Favoriti v težavah, Tim ne

Motokros: Cilj za zaključek sezone je vpisati še kakšno zmago.

Objavljeno
22. avgust 2017 13.48
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Minuli konec tedna je bil slovenski as v kraljevskem motokrosističnem razredu MXGP, Tim Gajser, tretjič letos takšen, kot so ga številni privrženci doma in po svetu poznali v lanski šampionski sezoni – sproščen, nasmejan, zadovoljen. Zmaga v švedski Uddevalli resda ne bo imela rezultatskega učinka, psihološkega pač. Potrdila je, da Tim seveda še ni za odpis.

Zahtevno švedsko prizorišče s trdo podlago, na katerem je slovenski mladenič v preteklosti že zmagoval, ne prizanaša nikomur, niti velikanom tega športa, kar sta na lastni koži občutila najuspešnejša dirkača sezone, Italijan Antonio Cairoli in Nizozemec Jeffrey Herlings, ki nista krojila vrha. Tim je, po drugi strani, dokazal, pa se pravi mojstri znajdejo v vsakršnih razmerah. Osvojenih 47 točk je zanj tretji najboljši izkupiček letos, po spomladanskih Argentini in Mehiki, ki ju je zapustil celo brez izgubljene točke (po 50).

»Čudovit je občutek vrniti se na najvišjo stopničko po tako dolgem času. S cmokom v grlu smo končali nekaj ponesrečenih dirk in slabih vikendov, zdaj smo spet vse boljši. Moj cilj za zaključek sezone je poskusiti zmagati še na kateri od preostalih preizkušenj in tekmovalno leto končati močan in visoko nabrušen,« se je smejalo Gajserju, ki ga čakajo še tri letošnje preizkušnje. Prva med njimi, čez dva tedna, bo za vso elitno karavano izlet v neznano, saj je Jacksonville novo prizorišče v koledarju SP.

Timovi švedski vožnji sta si bili podobni v tem, da si – v nasprotju s konkurenco – domala ni privoščil napak, le izplen je bil malce drugačen: v prvi je v samostojnem »galopu« tekmece pri prečkanju ciljne črte pustil daleč za seboj, v drugi pa se je podal v srdit obračun z Yamahinim Francozom Romainom Febvrejem, a mimo njega ni mogel, zato je v zadnjih izdihljajih preventivno nekoliko spustil ritem. Navdušilo pa je dejstvo, da ni bil Tim na celotni preizkušnji, torej v 70 minutah dirkanja, domala niti za sekundo uvrščen slabše kot na tretje mesto.

»Pred drugo vožnjo sem vedel, da potrebujem vsaj 2. mesto za skupno zmago. Na štartu sem si privoščil drobceno napako, zaradi katere me je Jeffrey potisnil malenkostno navzdol. Njegove težave z motorjem pa so mi omogočile, da sem se vrnil na 2. mesto in lovil Romaina. To je bil dober, oster dvoboj, zadnjih nekaj krogov pa sem zavestno potegnil ročno zavoro, saj sem vedel, da sem že z drugim mestom v vožnji dosegel dovolj za skupno zmagoslavje,« se je nazaj ozrl 20-letni Makolčan in podoživel dvoboj s Francozom, s katerim sta se v prvi polovici lanske sezone borila na nož za skupno vodstvo v razvrstitvi SP.