Hamilton po šestih letih spet kralj Silverstona, Rosberg odstopil

VIDEO: domača zmaga Hamiltona na VN Velike Britanije, Rosbergu odpovedal menjalnik, Kimi kriv za daljšo prekinitev.

Objavljeno
06. julij 2014 12.34
Posodobljeno
06. julij 2014 13.00
MOTOR-RACING-PRIX/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Silverstone - Otoški voznik formule ena Lewis Hamilton se je po šestih letih vnovič veselil zmage pred domačimi navijači. Na veliki nagradi Velike Britanije v slovitem Silverstonu, ki je gostil že jubilejno petdeseto preizkušnjo dirkaške elite, je namreč izkoristil težave z menjalnikom dotlej vodilnega moštvenega kolega pri Mercedesu in branilca lanske zmage na tem prizorišču Nica Rosberga, ki je moral svoj dirkalnik predčasno parkirati na zelenici ob progi, s tem pa odprl ljubljencu domačega občinstva pot do pete zmage v sezoni. S tem se je v skupnem seštevku Nemcu približal na pičle štiri točke zaostanka (165/161).

Za še en pomemben moment pa je že v prvem krogu dirke poskrbel Ferrarijev Finec Kimi Räikkönen, ki je trčil v Felipeja Masso, obtičal ob progi z močno uničenim bolidom in bil glavni krivec za to, da so morali prireditelji preizkušnjo za celo uro prekiniti, saj je bilo treba popraviti varnostne ograje in očistiti progo. Ledeni mož jo je še dobro odnesel, z lažjo poškodbo gležnja je odšepal s prizorišča, obenem pa iz igre izločil tudi Williamsovega Brazilca, ki se kajpak ni mogel vrniti na stezo.

Hamiltonu sta družbo na zmagovalnem odru delala še Williamsov Finec Valtteri Bottas, ki je tako še nadgradil zgodovinski dosežek s prejšnje dirke na Red Bull Ringu, ko je prvič v karieri skočil na stopničke za tretje mesto, danes pa je šel še korak dlje. Za njim se je uvrstil še Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo, ki ga je v finišu napadal še drugi britanski kandidat za vrh Jenson Button, a naposled ostal praznih rok. Dirkaška karavana se bo zdaj preselila v Nemčijo, kjer se bo čez dva tedna v Hockenheimu začela druga polovica sezone svetovnega prvenstva.

 

POTEK DIRKE

Začetek dirke je bil vroč in razburljiv, kot v tej sezoni še nikoli. Najbolje je s štarta izstrelilo zmagovalca včerajšnjih kvalifikacij Nica Rosberga, najbolj sta mu dihala za ovratnik oba McLarnova voznika Jenson Button in Kevin Magnussen, zaspal pa je serijski šampion Sebastian Vettel, ki je predse spustil tudi drugo srebrno puščico Lewisa Hamiltona, pri čemer sta zvezdnika tudi rahlo trčila.

A še več akcije je bilo v ozadju. V enem od desnih zavojev je s proge odneslo Ferrarijevega Finca Kimija Räikkönena, ki je pri vračanju na stezo poplesaval po robniku, od koder ga je katapultiralo v zaščitno ogrado. Odbilo ga je nazaj na progo, kjer se mu je nekaj tekmecev uspešno izmaknilo (največji srečnež je bil Caterhamov Japonec Kamui Kobajaši, ki bi jo lahko odnesel tudi dosti bolj tragično), ni pa se to posrečilo Williamsovemu Brazilcu Felipeju Massi, ki je trčil v Ledenega moža. Massa je sicer nadaljeval s počeno zadnjo levo gumo, Kimi pa je obtičal ob stezi v močno poškodovanem bolidu. Čeravno pretresen, je dokaj hitro vstal, v spremstvu zdravniškega osebja odšepal s prizorišča in v bokse sporočil, da je z njim vse v redu. Kljub temu, da je njegov obraz izdajal hude bolečine ... Obenem je še povprašal po zdravstvenem stanju nič krivega Masse.

Rdeča zastava je pomenila, da so prireditelji dirko po trčenju prekinili že v drugem krogu. Zaradi nujnega popravila in zamenjave varnostnih ograj, pa tudi čiščenja proge, so morali nadaljevanje preizkušnje zamakniti za eno uro. Dirkači so se, kot je v navadi, v drugo na stezo pognali z letečim štartom za varnostnim vozilom. Komisarji so v vmesnem času preučevali početje Marussiinega Britanca Maxa Chiltona, ki je takoj po prekinitvi zapeljal v bokse, česar ne bi smel storiti.

Iz zdravstvenega centra so sporočili, da je Räikkönen ob trčenju k sreči utrpel le blažjo poškodbo gležnja in bolečine v kolkih, a je moral kljub temu še na temeljitejše preiskave. Chiltona je komisija sankcionirala s kazensko vožnjo skozi bokse, dirka pa se je z letečim štartom vendarle nadaljevala po več kot enournem premoru za popravilo in čiščenje proge.

Preizkušnjo je torej kot vodilni nadaljeval Rosberg, za njim sta se podila oba dirkača z mclarnoma, Hamilton je bil četrti, Vettel takoj za njim. Mercedesov Britanec, v katerega so bile tokrat uprte vse oči dirkaških navdušencev, pa se ni kar tako zadovoljil z vožnjo v ozadju, temveč je po hitrem postopku švignil najprej mimo Magnussena, kmalu za tem pa še mimo drugega McLarnovega asa, rojaka Buttona.

V ozadju je ogromno pridobival tudi junak prejšnje preizkušnje v Avstriji, Williamsov Finec Valtteri Bottas, ki se je kmalu prilepil že za hrbet Sebastianu Vettlu, ki je držal peto mesto. Tudi Ferrarijev Španec Fernando Alonso je imel dovolj životarjenja daleč za najboljšimi in je domala iz kroga v krog pridobival mesta. Spredaj je Rosberg povečeval prednost pred moštvenim kolegom, po sedmih krogih je bila razlika med njima slabih šest sekund.

Komisarji so pod lupo vzeli tudi Alonsa, ki je moral na petsekundni kazenski postanek v boksih, ker ob prvem štartu ni stal povsem na svojem položaju, zgrešil ga je za slab meter. Prvi je šel že v enajstem krogu v bokse aktualni svetovni prvak Vettel, ki je dotlej uspešno zadrževal Bottasa za seboj. V ospredju pa je časovna zaloga vodilnega Nemca pred Hamiltonom kopnela in je v 19. krogu znašala le še tri sekunde, tedaj pa je moral Nico na predvideni prvi obisk boksov.

Na stezo se je vrnil na drugem mestu, za njim pa se je že znašel Valtteri Bottas, ki je začel komaj s 14. štartnega mesta. A že krog pozneje je vodilni v skupnem seštevku po radijski zvezi javil težave z menjalnikom pri prestavljanju navzdol, kar pa se sprva pri časih ni poznalo, saj je bil Lewis tedaj celo nekoliko počasnejši od njega. Britanec je šel v bokse v 25. krogu, vendar - v nasprotju z Rosbergom - po trše gume, kar je pomenilo, da je bila zanj to zadnja predvidena menjava pnevmatik. Nemec z mehkejšimi gumami bi moral v bokse še enkrat ...

Po polovici dirke sta bili torej v ospredju obe srebrni puščici, Nico pred Lewisom, za njima pa Bottas in Alonso, ki je šel na postanek ravno v 26. krogu od dvainpetdesetih. Ključen za končni razplet preizkušnje pa je bil 29. krog, v katerem je vodilni Nemec moral priznati premoč tehniki. Njegov menjalnik je povsem odpovedal, zaradi česar je moral najprej predse spustiti domačega matadorja Hamiltona, nato pa še preostalo konkurenco, sam pa ugasniti motor in izstopiti iz bolida na zelenici ob progi. Zmajeval je z glavo, saj na jubilejni 50. dirki na slovitem Silverstonu ni ubranil lanske zmage, britanski navijači pa niso mogli skrivati navdušenja, da je vodstvo vendarle prevzel njihov ljubljenec.

Zanimivo, Rosberg je odstopil šele prvič letos, njegovih 29 točk zaloge v skupnem seštevku pa se je počasi začelo taliti. Hamilton je zdaj vozil svojo dirko, dvajset krogov pred koncem je imel 25 sekund prednosti pred znova izjemno navdahnjenim Bottasom, za njima so bili razvrščeni še Vettel, ki je moral tik za tem v bokse, Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo, Button in Alonso.

V boju za peto mesto Ferrarijev Španec nikakor ni spustil mimo branilca naslova Vettla, deset krogov pred koncem pa je šel, nekoliko nenadejano, bržkone pa v izogib kakršnemu koli tveganju, saj je imel že 40 sekund zaloge pred zasledovalci, drugič v bokse Hamilton, ki pa je tudi ob vrnitvi na stezo brez težav zadržal vodstvo, Bottas je bil velikih 20 sekund za njim. Fincu se je obetalo še oplemenitenje dosežka kariere, ki ga je nazadnje s tretjim mestom vpisal v Avstriji.

Pet krogov pred koncem se je fantastičen obračun za peto mesto vendarle razpletel. Alonso je pred tem ničkolikokrat odbil silovite napade Vettla, ki pa je šel tedaj do konca, po nekaj metrih z gumo ob gumi pa vendarle švignil mimo trdovratnega Španca. Ta je v bokse sporočil, da naj bi Nemec pri prehitevanju, čeravno ne bi smel, uporabil gibljivo zadnje krilce, zaradi česar se je obetal še zanimiv podaljšek preizkušnje.

Do konca se ni spremenilo prav nič več. Hamilton se je po šestih letih vnovič veselil zmage pred številnimi domačimi privrženci, s čimer se je v skupnem seštevku približal Rosbergu na zgolj štiri točke zaostanka. Bottas je z drugim mestom spet dosegel rezultat kariere, na zmagovalni oder je stopil še Ricciardo, ki je vendarle odbil zadnji napad še enega Otočana Buttona. Dirkaška karavana se bo zdaj preselila v Hockenheim, ki bo čez dva tedna gostil deseto preizkušnjo sezone za veliko nagrado Nemčije.

IZIDI VN VELIKE BRITANIJE V SILVERSTONU

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 2;26:52.094
2. Valtteri Bottas (Fin, williams) + 30,135
3. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 46,495
4. Jenson Button (VB, mclaren) 47,390
5. Sebastian Vettel (Nem, red bull) 53,864
6. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 59,946
7. Kevin Magnussen (Dan, mclaren) 1:02,563
8. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 1:28,692
9. Danil Kvjat (Rus, toro rosso) 1:29,340
10. Jean-Eric Vergne (Fra, toro rosso) - en krog

SKUPNO (9/19)

Dirkači

1. Nico Rosberg (Nem, mercedes) 165
2. Lewis Hamilton 161
3. Daniel Ricciardo 98
4. Fernando Alonso 87
5. Valtteri Bottas 73
6. Sebastian Vettel 70
7. Nico Hülkenberg 63
8. Jenson Button 55
9. Kevin Magnussen 35
10. Felipe Massa (Bra, williams) 30

Konstruktorji

1. Mercedes 326
2. Red Bull-Renault 168
3. Ferrari 106
4. Williams-Mercedes 103
5. Force India-Mercedes 91
6. McLaren 90
7. Toro Rosso-Renault 15
8. Lotus-Renault 8
9. Marussia-Ferrari 2