F1: novi protesti v Bahrajnu, a to ne skrbi Ecclestona

V prestolnici Bahrajna je ob protestih odjeknilo tudi nekaj eksplozij, toda šef F1 meni, da bi dirko morali izpeljati.

Objavljeno
15. april 2013 17.58
Mideast Bahrain
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Manama - Tudi letos je izvedba dirke formule ena v Bahrajnu resno ogrožena. Potem, ko so bili organizatorji leta 2011 zaradi nasilnih protivladnih protestov prisiljeni odpovedati dirko v tej mali arabski dražvi, bi bili tudi letos lahko priča enakemu scenariju.

V zadnjem obdobju namreč državo vnovič pretresajo protivladni protesti, med drugim je prestolnico Manamo streslo tudi kar nekaj bombnih eksplozij, ki naj bi jih po navedbah notranjega ministrstva Bahrajna sprožili opozicijski protestniki.

Skupina Februar 14 Movement je včeraj v Manami sprožila eksplozijo avtomobila bombe, oblasti pa so dejanje označile za »teroristični podvig«. Na Twitterju so predstavniki gibanja zapisali, da so se za takšno akcijo v središču finančnega centra v prestolnici odločili v znak protesta proti organizaciji dirke.

Toda šef formule ena Bernie Ecclestone je kljub temu dejal, da ne vidi razloga za odpoved dirke. Celo več - meni, da bi bila dirka lahko uspešno izvedena. »Res je. Ne vem zakaj dirka ne bi mogla biti uspešno izvedena,« je dejal 82-letni alfa in omega formule ena.

Britanski milijonar pa je presenetil medije z izjavo, da sploh ni seznanjen s tem, da v državi divjajo novi protesti. »Kaj se je zgodilo? Novi protesti? Ne verjamem, da resnično kdo protestira. V državi imajo svoje zakone in pravila. Mislim, da gre le za pogovor okoli tega,« je še dejal Ecclestone. »Naredili smo vse potrebno, da dirka bo,« pa je dejala tiskovna predstavnica vlade Samira Rajab.

Mednarodna organizacija za človekova pravice Human Rights Watch je sporočila, da je od leta 2011, ko so se začeli protesti, življenje izgubilo vsaj 80 protestnikov. Samo v mesecu aprilu naj bi bilo po njihovih ocenah aretiranih kar 98 ljudi, 31 protestnikov pa je bilo poškodovanih v spopadih s policijo. Za petek, 19. aprila, ko sta v Sakhiru na sporedu uvodna prosta treninga F1, je napovedan eden največjih protestov v tem letu, kar predstavlja nov varnostni izziv za oblasti v Bahrajnu.