F1: Ricciardo v Kuala Lumpurju prekinil vladavino Mercedesa, Hamiltona izdal motor

Daniel Ricciardo in Max Verstappen sta na VN Malezije poskrbela za dvojno zmago Red Bulla. Sebastian Vettel kaznovan.

Objavljeno
02. oktober 2016 08.25
Posodobljeno
02. oktober 2016 10.37
MOTOR-F1-MALAYSIA/
M. Ž.
M. Ž.

Kuala Lumpur - Izjemno zanimiva dirka za VN Malezije se je končala z dvojno zmago Red Bulla. Prvi je bil Avstralec Daniel Ricciardo, drugi Max Verstappen, družbo na odru za zmagovalce pa jima je delal še Nemec Nico Rosberg (Mercedes), ki se je utrdil na vrhu skupnega seštevka.

Red Bull je z današnjim slavjem prekinil niz kar desetih zaporednih zmag Mercedesa, ki je trajal od 29. maja, zmagovalec Daniel Ricciardo pa je po enem tretjem in štirih drugih mestih le dočakal prvo zmago sezone.

Dirka v Maleziji je ponudila veliko zanimivega dogajanja. Že v prvem krogu sta trčila Nemca Sebastian Vettel (Ferrari) in Nico Rosberg, pri čemer je Vettel odstopil, Rosberg pa nazadoval na 17. mesto.

To je dobro izkoristil Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) in do 41. kroga prepričljivo vodil, nato pa ga je izdal motor in je moral dirkalnik parkirati ob stezi.

To je bila voda na mlin vodilnemu v skupnem seštevku Nicu Rosbergu, ki se je ves čas prebijal proti vrhu in v času Hamiltonove nesreče zasedal četrto mesto. Ob koncu dirke je prejel 10-sekundni pribitek za trk s Fincem Kimijem Räikkönenom (Ferrari), vendar pa je imel ob prečkanju ciljne črte dovolj veliko prednost, da je osvojil tretje mesto.

V skupnem seštevku je Nico Rosberg povečal svojo prednost (288 točk), drugi je Lewis Hamilton (265), tretji pa Daniel Ricciardo (204).

Sezona se bo nadaljevala že prihodnjo nedeljo z dirko v Suzuki.

POTEK DIRKE

V prvem ovinku trk Vettla in Rosberga

Prvouvrščeni Lewis Hamilton je dobro začel dirko in ohranil vodilni položaj, za njim pa je že v prvem ovinku prišlo do trka. Njegov najbližji zasledovalec Nico Rosberg je v ovinek zapeljal po zunanji ligi, njegov rojak Sebastian Vettel pa po notranji strani, pri čemer je to storil tako nespretno, da je s sprednjo levo gumo zadel Rosbergov zadek. Rezultat tega je bil, da je Vettel polomil sprednji del svojega dirkalnika in odstopil, medtem ko je Rosberga zavrtelo in je nazadoval na 17. mesto. Vodstvo dirke je na stezo poklicalo varnostni avto.

Dirka se je nadaljevala v tretjem krogu. Vodil je Lewis Hamilton pred Danielom Ricciardom in Sergiom Perezom, ki ga je že v naslednjem krogu prehitel Kimi Räikkönen.

Magnussenov odstop vzrok za drugi vpoklic varnostnega avtomobila

Dirkači so nemoteno dirkali le do devetega kroga, ko je Kevina Magnussena v zadnjem ovinku odneslo v pesek in vodstvo dirke je aktiviralo virtualni varnostni avto.

V nadaljevanju so prvi trije dirkači ostali na svojih položajih, v ozadju pa je Nico Rosberg hitro pridobival mesto za mestom in bil po osemnajstih krogih že sedmi.

Hamilton po postankih ohranil prvi položaj, Rosberg že peti

Kmalu po dvajsetem krogu so se začeli prvi postanki v boksih. Izmed najboljših sta se v bokse kot prva podala Kimi Räikkönen in Lewis Hamilton, Max Verstappen je to storil v 28. krogu, Nico Rosberg pa v 32. krogu. Stanje na vrhu po postankih je bilo takšno: 1. Hamilton, 2. Ricciardo, 3. Verstappen, 4. Räikkönen, 5. Rosberg.

Rosberg brezkompromisno prehitel Räikkönena

Vodilni Lewis Hamilton je brez težav nadzoroval potek dirke, saj je imel več kot petnajst sekund prednosti pred dirkačema Red Bulla, za katerima pa je potekal boj za četrto mesto. Räikkönen je z velikimi težavami za seboj zadrževal Rosberga, ki pa se ni pustil odgnati. Svojo priložnost je dočakal v 38. krogu, ko je Finca prehitel po notranji strani, dirkača sta pri tem tudi trčila, vendar sta oba nadaljevala z dirko.

Hamiltona izdal dirkalnik, dvojna zmaga Red Bulla

Prvouvrščeni Hamilton je do 41. kroga mirno krmaril v ospredju, nato pa je doživel šok. Na štartno-ciljni ravnini se je iz njegovega dirkalnika začel valiti bel dim in je kasneje za kratek čas tudi zagorel. Dirka je bila za Britanca končana.

Vodilni možje so znova aktivirali varnostni avto, kar so številni dirkači izkoristili za nov postanek v boksih. Na prvih treh mestih so bili Daniel Ricciardo, Max Verstappen in Nico Rosberg. Slednji je kmalu dobil slabo novico, saj ga je vodstvo dirke zaradi trka z Räikkönenom kaznovalo z 10-sekundnim pribitkom časa. Do konca je bilo še enajst krogov.

Rosberg je v zadnjih krogih stopil na plin in se za več kot deset sekund oddaljil od finskega zasledovalca, s čimer je zadržal tretje mesto. Drugo mesto je osvojil Max Verstappen, prvi pa je bil Daniel Ricciardo, ki se je veselil prve zmage v sezoni.

REZULTATI DIRKE ZA VN MALEZIJE

1. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 1:37:12,776

2. Max Verstappen (Niz/Red Bull) +2,443

3. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) +25,516

4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +28,785

5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) +1:01,582

6. Sergio Perez (Meh/Force India) +1:03,794

7. Fernando Alonso (Špa/Mclaren Honda) +1:05,205

8. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) +1:14,062

9. Jenson Button (VB/Mclaren Honda) +1:21,816

10. Jolyon Palmer (VB/Renault) +1:35,466

 

Odstop: Lewis Hamilton (VB/Mercedes), Sebastian Vettel (Nem/Ferrari), Romain Grosjean (Fra/Haas), Kevin Magnussen (Dan/Renault).

 

Skupni seštevek, dirkači

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 288 točk

2. Lewis Hamilton (VB/Mercedes) 265

3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 204

4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 160

5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 153