F1: nov rekord Alonsa za v pozabo

Fernando Alonso je, tudi zahvaljujoč spremembam točkovanja, prehitel Michaela Schumacherja na čelu dobitnikov točk v F1.

Objavljeno
15. oktober 2013 01.10
MOTOR RACING-PRIX/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Suzuka – Španski zvezdnik formule 1, Ferrarijev dirkač Fernando Alonso, ima po četrtem mestu na preizkušnji za VN Japonske v Suzuki še vedno vsaj teoretične možnosti za naslov svetovnega prvaka, tudi če ga ne osvoji, pa mu bo lahko v majhno uteho vsaj nov rekord, ki ga je na japonskih tleh dosegel povsem neopazno.

Alonso je namreč splezal na čelo večne lestvice osvojenih točk v SP, ki pa seveda ni povsem merodajna, saj se je točkovanje skozi zgodovino spreminjalo, v zadnjem obdobju ti namreč zmaga prinese kar 15 točk več kot še pred desetletjem. Od leta 2010 najboljši na posamezni preizkušnji prejme 25 točk, dotlej jih je zgolj deset. Zato dirkaške ikone, ki so puščale sled pred mnogimi leti, v tem pogledu ne morejo enakovredno konkurirati današnjim asom na čelu z 32-letnim Špancem, ki je doslej zbral že 1571 točk, pet več kot dovčerajšnji vodilni Michael Schumacher. Na tretjem mestu je najbolj vroč voznik zadnjih sezon Sebastian Vettel (1351), ki bo očitno še četrto leto zapored končal z več kot 250 točkami.

»Seveda je lepo videti svoje ime povsem na vrhu, a se popolnoma zavedam, da me tam ne bi bilo, če ne bi vmes spreminjali sistema točkovanja,« je ostal na realnih tleh Alonso.