Gajser z nastopom za čisto desetko vrnil udarec

Najstniški fenomen je na vseh devetih dirkah prve polovice sezone SP končal na stopničkah in včeraj petič zmagal.

Objavljeno
30. maj 2016 03.25
Janez Porenta
Janez Porenta
Talavera de la Reina – Ko se je že morda našel kak skeptik in pomislil, da je začela vodilnemu motokrosistu v svetovnem prvenstvu razreda MXGP Timu Gajserju rezultatska krivulja nekoliko padati, saj v prejšnjih dveh preizkušnjah ni zmagal, je najstniški fenomen iz Pečk znova udaril z vso silo.

Na deveti letošnji dirki, VN Španije v Talaveri, ki je zapečatila prvo polovico sezone, je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo: najhitrejši je bil v obeh vožnjah za trening, kvalifikacijah, jutranjem ogrevanju in obeh glavnih vožnjah. Obakrat resda s štarta ni potegnil najbolje, a je izgubljeno bliskovito nadoknadil – na prvi progi je mimo zadnjega tekmeca Maxa Nagla švignil po šestih minutah in pol, na drugi pa je ravno tako Nemca, s prehitevanjem na istem mestu po notranji strani, ugnal že po dveh minutah in tri četrt. Ko pa je enkrat prevzel vodstvo, so tekmeci lahko le še odprtih ust spremljali njegov šov. Neumnosti, kakršna se mu je pripetila v drugi vožnji Trentina, ko je po lastni krivdi izgubil zelo udobno vodstvo, si tokrat ni privoščil.

Trda proga v Talaveri, ki skorajda ne dopušča prehitevanj, 19-letnemu lanskemu šampionu v razredu MX2 ustreza, kar je dokazal že predlani, ko je v eni od voženj zasedel drugo mesto. Toda tokrat teren ni igral niti najmanjše vloge, verjetno še manjšo kakor neverjetna smola Timovega najnevarnejšega tekmeca v skupni razvrstitvi Romaina Febvreja. Francozu na yamahi se je vse podrlo že v kvalifikacijah, ko mu je pri padcu izkušeni Italijan Antonio Cairoli zapeljal čez levo roko, ki je med dirko domala ni mogel uporabljati. K sreči jo je odnesel brez zloma, vendar pa z njo ni mogel vleči motorja k sebi, s čimer je seveda nečloveško obremenil desnico. Za nameček je štartal z najslabšega mesta, pa vseeno na prvi progi zasedel deveto in na drugi četrto mesto, zdaj pa za Timom v skupni razvrstitvi zaostaja že 24 točk oziroma točko manj kot eno zmago.

Vendar pa se, kot ponavadi, Gajser s tekmeci ni obremenjeval. Po devetih dirkah ima v žepu že pet zmag in devet dobljenih voženj, popoln izkupiček je vpisal drugič v sezoni (po katarskem uvodu). Ob tem je treba upoštevati tudi, da ima še ogromno manevrskega prostora pri štartih, saj uvodoma praviloma izgubi nekaj mest. Vzdržati mora še do konca meseca, dotlej bodo na sporedu še tri preizkušnje – prihajajoči vikend v Franciji, nato pa po tednu oddiha v Veliki Britaniji in Italiji –, nato si bo lahko za mesec dni oddahnil od brutalnega urnika.

»V nasprotju s prejšnjimi preizkušnjami, ko sem si na rame enostavno nakopal preveč pritiska, sem tokrat nastopil povsem sproščeno in užival na progi. Z očetom sva se po napaki v drugi vožnji Trentina ogromno pogovarjala, kar se mi je tokrat obrestovalo. Spremeniti je bilo potrebno marsikaj. V Španiji večjih napak nisem delal, z izjemo začetka prve vožnje, ko sem lovil tekmece pred seboj in očitno nekoliko preveč pritiskal, zato sta se mi pripetila dva manjša spodrsljaja. Tedaj sem se moral umiriti in ohladiti glavo, ko pa sem enkrat prehitel še Nagla, sem vozil svojo dirko in nadzoroval stanje za hrbtom. Zahvalo dolgujem tudi ekipi, ki mi je pripravila fantastičen motor,« se je v cilju smejalo Gajserju, ki pa kljub zmagi, zanimivo, ni postavil najboljšega časa kroga v nobeni od voženj.

»Za mano je čudovit celoten vikend. Ne morem verjeti, da sem bil najhitrejši prav v vseh šestih vožnjah, kakor tudi ne, da sem na vseh devetih dirkah sezone stal na zmagovalnem odru. Neverjeten občutek. Ta konec tedna je tudi pokazal, da smo po dirkah, na katerih sem si privoščil kar nekaj začetniških napak, delali v pravi smeri,« je še dodal včerajšnji zmagovalec. Drugi slovenski zastopnik Peter Irt je dvakrat končal praznih rok in ostaja pri točki iz Trentina.