Franchitti slavil na prestižnem ovalu v Indianapolisu

Škotski dirkač Dario Franchitti je tretjič v karieri dobil dirko za 500 milj Indianapolisa.

Objavljeno
28. maj 2012 01.35
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Indianapolis - Onkraj luže je danes potekala tradicionalna dirka za 500 milj Indianapolisa, na kateri se je najbolje znašel Dario Franchitti.

Škotski dirkač se je do zmage povzpel s 16. štartnega mesta, na drugem mestu je tekmo končal njegov moštveni kolega Scott Dixon, tretji pa Tony Kanaan. Dirka se je sicer končala pod rumeno zastavo, saj se je v zadnjem krogu Japonec Takuma Sato zaletel v zaščitni zid, potem ko je poskušal v prvem zavoju prehiteti vodilnega Franchittija.

Vozniki so se med dirko morali boriti tudi z visokimi temperaturami, saj so na dirkališču v Indianapolisu namerili skoraj 32 stopinj Celzija, največ po letu 1937.

V spomin na Wheldona

Na letošnji izvedbi dirke so se organizatorji spomnili tudi Dana Wheldona. Lanski zmagovalec, ki mu je veliki met drugič v karieri uspel prav ob stoletnici dirke, se je namreč le pol leta zatem smrtno ponesrečil. Zmagovalec dirk v Indianapolisu iz let 2005 in 2011 je umrl za posledicami hude nesreče na zadnji dirki lanske sezone oktobra v Las Vegasu. Prireditelji letošnje preizkušnje 500 milj Indianapolisa so se Britanca spomnili tudi tako, da so njegovo podobo natisnili na vstopnice

Preminulemu dirkaču se je poklonil tudi zmagovalec Franchitti. »Kakšna dirka, Dan bi bil ponosen name. V zadnjem krogu sva se s Takumo dotaknila, a na srečo sem ostal na progi. Hvala gledalcem, ki so počastili spomin na Dana,« je po zmagi dejal Škot in si v spomin na prijatelja nadel njegova značilna sončna očala z belim okvirjem.

Rezultati:

1. Dario Franchitti

2. Scott Dixon

3. Tony Kanaan

4. Oriol Servia

5. Ryan Briscoe

6. James Hinchcliffe

7. Justin Wilson

8. Charlie Kimball

9. Townsend Bell

10. Helio Castroneves

11. Rubens Barrichello

12. Alex Tagliani

13. Graham Rahal

14. JR Hildebrand

15. James Jakes

...