F1: sezono z zmago začel Nico Rosberg, diskvalifikacija Ricciarda

Uvodno dirko sezone je v Melbournu dobil Nemec Nico Rosberg (Mercedes). Hiter konec za Lewisa Hamiltona in Sebastiana Vettla.

Objavljeno
15. marec 2014 23.33
Posodobljeno
16. marec 2014 06.00
MOTOR-RACING-PRIX/
Š.Ro., Delo.si
Š.Ro., Delo.si

Melbourne - V avstralskem Melbournu se je razpletla prva dirka nove sezone svetovnega prvenstva formule 1. Z zmago jo je po pričakovanjih odprlo moštvo Mercedesa, ki je bilo najhitrejše že na prvih preizkusih pred VN Avstralije in tudi v kvalifikacijah. Tako je zmagal Nemec Nico Rosberg, ki je po odličnem štartu vseh 57 krogov ostal v vodstvu in slavil zasluženo zmago.

»Danes sem res dobro štartal, odvozil res neverjetno dirko. Zahvalil bi se vsem v ekipi, ki so pripravili odličen avto. Verjamem, da je imel Daniel danes nekaj več podpore gledalcev kot jaz, a zahvala tudi občinstvu, tukaj je zmeraj fantastična kulisa. Štart je bil danes res dober, zahvaliti se moram Mercedesu za odlično delo, naš trud je poplačan,« je povedal po zmagi.

Na zmagovalnem odru sta mu družbo presenetljivo delala dva »novinca«: Avstralec Daniel Ricciardo je kot novi član Red Bulla presenetil na drugem mestu, navdušil domalče navijače in ohranil čast ekipe po težavah in zgodnjem odstopu štirikratnega prvaka Sebastiana Vettla. Toda vodstvo F1 je po dirki diskvalificiralo Avstralca , ker je porabil preveč goriva. Po novih pravilih je namreč za dirko dovoljen pretok le 100 kilogramov goriva na uro.

Tako je nesrečni Ricciardo, ki je prvič nastopil za Red Bull, ostal brez današnjega drugega mesta. Nanj je napredoval Danec Kevin Magnussen z McLarnom, ki je prav tako nastopil prvič v formuli 1, na tretji stopnički je naposled pristal Britanec Jenson Button, drugi voznik McLarna.

Magnussen, debitant v formuli 1, je tako največje presenečenje nove sezone. »Težko je verjeti, da sem tukaj. Avto je deloval veliko bolje kot na testiranjih, še ga izboljšujemo. Imel sem vse, kar sem potreboval, nikoli še nisem dirkal na dirki formule 1, zelo malo testiral in že stopil na zmagovalni oder,« pa je po tretjem mestu dejal Magnussen. Njegov oče Jan Magnussen je v današnji noči osvojil osmo mesto na dirki 12 ur Sebringa. Tudi sam je nekoč nastopal v formuli 1, a nikoli ni stopil na stopničke.

Glavna osmoljenca dirke sta bila Sebastian Vettel in Lewis Hamilton. Slednji je bil najhitrejši v kvalifikacijah, a nato že na štartu imel težave z dirkalnikom, zaradi česar je moral že po nekaj krogih v bokse. V Vettlovi ekipi pa so že pred začetkom sezone opozarjali, da bodo potrebovali nekaj dirk, da najdejo tekmovalni ritem. Odstopov je sicer bilo veliko: od 22 dirkačev jih je dirko danes končalo 14.

Sezona 2014 v formuli 1 sicer prinaša številne novosti. Predvsem nove motorje, odslej so prvič po dolgih desetletjih dovoljeni takšni s pomočjo turbinskega polnilnika, nova so pravila o velikosti nosov dirkalnikov in krilc, dirkači bodo imeli na dirki na voljo manj goriva, obvezen pa bo tudi hibridni sistem ERS.

Naslednjo dirko formule 1 bo 30. marca gostila Malezija.

Najboljši štart Rosberga

Prvi »pole position« nove sezone si je privozil Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom, presenetil je novinec pri Red Bullu Daniel Ricciardo, s tretjega mesta je začel še en dirkač Mercedesa Nemec Nico Rosberg. Čeprav je bil najhitrejši na treningih in v kvalifikacijah je Hamilton zelo slabo začel dirko, takoj ga je prehitel moštveni kolega Rosberg. Slednji si je hitro nabiral prednost, dobro mu je sledil Ricciard, Hamiltona pa je prehitel celo novinec v F1 Danec Kevin Magnussen (McLaren).

Svetovni prvak iz leta 2008 je od inžinirjev hitro dobil sporočilo, da ne bo mogel nadaljevati dirke, kmalu za njim je v boksih končal tudi najboljši dirkač zadnjih let Sebastian Vettel, ki se je že po štartu pritoževal, da mu ne dela motor.

Po desetih odpeljanih krogih je bil na vrhu Rosberg, pred Ricciardom in Magnussenom, četrti je bil Nico Hülkenberg, na petem in šestem mestu sta bila oba Ferrarija, Fernando Alonso in Kimi Räikkönen. V 12. krogu je na stezo zapeljal varnostni avto zaradi ovire na stezi po odstopu Waltterija Bottasa, dirkači so počasi začeli odhajati v bokse. Ko se je avto umaknil, je v vodstvu zanesljivo nadaljeval Rosberg in večal prednost pred tekmeci, v nadaljevanju se vrstni red na vrhu ni spreminjal.

Rosberg je zanesljivo vozil na čelu kolone, njegova prednost je deset krogov pred koncem znašala več kot 22 sekund. Bolj skupaj sta bila Ricciardo in Magnussen na drugem in tretjem mestu. Voznik Red Bulla je imel nekaj težav, Danec pa je ves čas prežal nanj. A je zdržal pritisk in navdušil domače navijače v Melbournu.

VN Avstralije:

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:32:58,710 (302,271 km, povp. hitrost 195,059 km/h)

2. Kevin Magnussen (Dan/McLaren-Mercedes) +26,777

3. Jenson Button (VBr/McLaren-Mercedes) +30,027

4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) +35,284

5. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes) +47,639

6. Nico Hülkenberg (Nem/Force India-Mercedes) +50,718

7. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +57,675

8. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso-Renault) +1:00,441

9. Daniil Kvjat (Rus/Toro Rosso-Renault) +1:03,585

10. Sergio Perez (Meh/Force India-Mercedes) +1:25,916

 

Odstopi:

Kamui Kobajaši (Jap/Caterham): 1. krog

Felipe Massa (Bra/Williams): 1. krog

Sebastian Vettel (Nem/Red Bull): 3. krog

Lewis Hamilton (VBr/Mercedes): 4. krog

Marcus Ericsson (Šve/Caterham): 28. krog

Pastor Maldonado (Ven/Lotus): 30. krog

Romain Grosjean (Fra/Lotus): 44. krog

Diskvalifikacija:

Daniel Ricciardo (Red Bull)

 

Skupno po 1. dirki od 19 (vozniki):

1. Nico Rosberg (Nem) 25 točk

2. Kevin Magnussen (Dan) 18

3. Jenson Button (VBr) 15

4. Fernando Alonso (Špa) 12

5. Valtteri Bottas (Fin) 10

6. Nico Hülkenberg (Nem) 8

7. Kimi Räikkönen (Fin) 6

8. Jean-Eric Vergne (Fra) 4

9. Daniil Kvjat (Rus) 2

10. Sergio Perez (Meh) 1

 

Skupno po 1. dirki od 19 (konstruktorji):

1. McLaren 33 točk

2. Mercedes-AMG 25

4. Ferrari 18

5. Williams 10

6. Force India 9

7. Toro Rosso 6