F1: Hamilton premagal Rosberga in se izenačil z Alonsom

Lewis Hamilton je v Teksasu dobil že svojo peto dirko zapored in se še približal naslovu svetovnega prvaka.

Objavljeno
02. november 2014 15.57
F1 US Grand Prix Auto Racing
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Austin - Dirkač Mercedesa, Britanec Lewis Hamilton, je na VN ZDA dosegel že svojo deseto letošnjo zmago in se dve dirki pred koncem sezone povsem približal naslovu svetovnega prvaka. Iz svojega že devetega najboljšega štartnega položaja je sicer bolje štartal Nico Rosberg, a ga je Hamilton v 24. krogu prehitel in Nemca uspel vse do konca zadržati za seboj. Tretje mesto je osvojil Red Bullov Daniel Ricciardo.

Hamilton je s tem dosegel že svojo deseto zmago v tej sezoni in peto zapored, zato po dirki razumljivo ni skrival navdušenja. »Imel sem fantastično podporo, imam neverjetno moštvo in neverjeten dirkalnik. Zame je zelo velik privilegij, da lahko zastopam Britanijo na tem odru v ZDA,« se je po dirki smejalo današnjemu zmagovalcu, ki je na včerajšnjih kvalifikacijah moral priznati premoč moštvenemu kolegu, danes pa ga tesno, a zanesljivo premagal. Britanski dirkač se je z zmago v Teksasu izenačil s Špancem Fernandom Alonsom na večni lestvici najboljših voznikov formule 1. Oba imata sedaj skupno 32 zmag, več jih imajo le Michael Schumacher (94), Alain Prost (51), Ayrton Senna (41) in za zdaj še aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (39).

Štart že sedemnajste dirke sezone ni prinesel večjih pretresov pri vrhu, Rosberg je ostal pred Hamiltonom, dirkača Williamsa pa sta na tretjem oziroma četrtem mestu izmenjala svoji mesti - Felipe Massa je prehitel Valtterija Bottasa. Kmalu potem, ko so se dirkači zvrstili eden za drugim, je dirkač Force Indie Sergio Perez povzročil nesrečo in poskrbel, da je na progo že v prvem krogu prišel varnostni avto. Ta je vztrajal do konca četrtega kroga, nato pa se je dirka začela znova.

Oba Mercedesa sta počasi povečevala prednost, dokler se ni v štiriindvajsetem krogu zgodil ključni trenutek dirke. Nekoliko hitrejši Hamilton je vendarle prehitel Rosberga in vodstvo zadržal vse do konca. V boju za tretje mesto je bitko po drugih postankih v boksih dobil Ricciardo, ki je v 33. krogu po nekoliko hitrejšem postanku prehitel Masso. Za Brazilcem je dirko na petem mestu končal njegov moštveni kolega Bottas, šesti pa je bil Alonso v Ferrariju. Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je zaradi menjave motorja štartal iz boksov, se je prebil do končnega sedmega mesta.

Hamiltonova prednost v skupnem seštevku svetovnega prvenstva se je z novo zmago povečala na 24 točk pred moštvenim kolegom Rosbergom, ki je danes torej še enkrat več končal kot drugi.

Dirka v ZDA je bila sicer nekoliko okrnjena, saj sta zaradi visokih stroškov potovanja nastop odpovedali najrevnejši moštvi v karavani Marussia in Caterham. Sto tisoč gledalcev je na stezi tako videlo zgolj osemnajst dirkalnikov. Naslednja dirka bo že čez teden dni v Braziliji, o svetovnem prvaku pa bo odločala zadnja dirka v Abu Dabiju 23. novembra, kjer se bodo delile dvojne točke.

 

POTEK DIRKE

Dirko je najhitreje začel voznik Mercedesa Nico Rosberg, ki je ubranil najboljši štartni položaj in v prvi zavoj pripeljal pred Lewisom Hamiltonom in obema dirkačema Williamsa - Felipejem Masso in Valtterijem Bottasom. Za prvi pretres je že v prvem krogu poskrbel Sergio Perez (Force India), ki je najprej zadel Kimija Räikkönena (Ferrari) in nato še Adriana Sutila (Sauber) ter vodilne može dirke prisilil, da na progo že takoj na začetku pošljejo varnostni avto. To so izkoristili številni dirkači, denimo Kevin Magnussen (McLaren), Nico Hülkenberg (Force India), Jenson Button (McLaren) in Sebastian Vettel (Red Bull), ki so odšli v bokse, najhitrejši štirje pa so z dirko nadaljevali za varnostnim avtom.

Ob koncu četrtega kroga se je varnostni avto vendarle umaknil, sledil je tako imenovani leteči štart, ki pa večjih pretresov ni prinesel. Podobno je bilo tudi nadaljevanje, le da sta se oba Mercedesa nekoliko odlepila od konkurence, sama pa po prvi petini dirke ostala znotraj sekunde razlike. Blizu prvi četverici je bil le še Daniel Ricciardo, ki je vseskozi vozil hitreje od četrtouvrščenega Bottasa, a potem v petnajstem krogu, tako kot Massa odpeljal v bokse. Brazilec je po postanku ostal pred Avstralcem, oba pa je prehitel Bottas, ki je nadaljeval po stezi.

Takrat so v bokse začeli voziti tudi ostali dirkači, v 16. krogu vodilni Rosberg, ki je vodstvo na dirki na ta način prepustil Hamiltonu, a le do naslednjega kroga, ko je na postanek moral tudi Britanec. Ta se je ob svojih mehanikih zadržal le desetinko dlje kot moštveni kolega (3,1 sekunde), a moral na koncu ciljne ravnine zopet gledati v hrbet Rosbergu. Kljub temu je bil Hamilton v nadaljevanju dirke hitrejši, kar je izkoristil v 24. krogu, ko je v levem ovinku po notranji strani prehitel svojega najhujšega konkurenta in prevzel vodstvo na dirki.

V prvi polovici dirke je poleg Mercedesovih voznikov odlično vozil tudi Massa, ki je po osemindvajsetih krogih na tretjem mestu za vodilnim Hamiltonom zaostajal le dobrih sedem sekund, zaostanek pa samo še zmanjševal. Sledili so drugi postanki v boksih, kjer pa je kratko potegnil ravno Brazilec. Že pred njim sta svoja postanka opravila četrto- in petouvrščeni Ricciardo in Bottas, v naslednjem, triintridesetem krogu, pa se je v boksih ustavil še Massa. Slednji je opravil nekoliko daljši postanek in na ta račun proti Ricciardu ostal brez tretjega mesta. V naslednjih dveh krogih sta na svoja druga postanka zapeljala še Hamilton in Rosberg (v tem vrstnem redu), a je razmerje med njima tudi po postankih ostalo nespremenjeno.

Po obeh predvidenih postankih je bil nekoliko hitrejši drugouvrščeni Rosberg, ki je ob vstopu v zadnjo tretjino dirke napadal dobri dve sekundi zaostanka za moštvenim kolegom. Mrtvi tek obeh vodilnih se je nadaljeval še kar nekaj naslednjih krogov, medtem ko je bil zaostanek dobrih dvajsetih sekund Ricciarda na tretjem mestu sedem krogov pred koncem že prevelik.

Vodilnih šest dirkačev je v zadnjih krogih bolj kot kaj drugega le še vozilo eden za drugim, razlike med njimi pa so bile ravno pravšnje, da se kaj pretresljivega več ni moglo zgoditi.

 

Izidi (56 krogov, 308,405 km)

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:40:04,785
(povp. hitrost: 185,043 km/h);

2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes) + 4,314

3. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 25,560

4. Felipe Massa (Bra/Williams) 26,924

5. Valtteri Bottas (Fin/Williams) 30,992

6. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:35,231

7. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 1:35,734

8. Kevin Magnussen (Dan/McLaren Mercedes) 1:40,682

9. Jean-Eric Vergne (Fra/Toro Rosso) 1:43,863

10. Pastor Maldonado (Ven/Lotus) 1:47,870

...

 

Skupni vrstni red, 17/19

1 Lewis Hamilton (VBr) Mercedes 316 točk

2 Nico Rosberg (Nem) Mercedes 292

3 Daniel Ricciardo (Aus)Red Bull Racing-Renault 214

4 Valtteri Bottas (Fin) Williams-Mercedes 155

5 Sebastian Vettel (Nem) Red Bull Racing-Renault 149

6 Fernando Alonso (Špa) Ferrari 149

7 Jenson Button (VBr) McLaren-Mercedes 94

8 Felipe Massa (Bra) Williams-Mercedes 83

9 Nico Hulkenberg (Nem) Force India-Mercedes 76

10 Kevin Magnussen (Dan) McLaren-Mercedes 53

...

 

Skupni vrstni red, konstruktorji, 17/19

1 Mercedes 608 (že prvak)

2 Red Bull Racing-Renault 363

3 Williams-Mercedes 238

4 Ferrari 196

5 McLaren-Mercedes 147

6 Force India-Mercedes 123

7 STR-Renault 31

8 Lotus-Renault 9

9 Marussia-Ferrari 2

10 Sauber-Ferrari 0

11 Caterham-Renault 0