F1: Mercedes vrnil udarec, Hamiltonova četrta zmaga v Šanghaju

Na zmagovalnem odru sta se, enako kot že na prvih dveh dirkah sezone, znašla še Nico Rosberg in Sebastian Vettel.

Objavljeno
11. april 2015 21.14
Posodobljeno
12. april 2015 07.00
China F1 GP Auto Racing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Šanghaj - Na razočaranje z minule dirke v Sepangu, ko jim je zmago nenadejano izmaknil Ferrarijev nemški novinec, nekdanji serijski šampion Sebastian Vettel, so pri konstruktorskem svetovnem prvaku Mercedesu že pozabili in na tretji preizkušnji svetovnega prenstva formule ena, veliki nagradi Kitajske v Šanghaju, spet vpisali dvojno zmago, že četrtič pa si je na prizorišču, ki mu zelo ustreza, vso konkurenco pokoril branilec naslova in lanske zmage Lewis Hamilton. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še moštveni sotekmovalec Nico Rosberg in Vettel, tik pod njim je obtičal še drugi Ferrarijev as, Finec Kimi Räikkönen.

Zanimivo, od prvega zavoja naprej, ko je Kimi švignil mimo obeh Williamsov, ki sta naposled končala na petem in šestem mestu, se razplet pri vrhu ni več spremenil, le razkorak med vodilnim Otočanom, ki je bil najhitrejši že na včerajšnjih kvalifikacijah, in izzivalci se je po drugem postanku v boksih občutno povečal. Pred preobuvanjem gum je imel namreč dobri dve sekundi zaloge pred Rosbergom, po njem pa je razlika poskočila na šest sekund in pol, ki jo je znal Lewis, tudi vodilni v trenutni razvrstitvi svetovnega prvenstva, rutinirano zadržati do konca. Že prihodnjo nedeljo čaka dirkaško elito nova dirka v Bahrajnu, zadnja pred selitvijo v Evropo.

POTEK DIRKE

Svetovni prvak Lewis Hamilton je že po ogrevalnem krogu dirkalnik na štartnem prostoru usmeril tako, da je moštvenemu sotekmovalcu Nicu Rosbergu preprečil, da bi v uvodnem zavoju švignil mimo. Najhitreje sta tako začela oba Mercedesa, odločena, da popravita spodrsljaj iz Sepanga, v uvodnem krogu pa je največ pridobil Ferrarijev ledeni Finec Kimi Räikkönen, ki je švignil mimo obeh Williamsov na četrto mesto, takoj za ekipnega kolega in junaka prejšnje preizkušnje Sebastiana Vettla.

Otočan, sicer branilec lanske zmage v Šanghaju, kjer je bil najhitrejši že trikrat, je torej vodil, Rosberg pa je uvodoma nizal najhitrejše kroge in mirno držal ritem vodilnega. Še najbolj so bili sprva razočarani pri Red Bullu, saj sta Rus Danil Kvjat in Avstralec Daniel Ricciardo napadala iz ozadja, držala sta komaj 14. in 15. mesto. Po osmih krogih je bila razlika med srebrnima puščicama manj kot sekundo, vendar pa je Hamilton še naprej varno čuval vodilni položaj. Ferrarija sta bila pet sekund zadaj.

Pričakovati je bilo, da bosta Mercedesa švignila v bokse pred Ferrarijema, a se je zgodilo drugače, po četrtini preizkušnje - v 14. krogu - je šel namreč prvi iz najboljše četverice na preobuvanje dotlej tretjeuvrščeni Vettel, ki so mu nadeli mehkejše gume. Krog pozneje se je za postanek in enako taktiko odločil Hamilton, prav tako šestouvrščeni Williamsov Finec Valtteri Bottas, v vodstvu je bil za kratko Rosberg. Res za kratko, kajti že krog pozneje sta si gume preobula še on in Räikkönen.

Kvjat je moral medtem v dimu in ognju s proge in ugasniti svojega konjička, po prvem postanku pa je bil vrstni red v ospredju enak kot pred njim: 1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Räikkönen. Razlika med srebrnima puščicama se je povzpela na debeli dve sekundi, največ pa je v boksih pridobil nekdanji serijski šampion Vettel, ki je bil le še dobre štiri sekunde za Otočanom. Zanimivo, vsi preostali dirkači za najhitrejšo četverico so si ob prvem postanku nadeli trše gume.

Lewis je držal dve sekundi naskoka pred Nicom, za katerim pa je Ferrarijev Nemec zamujal zgolj še sekundo in pol. Le še Kimi je bil manj kot deset sekund zadaj, vsi ostali na čelu z obema Williamsoma so zaostajali že precej več. Niti po polovici preizkušnje, po 28 krogih, se razmerja moči pri vrhu niso spremenila, le razlike so se nekoliko povečale. Tudi druge postanke v boksih je v 31. krogu odprl Vettel, njegovega konjička so preobuli v trde pnevmatike, tudi Mercedes je takoj poklical s proge Rosberga.

Nico se je na progo vrnil tik pred rojakom, razlika je ostala nespremenjena - sekunda in pol. Hamilton je izkoristil tri kroge, preden se je drugič podal v bokse, v tem času postavil celo najhitrejši čas in si nabral lepo prednost, tudi postanek je bil krajši kot pri Rosbergu, tako da je razkorak med njima poskočil na kar šest sekund in pol. Dišalo je torej po novi dvojni Mercedesovi zmagi, s čimer pa se Vettel kajpak ni kar tako sprijaznil in je še naprej dobro preganjal Rosberga.

Vodilni Britanec bi se utegnil ujeti v past, udobna, več kot petstometrska prednost bi ga lahko pred zaključnim delom dirke uspavala, a se to ni zgodilo. Svetovni prvak je še enkrat več dokazal, da je nesporni junak dirkališča v Šanghaju, nasmihala se mu je namreč že četrta zmaga na tem prizorišču, druga zapored. Držal je slabih pet sekund zaloge pred moštvenim sotekmovalcem, Vettel se je izgubil v ozadju, dohitevati ga je že začel drugi Ferrarijev as Räikkönen.

Dokaj nerazburljiva kitajska preizkušnja se je tudi končala tako, kot se je začela. Vrstni red po uvodnem zavoju (1. Hamilton, 2. Rosberg, 3. Vettel, 4. Räikkönen, 5. Massa, 6. Bottas) je ostal nespremenjen vse do konca, na stopničkah so se tako še tretjič v sezoni znašli isti trije vozniki, drugič pa si je konkurenco pokoril branilec naslova Hamilton. Mercedes si je z dvojno zmago pritisnil obliž na ramo iz Sepanga, Ferrarijev Nemec pa je še enkrat več dokazal, da bo v tej sezoni najresnejši izzivalec srebrnih puščic. Zadnja dva kroga so dirkači sicer vozili za varnostnim avtomobilom, saj je po težavah z motorjem na stezi obstal Max Verstappen.

IZIDI VN KITAJSKE V ŠANGHAJU

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1;39:42,008
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 0,714
3. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 2,988
4. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 3,835
5. Felipe Massa (Bra, williams-mercedes) 8,544
6. Valtteri Bottas (Fin, williams-mercedes) 9,885
7. Romain Grosjean (Fra, lotus-mercedes) 19,008
8. Felipe Nasr (Bra, sauber-ferrari) 22,625
9. Daniel Ricciardo (Avst, red bull-renault) 32,117
10. Marcus Ericsson (Šve, sauber-ferrari) - 1 krog

SP SKUPNO, DIRKAČI

1. Lewis Hamilton 68
2. Sebastian Vettel 55
3. Nico Rosberg 51
4. Felipe Massa 30
5. Kimi Räikkönen 24
6. Valtteri Bottas 18
7. Felipe Nasr 14
8. Daniel Ricciardo 11
9. Romain Grosjean 6
10. Nico Hülkenberg (Nem, force india-mercedes) 6

KONSTRUKTORJI

1. Mercedes-AMG 119
2. Ferrari 79
3. Williams 48
4. Sauber 19
5. Red Bull 13
6. Toro Rosso 12
7. Force India 7
8. Lotus 6