Alonso najboljši v deževni Maleziji, izjemna predstava Pereza

Na dirki za VN Malezije je do zmage prišel Fernando Alonso (Ferrari), z drugim mestom je navdušil Mehičan Sergio Perez.

Objavljeno
25. marec 2012 09.05
Posodobljeno
25. marec 2012 10.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Sepang - Druga letošnja dirke formule ena je na dirkališču v Sepangu trajala skoraj tri ure, saj so jo morali zaradi tropskega naliva prekiniti za kar 45 minut. Na maratonski preizkušnji za VN Malezije je malce presenetljivo do 28. zmage v karieri prišel Fernando Alonso (Ferrari), navdušil pa je Sergio Perez (Sauber Ferrari), ki je prišel do senzacionalnega drugega mesta, kar je najboljši dosežek v njegovi karieri.

Na zmagovalni oder se je povzpel še Lewis Hamilton (McLaren), ki je imel najboljši štartni položaj, aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je ostal brez točk, saj je po težavah s počeno pnevmatiko zasedel skromno 11 mesto. Alonso je z zmago tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, kjer ima sedaj pet točk prednosti pred Hamiltonom.

»Želel sem si zmagati in ves čas sem tudi verjel, da je to možno. Na koncu nam ta podvig ni uspel, a sem vseeno zelo srečen in ponosen nad osvojenim drugim mestom,« je bil nasmejan mladi Mehičan, ki se vse pogosteje omenja kot menjava za Felipeja Masso pri Ferrariju. Slednji se tudi tokrat ni izkazal, saj je zasedel skromno 15. mesto.

Že v prvih ovinkih je bilo zelo vroče, saj se je Romain Grosjean (Lotus) rahlo zaletel v zadek Michaela Schumacherja (Mercedes), ki ga je zavrtelo na stezi in je tudi zdrsnil na 16. mesto, preizkušnjo pa nato končal na 10. mestu. Grosjean je v četrtem krogu napravil veliko napako ter končal v pesku in tako po dobrem štartu hitro končal dirko za VN Malezije.

Prvi mesti sta ob štartu zadržala dirkača McLarna, dobro sta dirko začela tudi oba dirkača Red Bulla, ki sta pridobila mesti. Že v prvih krogih so šli vodilni dirkači na prvi postanek v bokse, kjer so mehkejšo različico pnevmatik zamenjali s tršo, ki je bolj ustreza deževnim razmeram.

Tropska nevihta prekinila dirko za 50. minut

V sedmem krogu je šel zaradi tropske nevihte na stezo tudi varnostni avto, tako da so bili dirkači spet blizu skupaj. V devetem krogu pa so bili organizatorji zaradi izjemno močnega naliva prisiljeni dirko začasno prekiniti, nadaljevala se je šele po premoru, ki je trajal kar 50. minut.

Po drugem postanku v boksih se je vrstni red premešal; vodil je Fernano Alonso (Ferrari) pred Perezom (še ni bil v boksih), Hamiltonom in Rosbergom. Smolo je imel Button, ki je trčil v Katrikejana in je moral s polomljenim krilcem še enkrat na postanek v bokse.

Perez lovil Alonsa, a je Španec zdržal do konca

Po polovici dirke (28 krog) je imel vse več težav s svojim Mercedesom Nico Rosberg, saj ga je najprej prehitel Vettel, nato pa še Räikkönen. Po 40 krogu je Perez začel zmanjševati zaostanek za vodilnim Alonsom, a se nato uštel pri postanku v boksih, saj je šel Španec na postanek nekaj krogov prej in si privozil pomembno prednost.

Toda Perez je v nadaljevanju dirke vnovič pričel loviti Alonsa, Vettel pa je moral po trčenju s Karthikeyanom s počeno pnevmatiko vnovič v bokse in tako izgubil še nekaj dodatnih mest. Mehičan je bil v zaključku dirke vse bližje Alonsu, a je šest krogov pred koncem napravil napako in izgubil precej časa ter tako omogočil Špancu, da je prišel do prve letošnje zmage.

Naslednja dirka formule 1 bo 15. aprila, bo v Šanghaju na sporedu dirka za VN Kitajske.

VN Malezije, vrstni red:

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 2:44:51,812

2. Sergio Perez (Meh/Sauber) + 2,263

3. Lewis Hamilton (VBr/McLaren) 14,591

4. Mark Webber (Avs/Red Bull) 17,688

5. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 29,456

6. Bruno Senna (Bra/Williams) 37,667

7. Paul di Resta (VBr/Force India) 44,412

8. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso) 46,985

9. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 47,892

10. Michael Schumacher (Nem/Mercedes) 49,996

11. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:15,527

Skupno:

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 35

2. Lewis Hamilton (VBr/McLaren) 30

3. Jenson Button (VBr/McLaren) 25

4. Mark Webber (Avs/Red Bull) 24

5. Sergio Perez (Meh/Sauber) 22

6. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 18

7. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) 16

8. Bruno Senna (Bra/Williams) 8

9. Kamui Kobajaši (Jap/Sauber) 8

10. Paul di Resta (VBr/Force India) 7

Konstruktorji:

1. McLaren 55

2. Red Bull 42

3. Ferrari 35

4. Sauber 30

5. Lotus 16

6. Force India 9

7. Williams 8

8. Toro Rosso 6

9. Mercedes 1