Gajser gre v ZDA uživat

Tim Gajser se veseli prihajajoče VN ZDA, kjer ga čaka atraktivna proga.

Objavljeno
30. avgust 2017 18.32
Tim Gajser
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Jacksonville - Motokrosisti bodo v nedeljo tekmovali na Floridi, ki je v letošnjem koledarju edina dirka za svetovno prvenstvo v Združenih državah Amerike. Jacksonville je novo prizorišče, na katerem se bodo motokrosisti elitne lige pomerili prvič. Od Slovencev bo dirkal le Tim Gajser, ki je zmagal zadnjo dirko SP na Švedskem.

Na povsem polni startni rampi bo v konkurenci številnih ameriških tekmovalcev tudi predstavnik AMZS, Tim Gajser. Med konkurenti bodo tudi zvezdniki ameriškega superkrosa: Eli Tomac, Webb Cooper in Justin Barcia.

Dirke v Združenih državah Amerike so za evropske motokrosiste še posebej zanimive, saj mnogi upajo, da si bodo odprli vrata v svet ameriškega motokrosa. Tim Gajser bo v nedeljo tekmoval kot zmagovalec zadnje dirke svetovnega prvenstva, ki je bila pred dvema tednoma na Švedskem. Na Florido je odpotoval že v ponedeljek, proge pa si zaenkrat še ni ogledal v živo.

»Proge še nisem videl v živo, ogledal sem si jo le na posnetkih. Videti je zelo lepa in ima veliko tehničnih skokov. Na dirki bom užival in dal vse od sebe,« je povedal Gajser, ki se dirke zelo veseli. Dodal je še, da te dni na Floridi zaradi hurikana močno dežuje. Motokrosisti so imeli od zadnje dirke svetovnega prvenstva prost vikend. Gajser ga je izkoristil delovno, saj se je v Radizelu udeležil dirke slovenskega državnega prvenstva in po pričakovanjih zmagal.

V nedeljo ga čaka bolj zahtevna naloga. Startna rampa bo po dolgem času zapolnjena do zadnjega kotička, ameriški tekmovalci pa bodo na domačih tleh še dodatno motivirani. Italijan Antonio Cairoli ima sto eno točko prednosti pred Nizozemcem Jeffreyjem Herlingsom. Če mu bo uspelo zadržati to prednost, bo Italijan že v nedeljo, torej dve dirki pred koncem sezone, osvojil svoj deveti naslov svetovnega prvaka. Herlings se v Ameriki mudi že od prejšnjega tedna, saj je za trening odpeljal dirko ameriškega prvenstva in suvereno zmagal. Gajser, ki je v seštevku prvenstva peti, bo moral na dirki za seboj pustiti Francoza Romana Febvreja, ki na šestem mestu še ni opustil želje po napredovanju med najboljših pet in lahko Gajserja v skupnem seštevku še prehiti.

V poljski prestolnici bo ta vikend evropski pokal narodov v motokrosu. Na tekmovanju v Gdansku bo nastopilo sedemnajst mladinskih reprezentanc. Slovensko izbrano vrsto bodo zastopali Gal Hauptman (MX 85), Bor Brejc (MX 85), Luka Milec (MX 125) in Jan Pancar (MX 250). Naslov mladinskih evropskih prvakov bodo branili Italijani, ki so slavili pred dvema letoma, lani pa je tekmovanje odpadlo. Slovenska reprezentanca je bila na zadnjem tekmovanju šesta. Prva vožnja bo v nedeljo ob 19. uri, druga ob 22. uri zvečer.