Gajser in brata Irt v Švici pisali zgodovino

Trije slovenski dirkači do točk v najprestižnejšem razredu.

Objavljeno
13. avgust 2017 23.07
Motokros, Tim Gajser
Mojca Finc
Mojca Finc

Frauenfeld – Dirka v MXGP v Švici je postregla s statistiko, o kateri si začetniki motokrosa na slovenskih tleh v 60 letih prejšnjega stoletja, ne bi drznili niti sanjati. Prvič v zgodovini so trije slovenski dirkači na isti preizkušnji osvojili točke za svetovno prvenstvo v eliti. Timu Gajserju sta se pridružila brata Jernej in Peter Irt.

Irta sta si točke zagotovila v drugi vožnji, Jernej tri z 18. mestom, Peter dve na mestu nižje; pet skupnih točk velikih kot Triglav, saj sta se v letošnjem prvenstvu ves čas soočala s težavami. V sezono sta oba vstopala po operaciji, Jernej je moral pod nož zaradi zloma ključnice, Petru so operirali koleno. A preglavic po uspešnem okrevanju še ni bilo konec. Nadaljevalo se je s hematomom na ledvici, ki ga je pri padcu utrpel Jernej, pozneje si je izpahnil ramo, Peter, ki se je v tekmovalnem ritmu soočal še s težavami znotraj ekipe APJ in si iskal novega delodajalca (zdaj sodeluje s Sturm Racing Team), pa se je potolkel na eni od preizkušenj v Veliki Britaniji. V letošnji sezoni MXGP sta Irta zaradi problemov, ki so se znašli na njuni poti, nastopila zgolj na tretjini dirk. Prav zato imajo Jernejeve premierne točke v karieri in Petrove prve pod okriljem novega moštva (sicer jih je lani in letos že osvojil) še večjo vrednost.

»Glede na 18. mesto v kvalifikacijah in na hitre čase, ki sem jih dosegal na prostih treningih, sem pričakoval uvrstitev med dvajseterico. V prvi vožnji mi kljub odličnemu dirkanju ni uspelo, bil sem razočaran. V drugo pa se mi je vendarle vse izšlo. Zelo sem zadovoljen s prikazanim, saj se je pokazal velik napredek, ki sem ga dosegel s težkimi treningi v zadnjih treh tednih,« je po dirki povedal Jernej Irt, dirkač pri Husqvarna Maurer Racing Team. Zdaj so bratje Irt, ko gre za točke v elitnem razredu, popolni. Najstarejši med trojico Matevž je bil tisti, ki je mlajšima dvema postavil temelje tudi v najprestižnejšem razredu in ju bodril skozi vso športno pot.

Včerajšnja preizkušnja v Švici je postregla z več spodbudnimi podobami. Aktualni svetovni prvak Gajser, ki mu letos ne gre po načrtih, je po ponesrečenih kvalifikacijah (v prvem ovinku se je zapletel v skupinski padec, poškodoval sprednji del motorja; ko se je od mehanikov vrnil na progo, je za tekmeci zaostajal dva kroga) prikazal dva izjemna štarta na dirki, na kateri je štartal iz ozadja. S sedmim mestom v prvi vožnji in petim v drugi se je prebil na končno šesto. »Grizel« je v obeh, z borbeno držo je prehiteval tekmece, deloval je suvereno in samozavestno, popravil je vtis, ki ga je razočaran pustil pred tednom dni na mivki v Belgiji.

Drugič zapored je zmagal Nizozemec Jeffrey Herlings, drugi je bil Francoz Gautier Paulin, tretji pa vodilni v seštevku prvenstva Antonio Cairoli. Italijan s svojimi predstavami v Švici ni bil zadovoljen, a v lovu za naslovom svetovnega prvaka ima neulovljivo prednost. Štiri dirke pred koncem sezone drugouvrščeni v SP Herlings za vodilnim zaostaja 97 točk. Gajser drži 5. mesto. Naslednja dirka bo v nedeljo na Švedskem.

Pred odhodom v Skandinavijo je selektor slovenske reprezentance Bogomir Gajser razkril ekipo za pokal narodov, ki bo oktobra v Veliki Britaniji. Zastopali jo bodo Tim Gajser (MXGP), Jernej Irt (odprti razred) in Jan Pancar (MX2). Gajser, ki je imel fante pod drobnogledom vso sezono, je pri izboru upošteval rezultate, tehniko in vzdržljivost.