Herlings kralj mivke, Gajser enajsti

Tim Gajser je v belgijskem Lommelu začel z devetim mestom, v drugi vožnji je bil deseti in skupno 11. 

Objavljeno
06. avgust 2017 15.25
Posodobljeno
06. avgust 2017 15.25
Gajser
J.P.
J.P.

Lommel - Belgijski Lommel, tradicionalno peščeno in globokih lukenj polno prizorišče svetovnega prvenstva kraljevskega motokrosističnega razreda MXGP, letos gosti štirinajsto dirko v elitnem koledarju, v prvi vožnji pa se je s tekmeci dostojno kosal tudi lanski šampion Tim Gajser. Rezultati treningov (peti in sedmi), kvalifikacij (tretji) in dopoldanskega
ogrevanja (sedmi) so sicer obetali še nekoliko boljši dosežek, a je tudi deveto mesto po vseh letošnjih težavah s poškodbami spodbuden rezultat. 

Hondin 20-letni fenomen iz Pečk je torej štartni položaj izbiral tretji, a ga ni optimalno izkoristil, zato je moral tekmece loviti z devetega mesta. Vmes je za kratko napredoval do osmega, v končnici vožnje pa je predse spustil še Francoza Gautierja Paulina. Svojo dirko je odpeljal Belgijec Jeffrey Herlings, ki je prvega zasledovalca, vodilnega v skupni razvrstitvi, Italijana Antonia Cairolija, za seboj pustil za skoraj pol minute, za trojni uspeh voznikov KTM pa je s tretjim mestom poskrbel še en Nizozemec Glenn Coldenhoff. Gajserja je do četrtega mesta ločilo četrt minute.

V drugi vožnji je Jeffrey Herlings začel slabše, se vmes boril z Antonijem Cairolijem in za nekaj trenutkov ostal zadaj, a je nato izkoristil svoje poznavanje mivke na domačem terenu in razveselil svoje navijače. Tim Gajser je dolgo časa vozil na šestem mestu, a je nato padel in drugo vožnjo končal kot deseti, skupno pa je bil na belgijskem GP-ju enajsti.  

V skupnem seštevku SP je po belgijski dirki Cairoli ostal v trdnem vodstvu s 567 točkami, drugi je zdaj Herlings s 468 točkami, ki je prehitel domačina Clementa Desalla (462). Gajser je ostal na skupno petem mestu, ima pa 376 točk.

Naslednja dirka v zgoščenem avgustovskem sporedu v SP, dirkači imajo ta mesec tri preizkušnje, bo že naslednji teden v švicarskem Frauenfeld-Gachnangu.

IZIDI PRVE VOŽNJE
1. Jeffrey Herlings (Niz, KTM) 35:34,225
2. Antonio Cairoli (Ita, KTM) + 27,342
3. Glenn Coldenhoff (Niz, KTM) 39,296
4. Jeremy van Horebeek (Bel, yamaha) 53,580
5. Maximilian Nagl (Nem, husqvarna) 56,056
9. Tim Gajser (Slo, honda) 1:08,869