Gajser četrti v ZDA

Tim Gajser je dirko v Jacksonvilleu končal tik za zmagovalnim odrom.

Objavljeno
04. september 2017 00.53
N. Gr., STA
N. Gr., STA

Jacksonville - Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v ameriškem Jacksonvillu osvojil četrto mesto v elitnem razredu MXGP, potem ko je bil četrti v prvi vožnji in sedmi v drugi. Zmage v ZDA se je veselil Nizozemec Jeffrey Herlings.

Sezona svetovnega prvenstva se počasi izteka. Pred zaključnimi boji v Evropi, kjer jih konec meseca čaka tudi prestižni pokal narodov, so se tekmovalci ta konec tedna preselili na edino dirko na ameriških tleh. Floridsko dirkališče Jacksonville je ponudilo priložnost najboljšim na svetu, da se pomerijo tudi z nekaterimi domačimi mojstri tega športa oziroma superkrosa: Elijem Tomacom, Webbom Cooperjem in Justinom Barcio.

Priložnosti za merjenje moči z Američani se je veselil tudi Gajser. Na pot je odšel z dobro popotnico, zmago na zadnji dirki na Švedskem in tudi s slavjem na domačem tekmovanju v Orehovi vasi, zavedal pa se je, da na novem prizorišču, na katerem se motokrosisti elite merijo prvič, morda ne bo mogel povsem na vrh.

»Na dirki bom užival in dal vse od sebe,« je pred dirko napovedal (še) aktualni svetovni prvak. V kvalifikacijah si je nato priboril 11. izhodišče, najboljši v kvalifikacijah Jacksonvilla je bil Nizozemec Jeffrey Herlings. Za najhitrejšim Herlingsom je bil drugi vodilni v SP Italijan Antonio Cairoli, tretji pa Francoz Romain Febvre.

Na startu današnje dirke, ki je potekala v precejšnji vlagi in vročini, se je v prvi vožnji Gajser odrezal zelo dobro. Tomac mu je sicer ušel, Slovenec pa se je prebil na drugo mesto in ga dolgo časa uspešno branil. Toda v drugi polovici vožnje sta močno pospešila predvsem Herlings in Cairoli in nekaj krogov pred koncem je moral Gajser na progi, ki zaradi precejšnje širine omogoča več linij vožnje in je prehitevanje lažje kot na večini evropskih dirk, vendarle spustiti mimo.

Prvi del ameriške preizkušnje je tako končal na četrtem mestu, zmagal pa je Tomac pred Herlingsom in Cairolijem.

V drugi vožnji so zobe pokazali gosti iz Evrope. Povedla sta izkušena Herlings in Cairoli, Tomac je bil tretji, Gajser pa je po gneči v prvem krogu in nekaj težavah zdrsnil na 14. mesto, potem pa se je počasi vračal. Do konca je prišel do sedmega mesta, pet krogov pred koncem pa je prišlo do menjave v vodstvu, ko je Herlings prehitel Cairolija in si s tem tudi zagotovil skupno zmago na dirki.

Na koncu je tako Nizozemec zbral 47 točk za zmago, drugi je bil Cairoli s 45, tretji pa Tomac z 42. Gajserja sta četrto in sedmo mesto pripeljali do 32 novih točk in do skupno četrtega mesta na tej preizkušnji.

Skupno V SP je zdaj Italijan že tik pred skupno zmago, toda prvenstvo teoretično še ni končano. Ker sta do konca le še dve dirki in tako največ sto točk, pa si bo Cairoli ob prednosti 96 točk najverjetneje naslov zagotovil že na naslednji dirki 10. septembra v nizozemskem Assnu.

Cairoli ima po ZDA 673 točk, Herlings 577, tretji je Francoz Gautier Paulin s 545. Gajser je ostal skupno peti, zdaj ima 485 točk.