F1: odslej začetek šele aprila

Uvodna dirka SP formule 1, VN Avstralije v Melbournu, ne bo več na sporedu sredi marca, temveč v začetku aprila.

Objavljeno
29. april 2015 11.54
afp AUTO-PRIX-AUS-F1
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Melbourne - Doslej se je sezona svetovnega prvenstva v formuli ena s tradicionalno preizkušnjo za veliko nagrado Avstralije v Melbournu začela že sredi marca, zdaj pa so se prireditelji odločili, da bo na sporedu šele aprila. To bo za seboj potegnilo nekoliko bolj strnjeno tekmovalno sezono, ki se bo končala novembra. Prihodnja se tako začenja 3. aprila, že teden dni pozneje pa bodo vozniki tekmovali v Šanghaju.

Dirka v Melbournu (zaradi zgodnejšega sončnega zahoda naj bi prestavili tudi uro začetka preizkušnje) je imela svoje mesto v elitnem koledarju zabetonirano sredi marca, le enkrat doslej se je zgodilo, da so jo morali prestaviti na aprilski termin. Leta 2006 so se prireditelji za takšno potezo odločili, da se dogodek ne bi križal z igrami Commonwealtha.

Ni pa še znan celoten koledar preizkušenj v prihodnji sezoni, saj bo morda iz njega letela velika nagrada Italije v Monzi. Šef tekmovanja Bernie Ecclestone je namreč pred mesecem namignil, da razmišlja o ukinitvi te dirke. Že letos pa se je, na precejšnje presenečenje privržencev tega športa, po bitki za organizacijo med Hockenheimom in Nürburgringom iz koledarja umaknila velika nagrada Nemčije, načrtovana za 19. julija - prvič po davnem letu 1960.