F1: Hamilton tudi v Barceloni odbil Rosbergov napad

Podobno kot v Bahrajnu je tudi na VN Španije Lewis Hamilton v zadnjih krogih vzdržal pritisk ekipnega kolega Nica Rosberga.

Objavljeno
11. maj 2014 13.05
Posodobljeno
11. maj 2014 13.30
AUTO-PRIX-F1-ESP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Kdor je upal, da bo selitev na staro celino vsaj deloma prevetrila razmerja pri vrhu svetovnega prvenstva formule ena, je upal zaman. Na veliki nagradi Španije v Barceloni, peti letošnji preizkušnji svetovne dirkaške elite, se je ponovil scenarij prejšnjih treh dirk: četrtič zapored je namreč zmagal Mercedesov as Lewis Hamilton pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom, ki je v zadnjih krogih sicer pritisnil na plin in se prilepil Britancu na hrbet, vendar je bil njegov napad - enako kot že v Bahrajnu - preveč jalov, da bi spodnesel Lewisa, ki se je tako vendarle zavihtel tudi v vodstvo v skupnem seštevku te sezone. »Nisem razvil optimalne hitrosti, a na srečo sem znal zadržati Nica za seboj. Prva zmaga tu v Španiji mi pomeni res ogromno,« se je smejalo svetovnemu prvaku iz leta 2008.

Hamilton, ki je bil najhitrejši tudi že v kvalifikacijah, se je tako veselil 26. zmage v karieri. V Barceloni je s konkurenco opravil prvič doslej in se odkupil za ponesrečena nastopa v prejšnjih dveh letih, ko je ciljno črto prečkal zgolj na osmem in dvanajstem mestu. Rosberg je bil še petič v sezoni vsaj drugi, vodil pa je le dvakrat po nekaj krogov pred obema postankoma v boksih, ki ju je Britanec opravil malenkost prej. Srebrnima puščicama sta se še najbolj približala oba Red Bullova voznika: tretji je bil namreč Avstralec Daniel Ricciardo, ki je torej prav tako zadržal štartno mesto, četrti pa serijski svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je med dirko pridobil največ. Začel je namreč šele s 15. štartnega položaja (zaradi menjave okvarjenega menjalnika po kvalifikacijah), končal pa tik pod zmagovalnim odrom, kamor je v tej sezoni stopil enkrat samkrat, v Maleziji je bil namreč tretji. Tokrat mu je lahko v tolažbo tudi dejstvo, da je postavil tudi najhitrejši krog na dirki: 1:28,918 (v 55. krogu).

Dirka na prizorišču, ki prehitevanj domala ne dopušča, je bila pričakovano dolgočasna (o tem zgovorno priča končni vrstni red, ki je nadvse podoben tistemu po prvem krogu), brez ostrih dvobojev, brez spektakularnih prehitevanj in tudi skoraj brez odstopov. Ciljne črte namreč nista ugledala zgolj Toro Rossov Francoz Jean-Eric Vergne in Caterhamov Japonec Kamui Kobajaši. Zdaj dirkaško karavano čez dva tedna čaka selitev v Monaco.

POTEK DIRKE

S štarta je najhitreje izstrelilo Lewisa Hamiltona, ki je odlično izkoristil najboljši začetni položaj in v uvodni zavoj vstopil kot prvi. Nico Rosberg se je na stezo pognal zadržano, a ohranil drugo mesto, za obema Mercedesoma pa je Williamsov Finec Valtteri Bottas švignil mimo Red Bullovega Avstralca Daniela Ricciarda. Takšen je bil tudi položaj pri vrhu po prvem krogu.

Po šestih krogih sta bila Mercedesa že razred zase in na svoji dirki. Vodilni Britanec je držal dvesekundno zalogo pred moštvenim kolegom, medtem ko je tretji Bottas zamujal že debelih sedem sekund. Branilec naslova Sebastian Vettel je skušal napadati iz ozadja, a je v osmih krogih pridobil eno samo mesto, kar je bil nov pokazatelj, da bi se utegnila njegova španska kalvarija le še nadaljevati.

Tudi oba Ferrarija se sprva nista mogla vmešati v boj za najvišja mesta, saj sta vozila drug za drugim - Kimi Räikkönen je bil šesti, domači adut Fernando Alonso, ki je na tem prizorišču zmagal lani, pa sedmi. Pred obema je bil še Lotusov Francoz Romain Grosjean, ki je lep čas držal začetno peto mesto. Po petini dirke (13 krogov od 66) ni bilo pri vrhu nič novega: razlika med srebrnima puščicama ni naraščala, je pa tretjeuvrščeni Finec zaostajal že 18 sekund.

V 13. krogu je šel na prvi postanek po trše gume v bokse Vettel, kmalu za njim pa s četrtega mesta še moštveni kolega Ricciardo. Še vedno se je na tretjem mestu odlično držal Bottas, ki je na svoji 24. dirki med elito lovil prve stopničke (doslej je bil namreč najboljši peti na letošnji uvodni preizkušnji v Avstraliji). Resda je za obema mercedesoma zamujal iz kroga v krog več, a je brez težav nadziral položaj za seboj.

Iz najboljše trojice je šel v 19. krogu prvi po mehkejše gume v bokse vodilni Hamilton, ki se je na stezo vrnil tik pred tretjeuvrščenega Williamsovega Finca z 22 sekundami zaostanka za Rosbergom. Bottas se je preobuvanje v boksih odločil dva kroga pozneje, na stezo pa se je vrnil na četrtem mestu, več kot deset sekund za Ricciardom. Takoj zatem je šel na postanek še Rosberg, ki je po povratku s tršimi gumami spet gledal moštvenemu kolegu v hrbet. Ločile so ju štiri sekunde.

Potem ko so bokse prvič obiskali vsi dirkači, je bil razplet na prvih sedmih mestih spet takšen, kot po prvem krogu, le Ricciardo (3.) in Bottas (4.) sta zamenjala mesti. No, že v 26. krogu pa se je drugi resnejši poskus Räikkönena, da bi na petem mestu zamenjal Grosjeana, vendarle izšel po Finčevih željah. Lotusov Francoz je moral kmalu zatem predse spustiti še drugega Ferrarijevega voznika Alonsa.

Medtem je Vettel v ozadju vendarle pokazal vsaj malo šampionskega obraza, saj je počasi prehiteval tekmece pred seboj in se prebil že do devetega mesta. Mercedesova dirkača v ospredju sta bila štiri sekunde in pol narazen, njun prvi zasledovalec, Avstralec Ricciardo, pa je bil že skoraj pol minute zadaj. Po polovici dirke je bil vrstni red tak: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Ricciardo, 4. Bottas, 5. Räikkönen, 6. Alonso, 7. Grosjean, 8. Vettel ...

V prvi polovici dolgočasne preizkušnje je moral svoj bolid v garažo predčasno parkirati edinole Toro Rossov Francoz Jean-Eric Vergne, za katerim je res neuspešen teden. V kvalifikacijah si je namreč prislužil kazen, ker je izgubil kolo, med predstavitvijo dirkačev pa mu je poslušnost odpovedal tudi starodobnik. Odstop na današnji dirki je bil torej le pika na i zanj povsem ponesrečeni Barceloni.

Tudi drugi postanek v boksu je med srebrnima puščicama prvi, v 43. krogu, opravil dotlej vodilni Hamilton, ki je imel pred tem štiri sekunde prednosti pred Rosbergom, ob vrnitvi na stezo pa je bil 20 sekund za Nemcem, ki ga je drugi obisk boksov še čakal. Na menjavo gum je zavil tri kroge za Britancem in v hipu spet izgubil kratkotrajno vodstvo, pa čeravno je imel spet krajši postanek. Razlika med Mercedesoma je bila vnovič štiri sekunde in pol.

Vendar pa se je začela v zadnjem delu preizkušnje topiti, pred zadnjimi 15 krogi je znašala le še tri sekunde. Ricciardo je rutinirano držal tretje mesto, stopničkam se je približeval tudi Alonso, ki je pred dnevi sedmi sili zaupal, da tokrat o zmagovalnem odru niti ni razmišljal, že do petega mesta se je prebil tudi Vettel, ki pa je moral še tretjič v bokse. Razlika med tretjim in petim je bila 10 sekund.

Obetala se je ponovitev scenarija iz Bahrajna, ko je Rosberg v finišu pritisnil na plin in se spustil v dvoboj za zmago z ekipnim kolegom, vendar se mu tedaj ni posrečilo. Tokrat se je razlika 13 krogov pred koncem spustila že pod dve sekundi. Ko je moral tretjič v bokse tudi Alonso (na stezo se je vrnil tik za Vettlom), se je na četrto mesto vrnil Bottas, na peto pa njegov slovitejši rojak Räikkönen, a ga je hitro ujel in ugnal lanski svetovni prvak.

Ob vstopu v 59. krog je oba Mercedesa ločila še manj kot sekunda in pol, že krog pozneje le še sekunda. Tri kroge pred koncem je v Ferrarijevem dvoboju Alonso švignil mimo Kimija, Vettel pa v obračunu za četrto mesto mimo Bottasa. V dvoboju za zmago pa se je ponovil razplet Bahrajna, tudi tokrat je namreč Lewis Hamilton z zadnjimi močmi odbil napad Nica Rosberga in se veselil že četrte zaporedne zmage v sezoni in prevzema skupnega vodstva z natanko 100 doseženimi točkami.

IZIDI VN ŠPANIJE V BARCELONI

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1;41:05,155

2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 0,636

3. Daniel Ricciardo (Avst, red bull-renault) 49,014

4. Sebastian Vettel (Nem, red bull-renault) 1:16,702

5. Valtteri Bottas (Fin, williams-mercedes) 1:19,293

6. Fernando Alonso (Špa, ferrari) 1:27,743

7. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 1 krog

8. Romain Grosjean (Fra, lotus-renault) 1 krog

9. Sergio Perez (Meh, force india-mercedes) 1 krog

10. Nico Hülkenberg (Nem, force india-mercedes) 1 krog

ODSTOPILA

Kamui Kobajaši (Jap, caterham-renault) 32 krogov pred koncem

Jean-Eric Vergne (Fra, toro rosso-renault) 42 krogov pred koncem

NAJHITREJŠI KROG

Sebastian Vettel 1:28,918 (55. krog)

SKUPNI VRSTNI RED (5)

Vozniki

1. Lewis Hamilton 100
2. Nico Rosberg 97
3. Fernando Alonso 49
4. Sebastian Vettel 45
5. Daniel Ricciardo 39
6. Nico Hülkenberg 37
7. Valtteri Bottas 34
8. Jenson Button (VB, mclaren) 23
9. Kevin Magnussen (Dan, mclaren) 20
10. Sergio Perez 20
11. Kimi Räikkönen 17

Konstruktorji

1. Mercedes 197
2. Red Bull-Renault 84
3. Ferrari 66
4. Force India-Mercedes 57
5. Williams-Mercedes 46
6. McLaren 43
7. Toro Rosso-Renault 8
8. Lotus-Renault 4

DIRKAČI Z NAJVEČ ZMAGAMI V SP

1. Michael Schumacher (Nem) 91
2. Alain Prost (Fra) 51
3. Ayrton Senna (Bra) 41
4. Sebastian Vettel 39 (še aktiven)
5. Fernando Alonso 32 (še aktiven)
6. Nigel Mansell (VB) 31
7. Jackie Stewart (VB) 27
8. Lewis Hamilton 26 (še aktiven)
9. Niki Lauda (Avs) 25
9. Jim Clark (VBr) 25
11. Juan Manuel Fangio (Arg) 24