le počasi rinila v ospredje.

Čeprav so bili prvi postanki v boksih načrtovani šele za deseti krog ali pozneje, je Španec Fernando Alonso, za katerega je bila to zadnja preizkušnja za volanom ferrarija, na preobuvanje v trše gume švignil že v šestem krogu, hitro pa so mu sledili še Jenson Button, Danil Kvjat in Kimi Räikkönen. V enajstem krogu je šel po sveže gume tudi prvi od obeh Mercedesov Hamilton, medtem ko je Rosberg moral počakati še en krog. Pred postankom je bila razlika med njima dve sekundi in pol, po njem tri sekunde.

V 16. krogu se je kaj klavrno od sedeža pri Toro Rossu, ki ga bo zamenjal za Vettlovega pri Red Bullu, poslovil Rus Danil Kvjat, ki mu je dirkalnik odpovedal poslušnost. V ospredju je Rosberg kot po tekočem traku nizal boljše rezultate krogov od Hamiltona, razlika se je stalila na dobri dve sekundi, Nemčevi mehaniki pa so že kovali načrte, kako bi zaostanek kar najbolj izničili ob drugem postanku v boksih.

Vse višje je bil tudi zmagovalec treh letošnjih preizkušenj Ricciardo, ki je začel s predzadnjega štartnega mesta, po tretjini dirke pa napredoval že do četrtega, celo pred Williamsovega Finca Valtterija Bottasa, eno glavnih odkritij letošnje sezone. Padli serijski šampion Vettel, ki se po sezoni seli k Ferrariju, je bil sedmi. V 24. krogu pa se je zdelo, da se je dirka prelomila.

Drugouvrščeni Rosberg je z blokiranim desnim kolesom za kratko zapustil stezo, se resda hitro vrnil, a izgubil sekundo in pol. Razlika je torej poskočila že na štiri sekunde, krog pozneje je bilo med srebrnima puščicama sedem sekund, kmalu nato že deset. Nemec je v bokse sporočil, da izgublja moč motorja, kar naenkrat se je tik za njim že znašel tudi dotlej tretjeuvršečni Massa. Lewis pa je vozil svojo dirko ...

Ravno na polovici preizkušnje, v 27. krogu (od 55), je Brazilec švignil mimo Nica, ki ga je izdala tehnika, a je vsaj ostal na stezi. Ko so se prvi tekmovalci drugič podali v bokse, je Pastorju Maldonadu po eksploziji motorja zagorel lotus, Venezuelčan pa ga je mirno parkiral ob stezo in se brez preglavic dvignil iz njega. Medtem ko je Mercedesov Nemec še naprej vozil brez pomoči elektrike, se je v težavah znašel tudi Hamilton, ki se je prav tako boril s tehniko.

V 32. krogu je šel Otočan drugič na menjavo gum, a se na stezo še vedno vrnil tik pred moštvenim sotekmovalcem, pred njima pa je bil vodilni Felipe Massa s četrtminutno časovno zalogo. Vmes je tudi Bottas švignil mimo Rosberga, ki je v 35. krogu drugič zavil v bokse. Na stezo se je vrnil šele na sedmem mestu z 52 sekundami zaostanka za vodilnim Brazilcem.

Počasnejši od Mercedesov se je očitno sprijaznil s tem, da bi se lahko do krstnega naslova svetovnega prvaka dokopal izključno ob morebitnem odstopu moštvenega britanskega sotekmovalca. Štirinajst krogov pred koncem finalne dirke je bil že debelo minuto za vodilnim Masso. S povsem uničenim materialom ga je še enkrat odneslo s steze, vnovič se je resda vrnil, lastne agonije nikakor ni želel skrajšati, dokler je bil vsaj še teoretično v igri za šampionski naslov.

Dotlej vodilni Williamsov Brazilec je moral enajst krogov pred ciljem še enkrat na menjavo gum in dolivanje goriva, na progo se je vrnil z desetsekundno zamudo za ponovno vodilnim Hamiltonom. Massa se je na vso moč zagnal za njim, računajoč tudi na precej bolj obrabljene gume pri Otočanu. Razlika med vodilnim dvojcem se je hitro topila, v dveh krogih je splahnela na manj kot osem sekund, tretjeuvrščeni Ricciardo pa je moral tedaj še zadnjič v bokse in tako predse spustiti Bottasa.

Pet krogov pred ciljem je bilo med voznikoma že manj kot pet sekund razlike, Williamsov as je na krog povprečno pridobival po sekundo. Časovni razkorak je kopnel, a je za zasuk Brazilcu zmanjkalo časa, Hamilton pa je z enajsto zmago v sezoni zapečatil svoj drugi naslov svetovnega prvaka, prvega po letu 2008. Osmoljenec Rosberg v Abu Dhabiju na skromnem 14. mestu ni osvojil niti točke ...