VN Avstrije: Mercedes spet zmaguje, Rosberg pred Hamiltonom

F1: srebrni puščici odbili napad Williamsa, Valtteri Bottas pa s tretjim mestom prvič doslej na zmagovalnem odru.

Objavljeno
22. junij 2014 12.33
Posodobljeno
22. junij 2014 13.00
MOTOR-RACING-PRIX/
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

Spielberg - Karavana formule ena se je uspešno vrnila v našo soseščino, na veliki nagradi Avstrije na Red Bull Ringu v Spielbergu, osmi dirki v letošnjem koledarju svetovnega prvenstva, pa se je uspešno v zmagovalne tirnice vrnil tudi Mercedes. Potem ko je nazadnje v Kanadi moral priznati premoč Red Bullovemu Avstralcu Danielu Ricciardu, ki se je veselil krstne zmage med svetovno elito, je tudi po avstrijskih kvalifikacijah dišalo po tem, da se prevlada srebrnih puščic v tej sezoni počasi končuje. Iz prve vrste sta namreč štartala oba Williamsova asa Felipe Massa in Valtteri Bottas, ki pa kajpak med dirko nista več vzdržala napadov Nica Rosberga in Lewisa Hamiltona, ki sta vpisala še šesto Mercedesovo dvojno zmago v sezoni.

Naposled je Nemec ugnal Britanca, pa čeravno si je v zadnjem krogu privoščil hudo napako pri zaviranju in je moštvenega kolega spustil tik za svoj hrbet, na zgolj pol sekunde zaostanka. Vendar pa je Hamiltonu zmanjkalo časa, da bi se lahko prebil mimo in preprečil tretjo Rosbergovo zmago v sezoni in šesto v karieri. S tem se je še učvrstil v vodstvu v skupnem seštevku, saj v tej sezoni v osmih poskusih ni bil še nikdar slabši kot drugi - enako kot Otočan, ki pa je dvakrat odstopil.

Williams se je moral naposled sprijazniti s tretjim in četrtim mestom, kar pa je še vedno izjemen uspeh, saj njegova dirkača pred tem letos nista bila nikdar boljša kot peta. Še posebej si bo preizkušnjo v Spielbergu zapomnil 24-letni Finec Valtteri Bottas, ki si je na svoji 27. dirki v karavani formule ena priboril prvo uvrstitev na zmagovalni oder. Moštvenega sotekmovalca Felipeja Masso, ki je dan prej dobil kvalifikacije prvič po Braziliji leta 2008, je pustil daleč za seboj, tako da nekdanji dolgoletni Ferrarijev adut na nove stopničke čaka že od lanske Španije.

Na domačem dirkališču se oba Red Bullova voznika nista izkazala. Serijski svetovni prvak Sebastian Vettel je moral po težavah odstopiti, zmagovalec prejšnje preizkušnje Ricciardo pa ni zmogel višje kot do osmega mesta. Tudi pri Ferrariju niso imeli razlogov za zadovoljstvo: Fernando Alonso je končal tik za Masso na petem mestu, Kimi Räikkönen pa je deseterico ujel za rep. Zdaj dirkaško karavano čaka selitev v Silverstone, ki bo veliko nagrado Velike Britanije gostil čez dva tedna.

POTEK DIRKE

Na štartu je zmagovalec kvalifikacij Massa ostal na čelu, bolj zaspano je začel Bottas, ki ga je po hitrem postopku prehitel Rosberg. A mu je Finec takoj vrnil in si priboril drugo mesto nazaj. Odlično je z devetega mesta štartal Hamilton in se v hipu prebil na peto mesto, nato pa prehitel še Alonsa na četrtem. V ozadju je nad dirkalnikom spet bentil Vettel. Zaradi tehničnih težav je že nameraval odstopiti, vendar nato le usposobil konjička in se odpeljal naprej, s krogom zaostanka je bil na zadnjem 22. mestu.

Že v 12. krogu se je v bokse po mehkejšo različico pnevmatik odpravil Rosberg, sledil mu je še Hamilton. Tudi Massa se je ustavil v garaži, na stezo pa se vrnil za Rosberga, v trenutku nepazljivosti ga je prehitel še Hamilton. Bottas se je po postanku zvrstil tik za vodilnega v svetovnem prvenstvu. Na čelu kolone je bil Sergio Perez, ki pa še ni odšel v bokse.

Mehičana je nato v 27. krogu napadel in prehitel Rosberg, sledil mu je tudi Bottas, na tretjem mestu pa se je ustalil Hamilton, potem ko je Perez le zapeljal v bokse. Nemec je za tem skoraj izgubil prvo mesto, ko je v enem od ovinkov naredil napako, Finec pa bi lahko švignil mimo. A se je rešil in nato začel večati svojo prednost.

V 37. krogu je svojo agonijo na zadnjem mestu končal Vettel in po številnih težavah zapeljal v garažo. Pri Mercedesu so v 39. krogu najprej v bokse poklicali Hamiltona, nato pa še Rosberga, ki je po vrnitvi ostal pred moštvenim kolegom. Je pa za obema Mercedesoma po postanku vozil Bottas.

Tudi ko se je preizkušnja prevselila v sklepni del, se vrstni red pri vrhu ni zamenjal, v dvoboju srebrnih puščic je Nico držal debelo sekundo zaloge pred Lewisom, Williamsov Finec pa je imel prvo uvrstitev na zmagovalni oder še vedno na dosegu roke, saj je dobro nadzoroval položaj na stezi. Po uspavanki je kanček akcije v zadnjem krogu ponudil vodilni Nemec, ki je napravil napako pri zaviranju, njegov prvi zasledovalec je zaostanek prepolovil, za še kaj več pa mu je zmanjkalo krogov. Končni razplet: Mercedesa pred Williamsoma, slaba volja pri Ferrariju in Red Bullu.

IZIDI VN AVSTRIJE V SPIELBERGU

1. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 1;27:54,976

2. Lewis Hamilton (VB, mercedes) + 1,932

3. Valtteri Bottas (Fin, williams) 8,172

4. Felipe Massa (Bra, williams) 17,358

5. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 18,553

6. Sergio Perez (Meh, force india) 28,546

7. Kevin Magnussen (Dan, mclaren mercedes) 32,031

8. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 43,522

9. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 44,137

10. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 47,777

SKUPNO (8)

Dirkači

1. Nico Rosberg 165

2. Lewis Hamilton 136

3. Daniel Ricciardo 83

4. Fernando Alonso 79

5. Sebastian Vettel (Nem, red bull) 60

6. Nico Hülkenberg 59

7. Valtteri Bottas 55

8. Jenson Button (VB, mclaren mercedes) 43

9. Felipe Massa 30

10. Kevin Magnussen 29

Konstruktorji

1. Mercedes 301

2. Red Bull 143

3. Ferrari 98

4. Force India 87

5. Williams 85

6. McLaren Mercedes 72

7. Toro Rosso 12

8. Lotus 8

9. Marussia 2