FIA: preiskava zoper Mercedes, Ferrari »nedolžen«

FIA je sprožila uradno preiskavo zoper Mercedes, ki je v Barceloni sredi maja skrivaj testiral Pirellijeve pnevmatike.

Objavljeno
06. junij 2013 11.05
MOTOR-RACING-PRIX/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Afera okrog skrivnega testiranja Pirellijevih pnevmatik še naprej ne pojenja. Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je zaradi skrivnih testiranj včeraj sprožila uradno preiskavo zoper moštvo Mercedes, pod drobnogledom se je znašel tudi itailijanski proizvajalec gum, medtem ko naj bi pri Ferrariju testiranja opravili skladno s pravili.

Moštvo iz Maranella je namreč na testiranjih uporabilo dirkalnik iz sezone 2011, kar se preiskovalcem FIA ni zdelo sporno. Nasprotno pa naj bi se Mercedes testiranj v Barceloni sredi maja udeležil z letošnjim dirkalnikom in tako prišel do prednosti pred tekmeci, ki so jo vnovčili na dirki za VN Monaka, kjer je zmago slavil njihov dirkač Nico Rosberg.

Ko je informacija o skrivnih testih priculjala v javnost, sta uradno pritožbi podali ekipi Red Bulla in Ferrarija, saj sta prepričani, da so testiranja njihovim tekmecem prinesla nedovoljeno prednost. Pri Mercedesu sicer vseskozi zmanjšujejo pomen testiranj.

Preiskava FIA naj bi trajala nekaj tednov, sankcije pa so lahko zelo različne - najbolj verjetna je finančna kazen za Mercedes, v skrajnem primeru pa bi moštvo lahko celo izključili iz letošnjega svetovnega prvenstva. Pravilnik FIA glede testiranja gum je dokaj nejasen, zato je praktično nemogoče napovedati, kakšna kazen (če sploh) bo doletela Mercedes.