Mercedesov dvoboj spet dobil Hamilton, izjemna smola Vettla

F1: šesta zmaga Lewisa Hamiltona, Nico Rosberg drugi, namesto Sebastiana Vettla na odru tudi Romain Grosjean.

Objavljeno
22. avgust 2015 23.12
Posodobljeno
23. avgust 2015 13.00
Belgium F1 GP
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Spa - Potem ko je na prejšnji preizkušnji svetovnega prvenstva formule ena, veliki nagradi Madžarske na Hungaroringu, branilec šampionske lovorike Lewis Hamilton prvič letos ostal brez uvrstitve na stopničke (zasedel je namreč šesto mesto), se je danes na enajsti preizkušnji sezone, veliki nagradi Belgije na slovitem Spaju, vnovič vrnil v pravi ritem in si že šestič letos pokoril vso konkurenco. Prepričljiv je bil že na treningih, najhitrejši tudi v kvalifikacijah, na današnji preizkušnji pa prav tako vodil domala od štarta do cilja.

Pričakovano mu je bil najbližje moštveni sotekmovalec pri Mercedesu Nico Rosberg, ki bo v prihodnjem tednu prvič postal očka, tokrat pa se je po ponesrečenem štartu hitro vrnil tja, kjer mu je mesto. Vse do predzadnjega kroga je dišalo po tem, da bo na zmagovalni oder na svoji 150. dirki in Ferrarijevi jubilejni devetstoti skočil tudi najhitrejši na Madžarskem, Nemec Sebastian Vettel, ki je držal tretje mesto, tik pred koncem pa mu je eksplodirala zadnja desna guma in se je za vrhunski dosežek lahko zgolj obrisal pod nosom.

Njegovo neverjetno smolo je izkoristil Lotusov Francoz Romain Grosjean, ki je že včeraj vpisal četrti čas kvalifikacij, a so mu zavoljo menjave menjalnika naknadno določili pet štartnih mest pribitka. Čeprav je začel bolj iz ozadja, se je s potrpežljivo vožnjo počasi vihtel proti vrhu, v zadnjih krogih tudi že nevarno preganjal Vettla, naposled pa mu je za prve stopničke v sezoni in jubilejne desete v karieri (prve po ZDA 2013) svoj poljub namenila tudi boginja Fortuna. Lanski zmagovalec, Red Bullov Avstralec Daniel Ricciardo, je odstopil. Dirkaška karavana se zdaj čez dva tedna seli v Monzo.

POTEK DIRKE

Že ob vožnji na štartno ravnino je Nemec pri Force Indii Nico Hülkenberg tarnal nad izgubo moči v dirkalniku, zato so ga šefi med ogrevalnim krogom najprej poklicali v bokse, nato pa se v hipu premislili in ga raje poslali na štart. Odločitev je bila napačna, Nemec je lahko le nemočno pomahal, da mu je konjiček odpovedal poslušnost, preostali dirkači pa so morali - podobno kot že na prejšnji preizkušnji za veliko nagrado Madžarske na Hungaroringu - v še drugi krog za ogrevanje.

Enaka težava se je pojavila tudi pri Toro Rossovem Špancu Carlosu Sainzu Jr., ki je moral ravno tako še pred štartom v bokse, a se pozneje vrnil na stezo. Dirko je najbolje odprl najhitrejši iz včerajšnjih kvalifikacij Lewis Hamilton, medtem ko sta tako Nico Rosberg, ki mu je na prostem treningu pri hitrosti 320 km/h razneslo gumo, toda brez posledic, in Williamsov Finec Valtteri Bottas uvodoma zaspala. To sta izkoristila Mehičan Sergio Perez v force indii in lanski zmagovalec, Avstralec Daniel Ricciardo, ki sta se izstrelila naprej, na drugo in tretje mesto.

Še tretji, ki je moral bliskovito podpisati kapitulacijo, je bil Lotusov voznik Pastor Maldonado. Mercedesov Britanec je v ospredju izkoristil zmedo za svojim hrbtom, nanizal nekaj izjemno hitrih krogov (že z včerajšnjimi časi je zaprl usta tudi velikemu Nikiju Laudi), po hitrem postopku ušel konkurenci in vozil svojo dirko. Pred Perezom si je do šestega kroga nabral že udobnih pet sekund naskoka. Zadaj sta njegov moštveni sotekmovalec Rosberg in nekdanji serijski šampion Vettel švignila mimo neprepričljivega Bottasa.

Kar nekoliko presenetljivo, Pirelli je prve postanke namreč predvidel okrog petnajstega kroga, so se prvi dirkači pognali v bokse na preobuvanje že v osmem kolu, počakali so edinole pri Mercedesu in Ferrariju, prvi iz njune četverice je šel s četrtega mesta na postanek ledeni Finec Kimi Räikkönen, za njim pa prva srebrna puščica Rosberg. Ob vrnitvi na stezo se je Nemec, ki v prihajajočem tednu nestrpno pričakuje rojstvo prvorojenke, prerinil tako mimo Pereza kot Ricciarda na tretje mesto.

Zaradi nesporazuma v boksih, namestili so mu namreč eno napačno gumo, je moral tretjeuvrščeni z včerajšnjih kvalifikacij Bottas v kazensko vožnjo skozi bokse. Kot sta nov komplet pnevmatik obula še Hamilton in Vettel, se je vrstni red v ospredju vnovič stabiliziral. Povsem v ospredju sta bila oba Mercedesa, Lewis je imel po tretjini preizkušnje tri sekunde zaloge pred Nicom, ki pa se mu je posrečil najboljši krog na dirki. Perez, Ricciardo in Lotusov Francoz Romain Grosjean, ki je zaradi včerajšnje menjave menjalnika izgubil pet štartnih mest, so bilii že precej bolj zadaj.

Grosjean je kar letel po progi, najprej je brez težav za seboj pustil lanskega zmagovalca Ricciarda, nato pa se je prilepil tudi na zadek Pereza in ga, še preden se je preizkušnja prevesila v drugo polovico, tudi ugnala. Mimogrede: ne Francoz ne Mehičan v tej sezoni višje kot sedma še nista bila. V 21. krogu je bilo jasno, da Red Bullov Avstralec ne bo ubranil lanskega zmagoslavja, saj je njegov bolid izpustil dušo na stezi, Danielova zgodba se je tako hitro končala. Pravega varnostnega avtomobila na progo ni bilo, zgolj navidezni.

Krog pozneje so razmere na stezi izkoristili številni vozniki - tudi Grosjean, Perez, Räikkönen - za drugi postanek v boksih. Povsem spredaj se je razlika med vodilnima stopila na dobri dve sekundi, že 23 sekund pa je zamujal tretjeuvrščeni Vettel. Ferrariju se je torej na jubilejni 900. dirki v svetovnem prvenstvu formule ena nasmihala nova uvrstitev na stopničke. Tudi drugi voznik Red Bulla, mladi Rus Danil Kvjat, je moral s šestega mesta v bokse, vrnil se je kot deveti, tik pred Bottasom.

Razlika med Hamiltonom in Rosbergom se je spet povečala, trinajst krogov pred koncem sta bili srebrni puščici že skoraj šest sekund narazen, vodilni Otočan je šel na drugi postanek po nov komplet koles pred Nemcem. Ob vrnitvi na stezo je bil svetovni prvak 12 sekund za Nicom, ki je pripeljal v bokse krog pozneje. Zadnji krogi so vsaj v ospredju potekali mirno, nekoliko bolj v ozadju pa je Kvjat suvereno švignil mimo Räikkönena, ki je pred dnevi tudi uradno podaljšal zvestobo Ferrariju.

Mladi Rus je enako prepričljivo opravil še s tedaj šestouvrščenim Williamsovim prekaljenim Brazilcem Felipejem Masso in se pognal še v boj s petim Perezom. Niti krog ni potreboval, že je bil pred njim. Ko je že dišalo po tem, da bo Sebastian Vettel v svoji 150. dirki in Ferrarijevi devetstoti zasedel tretje mesto in vnovič stopil na zmagovalni oder, mu je v predzadnjem krogu - enako kot Rosbergu na prostem treningu - razneslo zadnjo desno gumo in sanj o stopničkah je bilo v hipu konec.

Nemčevo neverjetno smolo je kajpak odprtih rok izkoristil Romain Grosjean, za katerim je zelo posrečen dirkaški vikend, v finišu dirke je tudi nevarno preganjal Vettla, stopničke - prve v sezoni in jubilejne desete v karieri, prve po predlanski veliki nagradi ZDA - si je torej povsem zaslužil. Tik pod njimi je obtičal Kvjat, jubilant Ferrari pa se je naposled moral zadovoljiti s kaj klavrnim iztržkom in zgolj sedmim mestom neprepoznavnega Räikkönena. Prihodnjo preizkušnjo, veliko nagrado Italije, bo slovita Monza gostila 6. septembra.

IZIDI VN BELGIJE V SPAJU

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1;23:40,387
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 2,058
3. Romain Grosjean (Fra, lotus-mercedes) 37,988
4. Danil Kvjat (Rus, red bull-renault) 45,692
5. Sergio Perez (Meh, force india-mercedes) 53,997
6. Felipe Massa (Bra, williams-mercedes) 55,283
7. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 55,703
8. Max Verstappen (Niz, toro rosso-renault) 56,076
9. Valtteri Bottas (Fin, williams-mercedes) 1:01,040
10. Magnus Erucsson (Šve, sauber-ferrari) 1:31,234

SKUPNO, DIRKAČI (11/19)

1. Lewis Hamilton 227
2. Nico Rosberg 199
3. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 160
4. Kimi Räikkönen 82
5. Felipe Massa 82
6. Valtteri Bottas 79
7. Danil Kvjat 57
8. Daniel Ricciardo (Avst, red bull-renault) 51
9. Romain Grosjean 38
10. Max Verstappen 26

KONSTRUKTORJI

1. Mercedes 426
2. Ferrari 242
3. Williams-Mercedes 161
4. Red Bull-Renault 108
5. Lotus-Mercedes 50
6. Force India-Mercedes 49
7. Toro Rosso-Renault 35
8. Sauber-Ferrari 23
9. McLaren 17
10. Marussia-Ferrari 0