F1 pred spremembo kvalifikacijskega formata

Bernie Ecclestone in vodje konstruktorjev so se dogovorili za nov, izločilni sistem kvalifikacij pred dirkami F1.

Objavljeno
24. februar 2016 15.04
J. P.
J. P.

Ženeva - V želji, kako narediti dirke svetovnega prvenstva formule ena bolj gledljive in atraktivne za gledalce, so vodja tekmovanja Bernie Ecclestone in predstavniki konstruktorjev na delovnem sestanku v Ženevi sprejeli neformalni dogovor o spremenjenem formatu sobotnih kvalifikacij, ki naj bi stopil v veljavo že pred uvodno preizkušnjo nove sezone čez mesec dni v Melbournu.

Po novem predlogu bi kvalifikacije začelo vseh 22 voznikov, najmanj prepričljivi na progi bi nato postopoma odpadali: prvi po sedmih minutah, nato pa po eden vsako nadaljnjo minuto in pol. Po 16 minutah bi tako prvo sito »preživelo« petnajst dirkačev, ki bi napredovali v četrturni drugi kvalifikacijski krog, v katerem gre najpočasnejši udeleženec prvič v garaže po šestih minutah, nato pa vnovič vsako minuto in pol. V zadnjo fazo kvalifikacij, dolgo 14 minut, bi se tako prebilo osem voznikov - prvi bi bil izločen po petih minutah, nadaljnji interval osipa pa bi bil spet 90 sekund. Tako bi zadnjo minuto in pol na stezi ostala zgolj še najhitrejša tekmovalca.

Kvalifikacijski izločilni boji so zeleno luč moštev torej že dobili, zdaj pa mora o njih razpravljati in jih potrditi še svet za motošport pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA), ki se bo sestal 4. marca.