F1: Vettel v Suzuki potrdil svojo prevlado

Nemec Sebastian Vettel je na VN Japonske dosegel peto zaporedno zmago v svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
13. oktober 2013 11.22
MOTOR-RACING-PRIX/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Suzuka - Na Japonskem nič novega. S temi besedami bi lahko opisali razplet dirke za VN Japonske, na kateri je zmagal nemški branilec naslova Sebastian Vettel, za katerega je bila to peta zaporedna zmaga in deveta v sezoni.

Nemški dirkač je tekmo začel nekoliko slabše in zdrsnil na tretje mesto, vendar je nato z dobro taktiko prehitel tako moštvenega kolega Marka Webbra, ki je bil na koncu drugi, kot tudi tretjeuvrščenega Francoza Romaina Grosjeana (Lotus).

»Rad imam to dirkališče. Tudi navijači so izvrstni in naredijo posebno vzdušje. Ne moti me, da še nisem postal prvak, zmaga pa nikoli ne more škoditi v boju za naslov. A tudi tu moramo iti korak za korakom in ne prehitevati,« je po četrti zmagi v Suzuki dejal nemški dirkač.

Vettel ima v skupnem seštevku 90 točk prednosti pred Špancem Fernandom Alonsom (danes četrti), do konca sezone pa ostajajo štiri dirke. To pomeni, da mora Nemec na naslednji dirki osvojiti deset točk več od Španca, pa si bo zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka.

Naslednja dirka bo 27. oktobra v Indiji.

Odličen štart Grosjeana

Dirko za VN Japonske sta s prve vrste začela dirkača Red Bulla Mark Webber in Sebastian Vettel, ki pa se jima štart ni posrečil, kar je izkoristil Francoz za volanom Lotusa Romain Grosjean in se po desni strani steze prebil v ospredje.

Če se je dirka zanj začela odlično, pa je prav nasprotno veljalo za Britanca Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je trčil v Vettla in počil svojo pnevmatiko, tako da je moral že v drugem krogu v bokse, sedem krogov kasneje pa je svoj dirkalnik parkiral v garaži.

Francoz v vodstvu tudi po postankih

Izmed vodilnih dirkačev se je kot prvi za postanek odločil Avstralec Webber in v 12. krogu zapeljal v bokse, zaradi česar je z drugega mesta nazadoval na šesto. Le krog kasneje se je pri svojih mehanikih ustavil vodilni Grosjean in se vrnil na tretje mesto, nato pa je v 15. krogu svoj postanek opravil še Vettel. Ko so se vsi vodilni dirkači vrnili na stezo, je bil na prvem mestu Grosjean, drugi je bil Webber in tretji Vettel, za njim pa so bili Riccirado, Hulkenberg, Massa in Alonso.

V 24. krogu so se začeli drugi postanki v boksih, tudi tokrat pa je izmed najboljših prvi v bokse zapeljal Webber, le da se je na stezo vrnil na tretje mesto. Vodilni Romain Grosjean se je za postanek odločil v 29. krogu in nazadoval na tretje mesto, branilec naslova Vettel pa je s postankom odlašal do 38. kroga.

Webber s tretjim postankom ob zmago

Po 41 krogih je bil v najboljšem položaju Mark Webber, ki je imel 14 sekund prednosti pred Grosjeanom in dodatno sekundo pred Vettlom, vendar so ga njegovi mehaniki še tretjič poklicali v bokse, tako da je Avstralec znova izgubil dve mesti. Sledila je odločilna poteza na tekmi, saj je Vettel s svojim dirkalnikom na štartno-ciljni ravnini prehitel Grosjeana in prevzel vodstvo.

Mladi nemški dirkač si je hitro začel nabirati prednost, za njim pa sta se za drugo mesto borila Grosjean in Webber. Slednji je z občutno hitrejšim dirkalnikom dolgo časa poskušal prehiteti Francoza, kar mu je v 52. krogu tudi uspelo in si je s tem zagotovil končno drugo mesto, za moštvenim kolegom Vettlom, za katega je bila to že deveta zmaga v sezoni.

 

Rezultati VN Japonske

1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:26:49,301

2. Mark Webber (Avs/Red Bull) +7,129

3. Romain Grosjean (Fra/Lotus) +9,910

4. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) +45,605

5. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) +47,325

6. Nico Hulkenberg (Nem/Sauber) +51,615

7. Esteban Gutierrez (Meh/Sauber) +1:11,630

8. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) +1:12,023

9. Jenson Button (VB/Mclaren) +1:20,821

10. Felipe Massa (Bra/Ferrari) +1:29,263

 

SP, dirkači

1. Sebastian Vettel (Nem) 297 točk

2. Fernando Alonso (Špa) 207

3. Kimi Räikkönen 177

4. Lewis Hamilton (VB) 161

5. Mark Webber (Avs) 148

6. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 126

7. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 90

8. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 87

9. Jenson Button (VBr/McLaren) 60

10. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber) 39

 

Konstruktorji

1. Red Bull 445 točk

2. Ferrari 297

3. Mercedes 287

4. Lotus 264

5. McLaren 83

6. Force India 62

7. Sauber 45

8. Toro Rosso 31

9. Williams 1