»Uspavanka« v Sao Paulu po notah Rosberga

Predzadnjo preizkušnjo sezone, dirko za VN Brazilije, je dobil Nico Rosberg pred aktualnim svetovnim prvakom Hamiltonom.

Objavljeno
15. november 2015 13.16
Posodobljeno
15. november 2015 15.00
AUTO-PRIX-F1-BRA-PRACTICE
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Sao Paulo - Nemec Nico Rosberg je na predzadnji preizkušnji sezone, dirki za VN Brazilije v Interlagosu, dosegel svojo drugo zaporedno zmago, s katero je še malce zmanjšal zaostanek za svetovnim prvakom, danes pa drugouvrščenim Lewisom Hamiltonom (oba Mercedes). Hkrati je pobegnil tretjeuvrščenemu Nemcu Sebastianu Vettlu (Ferrari) in si dirko pred koncem že zagotovil končno drugo mesto v svetovnem prvenstvu.

V Interlagosu veliko akcije danes nismo videli. Rosberg je vodil od štarta do cilja, Hamilton, ki sicer ni zaostal veliko, pa ga ni uspel niti enkrat resneje ogroziti. Obračun Ferrarijevih dirkačev Vettla in Kimija Räikkönena je zanesljivo pripadel Nemcu.

»Za mano je izvrsten konec tedna. Lewis je dobro napadal, a sem se znal ubraniti,« je po enajsti Mercedesovi dvojni zmagi v tej sezoni povedal Rosberg.

Hamilton si poraza proti moštvenemu tekmecu najbrž ne bo pretirano gnal k srcu, saj je že kar nekaj časa jasno, da si je zagotovil svoj tretji naslov svetovnega prvaka. Vseeno pa ga bo zagotovo vsaj malce jezilo dejstvo, da niti v devetem poizkusu ni uspel priti do svoje prve zmage v Braziliji.

Dirkače zdaj čaka le še dirka v Abu Dabiju, ki bo na sporedu čez dva tedna.

Potek dirke

Na razgibanem dirkališču v Interlagosu je s prvega štartnega mesta najhitreje potegnil Rosberg, ki je brez večjih težav za seboj zadržal agresivnega Hamiltona, za obema srebrnima puščicama pa sta ostala oba Ferrarija, Nemec Vettel pred Fincem Räikkönenom. Odličen štart je uspel Fincu Valtteriju Bottasu, ki je s svojim Williamsom včeraj resda dosegel četrti čas, a moral kazensko štartati šele s sedmega mesta. Stvari je hitro postavil na svoje mesto, saj je še pred prvim ovinkom prehitel Hülkenberga in Kvjata in se ustalil na petem mestu.

Vmes je kot prvi od najvišje uvrščenih že v 12. krogu skočil v bokse in s tem napovedal prve postanke pri mehanikih. Le krog za njim jih je obiskal dotlej četrtouvrščeni Räikkönen in interni finski dvoboj tudi dobil. V 14. krogu je v bokse zapeljal vodilni Rosberg, krog za njim še Hamilton, njuna postanka pa sta minila brez pretresov. Po vrnitvi na progo sta nadaljevala v enakem vrstnem redu.

Pred Vettlom na tretjem mestu sta si Rosberg in Hamilton do tretjine dirke privozila varnih sedem sekund naskoka, sama pa sta vozila tesno drug ob drugem. Britanec je vozil v zavetrju Nemca, a si ugodnega položaja za napad ni uspel pripraviti.

Preden bi sploh resneje poskusil je Rosberg v 34. krogu drugič zapeljal v bokse in se vrnil tik pred tretjeuvrščenega Räikkönena. Krog kasneje je Mercedesovo garažo obiskal tudi Hamilton in vnovič izgubil proti Rosbergu. Še več, zaostal je tudi za Räikkönenom, ki pa je imel postanek manj. Finec mu veliko preglavic ni povzročal, saj ga je na koncu štartno/ciljne ravnine brez težav prehitel in se znova podal v lov za moštvenim kolegom na prvem mestu.

Ferrarijevega Finca je kmalu ujel tudi moštveni kolega Vettel in ga v 40. krogu zlahka prehitel. Rdeča konjička sta imela danes povsem drugačni taktiki, zato se Räikkönen niti ni upiral, temveč je tekmeca preprosto spustil predse.

Mercedesova asa sta imela, vsaj kar se števila postankov tiče, enako taktiko. Na zadnjega načrtovanega sta zapeljala v 49. oziroma 50. krogu in znova ponovila že viden scenarij. Rosberg je mehanike obiskal prvi in po vrnitvi na stezo ubranil približno sekundo in pol prednosti. Podobna je bila razlika med tekmecema tudi ob koncu, saj se Hamiltonu ni uspelo približati Nemcu in ga ogroziti na vrhu. Rosberg je s tem dosegel svojo trinajsto zmago v karieri.

Do točk so danes prišli še drugi voznik Ferrarija Räikkönen, njegov rojak Bottas, Nemec Hülkenberg (Force India), Rus Kvjat (Red Bull), Francoz Romain Grosjean (Lotus) in Nizozemec Max Verstappen (Sauber) in Venezuelec Pastor Maldonado (Lotus).

Izidi (71 krogov, 305,939 km):

1. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) 1:31:09,090
(povp. hitrost: 201,363 km/h)
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) + 7,700
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 14,200
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 47,500
5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 1 krog
6. Nico Hülkenberg (Nem/Force India) 1 krog
7. Danil Kvjat (Rus/Red Bull) 1 krog
8. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 1 krog
9. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso) 1 krog
10. Pastor Maldonado (Ven/Lotus) 1 krog

SP skupno (18):

dirkači:

1. Lewis Hamilton 363
2. Nico Rosberg 297
3. Sebastian Vettel 266
4. Valtteri Bottas 136
5. Kimi Räikkönen 135
6. Felipe Massa 117
7. Daniil Kvjat 94
8. Daniel Ricciardo 84
9. Sergio Perez 68
10. Nico Hülkenberg 52

konstruktorji:

1. Mercedes 660
2. Ferrari 401
3. Williams 253
4. Red Bull 178
5. Force India 120
6. Lotus 76
7. Toro Rosso 67
8. Sauber 36
9. McLaren Honda 27