F1: Na kvalifikacijah v deževnem Montrealu se je najbolje znašel Vettel

Nedeljsko dirko za VN Kanade bo s prvega štartnega mesta začel prvak Sebastian Vettel. Massa po nesreči v bolnišnico.

Objavljeno
08. junij 2013 20.01
Canadian F1 GP Auto Racing
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Montreal - Sobotne kvalifikacije formule ena so v Montrealu zaznamovale občasne deževne plohe, ki so dodobra namočile stezo. V težkih razmerah se je najbolje znašel aktualni prvak Sebastian Vettel (Red Bull), ki je v finišu kvalifikacij s prvega mesta uspel izriniti Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki bo nedeljsko dirko za VN Kanade začel tik za nemškim šampionom.

»Resnično se veselim nedeljske dirke. Mislim, da smo dobri pripravljeni na vsakršne vremenske razmere in se bomo odrezali dobro,« je bil zadovoljen Vettel, ki v Kanadi še nikoli ni okusil slasti zmage. »Imel sem odličen zadnji krog, toda nato sem napravil napako in šel v ovinek nekoliko preširoko in izgubil kar nekaj dragocenih sekund,« je Hamilton opisal napako v finišu kvalifikacij, ki mu je odnesla »pole position«.

Največje presenečenje je zagotovo pripravil novinec v elitnem tekmovanju Valtteri Bottas. Finski dirkač je namreč je s svojim Williamsom vpisal tretji čas kvalifikacij, za njim sta se zvrstila Nico Rosberg (Mercedes) in Mark Webber (Red Bull). Težko delo v Severni Ameriki čaka Fernanda Alonsa (Ferrari), ki bo kanadsko preizkušnjo začel s skromnega šestega mesta, še slabše pa se je odrezal Kimi Raikkonen (Lotus), ki je bil le deveti.

Še naprej pa ima obilico smola njegov moštveni kolega Felipe Massa. Brazilec je tudi tokrat doživel nesrečo, saj je v drugem delu kvalifikacij izgubil nadzor nad dirkalnikom in končal v zaščitni ogradi, organizatorji pa so za nekaj minut prekinili izvedbo kvalifikacij. Čeprav se nesreča ni zdela pretirano huda, so Masso kljub temu napotili na preventivni pregled v bližnjo bolnišnico.

Izidi kvalifikacij za VN Kanade

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:25.425,

2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:25.512,

3. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1:25.897,

4. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:26.008,

5. Mark Webber (Aus/Red Bull) 1:26.208,

6. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:26.504,

7. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso) 1:26.543,

8. Adrian Sutil (Nem/Force India) 1:27.348,

9. Kimi Raikkonen (Fin/Lotus) 1:27.432,

10. Daniel Ricciardo (Aus/Toro Rosso) 1:27.946