F1: »srebrni puščici« spet korak pred konkurenco

Lewis Hamilton je na uvodnem treningu VN ZDA v Austinu za skoraj tri desetinke ugnal Nica Rosberga.

Objavljeno
31. oktober 2014 19.32
afp/AUTO-PRIX-F1-ENG-SILVERSTONE-PRACTICE
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Austin - Po tritedenskem premoru se sezona svetovnega prvenstva formule ena preveša v finalni del, pred dikači so namreč le še zadnje tri preizkušnje. Prvo od njih, veliko nagrado ZDA, ta konec tedna gosti Austin, uvodni trening pa je nakazal, da kakšnih posebnih presenečenj očitno ne bo. Vnovič sta bila dominantna oba Mercedesa, vodilni v skupnem seštevku, Britanec Lewis Hamilton, pa je moštvenega sotekmovalca, Nemca Nica Rosberga, pustil za seboj za slabe tri desetinke. »Srebrni puščici« sta pošteno pritisnili na plin šele v zadnji tretjini treninga, dotlej je bil najhitrejši na koncu tretjeuvrščeni McLarnov Otočan Jenson Button, ki je za svojim rojakom zaostal 378 tisočink, medtem ko je bil Toro-Rossov Rus Danil Kvjat na četrtem mestu še zadnji, ki je za Hamiltonom zaostal manj kot sekundo.

Razočarala sta Ferrarija in Red Bulla, saj je Kimi Räikkönen zasedel zgolj dvanajsto mesto, Daniel Ricciardo pa je bil komaj sedemnajsti z več kot dveinpolsekundno zamudo za zmagovalcem treninga. Sta se pa preizkusila tudi dva rezervna voznika: pri Williamsu je Valtterija Bottasa zamenjal 22-letni Brazilec Felipe Nasr in vknjižil solidno osmo mesto, medtem ko je bil komaj 17-letni Nizozemec Max Verstappen, ki je pri Toro-Rossu dobil priložnost namesto Jeana Erica Vergna, deseti.

Na drugem treningu pa je bila razlika med obema Mercedesoma domala nična, saj je Lewis vpisal zgolj tri tisočinke boljši čas kot Nico. Vso konkurenco sta »srebrni puščici« pokorili za debelo sekundo, še najbližje jima je prišel Ferrarijev Španec Fernando Alonso, Ricciardo in Räikkönen sta močno popravila dosežka s prvega treninga, med njiju se je vrinil še Williamsov Brazilec Felipe Massa.