Še en veliki povratek Gajserja za končno 2. mesto v Švici

Slovenski fenomen je padel, se prebijal v ospredje, nato pa po zmagi v drugi vožnji skupno končal na drugem mestu.

Objavljeno
07. avgust 2016 16.37
Tim Gajser
A. V., Š. Ro.
A. V., Š. Ro.

Frauenfeld - Slovenski motokrosistični junak Tim Gajser je po dirki v Švici še korak bližje naslovu svetovnega prvaka v elitnem razredu MXGP. Tudi na dirki v švicarskem Frauenfeld-Gachnangu je končal v vrhu, osvojil je drugo mesto, do katerega se je znova prebil po ponesrečeni prvi vožnji.

Potem ko je v kvalifikacijah zaostal le za italijanskim veteranom Antoniom Cairolijem, je imel Gajser na začetku dirke veliko težav. Hitro po štartu je padel, nato pa se je moral prebijati proti vrhu iz 28. mesta. Znova je porabil veliko energije, da se je dokopal do devetega mesta.

V drugi vožnji je šlo Gajserju precej bolje, saj je po nekaj krogih prehitel Cairolija, ki je bil najboljši že v prvo, in se prebil na prvo mesto, tam pa je ostal do cilja.

Zmage se je na koncu vesel Cairoli z 41 točkami, Gajser jih je zbral 37, tretji je bil s 35 točkami Francoz Romain Febvre. »Na začetku sem se spet preveč zagnal in prehitro skušal prehiteti Cairolija, zato sem storil napako in padel. Z vožnjo sem bil sicer kar zadovoljen. Vedel sem, da zmorem več, kar sem dokazal v drugi vožnji in zmagal. Zelo sem vesel zmage in končnega drugega mesta, zdaj pa že razmišljam o Assnu,« je po dirki dejal, ki je tako ohranil prednost v skupnem seštevku SP; na skupno prvem mestu v SP ima 644 točk, kar 99 več od Cairolija. To tudi pomeni, da za osvojitev naslova svetovnega prvaka tako potrebuje le še točko več od Italijana.

Na dirki v Švici so se prvič v sezoni hkrati pomerili vsi štirje slovenski udeleženci elitnega razreda, doslej zaradi poškodb namreč na nobeni dirki ni bilo vseh. Razen Gajserja so drugi trije ostali brez točk, v prvi vožnji je bil Jernej Irt 28., Peter Irt 29., Klemen Gerčar pa 35., v drugi pa Jernej Irt 25., Peter Irt 27. in Gerčar pa 33.

V Švici je nastopil tudi Anej Doplihar v razredu MX2. Potrditev je kot rezerva dobil v zadnjem hipu, v prvi vožnji je bil 36., v drugi 31., skupno pa je končal na 33. mestu. Slavil je Britanec Max Anstie pred domačinom Jeremyjem Seewerjem, tretji je bil Francoz Benoit Paturel.