F1: Vettel tudi pred Hamiltonom

Prvi dan uradnih testiranj pred novo sezono SP formule ena v Barceloni je bil najprepričljivejši Ferrarijev Nemec.

Objavljeno
23. februar 2016 00.39
J. P.
J. P.

Barcelona - Do začetka nove sezone svetovnega prvenstva formule ena je še manj kot mesec dni, zato uradna testiranja v Barceloni že dajejo kolikor toliko verodostojne podatke o razmerju moči med konstruktorji. V igri so bili prav vsi, nekateri so spotoma še predstavili dirkalnike za prihajajočo sezono. Za edini vroči trenutek prvega dne je poskrbel voznik novega moštva Haasa, Francoz Romain Grosjean, ki mu je pred prvim zavojem odpadlo prednje krilce, kar pa dogajanja ni prekinilo za več kot deset minut.

Da bosta tudi v novi sezoni boj za vrh uprizorila Mercedes in Ferrari, ki bi se jima morda lahko pridružil tudi Williams, je bilo jasno po rezultatih današnjega dne. Najhitrejši je bil nekdanji serijski šampion, Ferrarijev Nemec Sebastian Vettel, ki je branilca naslova svetovnega prvaka, Mercedesovega Britanca Lewisa Hamiltona, odpravil za skoraj pol sekunde, tretji čas je vpisal Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo z debelo sekundo zamude, četrtega pa Williamsov Finec Valtteri Bottas, ki je bil počasnejši še za prgišče stotink.

Vsak konstruktor je lahko v ogenj poslal zgolj enega dirkača, najmanj kogov, zgolj 31, je prevozil Grosjean, največ - kar 156 oziroma 87 več kot Vettel - pa lanski šampion. »Občutki so dobri, z novim dirkalnikom smo storili korak v pravo smer, a nas čaka še precej dela. Rezultati pa bodo konec koncev pomembni šele čez mesec dni v Avstraliji,« je strnil vtise Vettel, Hamilton pa ga je kratko dopolnil: »Dirkalnik je, podobno kot v prejšnji sezoni, odličen, nastavki za nadaljnje delo so dobri. Vsake sezone, tudi prihajajoče, se lotevam s pričakovanjem najostrejše konkurence.«

IZIDI PRVEGA DNE TESTIRANJ

1. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 1:24,939
2. Lewis Hamilton (VB, mercedes) + 0,470
3. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1,105
4. Valtteri Bottas (Fin, williams) 1,152
5. Alfonso Celis Jr. (Meh, force india) 1,359
6. Jenson Button (VB, mclaren) 1,796
7. Carlos Sainz Jr. (Špa, toro rosso) 2,241
8. Marcus Ericsson (Šve, sauber) 2,616
9. Pascal Wehrlein (Nem, manor) 3,353
10. Romain Grosjean (Fra, haas) 3,460
11. Jolyon Palmer (VB, renault) 4,417