Gajser, Irt in Pancar na »olimpijske igre«  

Danes in jutri pokal narodov v motokrosu. Poškodovani Jernej Irt: Peter je moja enakovredna zamenjava. 

Objavljeno
30. september 2017 00.46
brez naslova
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Resda motokros ne sodi v olimpijsko družino, a to ne pomeni, da nima svoje različice tega prestižnega športnega tekmovanja. Na letošnjem pokalu narodov, ki ga bo gostil Winchester, se bo »udarilo« 39 reprezentanc s 117 dirkači. V konkurenci se bo na jugu Anglije dokazovala tudi slovenska izbrana vrsta s Timom Gajserjem na čelu.

Dirkališče Matterley Basin je pokal narodov gostil že pred 11 leti. Proge, na kateri se bodo danes in jutri merili bencinski asi, ne pozna nihče v konkurenci, saj so jo Otočani prenovili, zato bodo vsi štartali z enakovrednega izhodišča. »Čakajo nas veliki skoki, visoke hitrosti, skratka, ameriški slog,« je razkril Gajser. Lanski svetovni prvak v MXGP je zadnje priprave opravil na progi v domačih Makolah, kjer je njegov oče in trener Bogomir v selektorski vlogi dajal zadnje napotke izbrani vrsti.

V reprezentanco je poleg Tima vpoklical še Jerneja Irta in Jana Pancarja. Irt, ki je drugi del SP v MXGP odpeljal v življenjski formi, je na zadnjem skupnem treningu pri Gajserjevih padel, si prebil glavo (ima šest šivov), pretrgal medenično mišico in izpahnil ramo. Na Otoku ga bo zamenjal mlajši brat Peter, ki je bil tudi lani poklican v reprezentanco v zadnjem trenutku, ko se je poškodoval Gajser.

»Resda sem potolčen, ampak vsak dan se počutim bolje. Žal mi je, da ne bom mogel tekmovati v Angliji, bom pa stiskal pesti za fante pred televizorjem. Vsakemu posebej želim, da pokaže, kar zna, prepričan sem, da bo ob takšnem scenariju tudi rezultat dober. Menim, da je Peter enakovredna zamenjava zame in da imamo kljub menjavi odlično zasedbo,« je iz domače oskrbe sporočil Jernej Irt, za katerega je selektor dejal, da mu je zares žal, ker ga ne bo, saj je v zadnjem času zelo napredoval. A Bogomir Gajser verjame, da se bo tudi Jernejev brat Peter na Otoku boril po najboljših močeh, čeprav ni redno treniral z reprezentanco.

Gajser starejši je skozi sezono podrobno spremljal vse slovenske dirkače, zaupanje je izkazal tudi Pancarju, ki je letos prestopil v evropsko prvenstvo na 250 kubični motor, pridružil se je italijanski poltovarniški ekipi Yamaha. »Če bomo vsi odpeljali dirko, kot znamo, se bomo uvrstili v finale. Če bo dež, pa nas čaka loterija,« je napovedal najstnik Pancar, najmlajši v ekipi. Tekmoval bo v MX2, Irt bo nastopil v odprtem razredu, Gajser pa v elitnem MXGP.

Slovenski motokrosisti so se nazadnje v veliki finale, med najboljših 20 na svetu, uvrstili leta 2012. Najboljši rezultat so dosegli pred 19 leti, bili so deveti, prav v Veliki Britaniji. Naslov svetovnih prvakov bodo branili Francozi, nazadnje so bili poraženi pred štirimi leti. Slovenska trojka stavi nanje, Nizozemce in Belgijce.