Gassnerja najboljša na reliju Saturnus

Hermann Gassner mlajši je dobil reli Saturnus, Aleks Humar je končal na četrtem mestu.

Objavljeno
24. maj 2014 23.43
Saturnus
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Nemec Hermann Gassner mlajši (Mitsubishi Lancer EVO X) je zmagovalec relija Saturnus. Letošnjo že 37. izvedbo klasične preizkušnje slovenskega avto-moto športa je po osmih hitrostnih preizkušnjah slavil pred svojim očetom Hermanom Gassnerjem (Mitsubishi Lancer EVO X). Najboljši Slovenec je bil Aleks Humar (Renault Clio R3) na četrtem mestu.

Potem ko so reli začeli s tradicionalnim superspecialom v okolici ljubljanskih Stožic, je danes potekal še daljši tekmovalni del. Zaradi težav prirediteljev iz društva SA-I, ki so pred dvema mesecema ostali brez glavnega pokrovitelja dirke in brez precejšnjega dela proračuna, so morali letošnji reli močno skrajšati in je potekal le dva dni. Danes je bilo na sporedu še sedem hitrostnih preizkušenj na Jančah, v Metnaju in Višnji Gori.

Končni zmagovalec Gassner mlajši je dobil kar sedem od osmih hitrostnih preizkušenj, tako da na skupno 147 kilometrih relija ni imel prave konkurence; še najbližje je bil njegov oče Hermann Gassner, ob družinski navezi Gassnerjev si je zadnje mesto na stopničkah privozil Čeh Vojtech Štajf (Subaru Impreza).

Čudovit dan za Gassnerje

Takšna zmaga sina in očeta je prva na dosedanjih izvedbah tega največjega avtomobilističnega tekmovanja v Sloveniji. »Za mano je čudovit dan, z avtomobilom ni bilo nobenih težav. Res sem užival v dirkanju in vesel sem zmage," je dejal mlajši od obeh Gassnerjev.

Starejši pa tudi ni bil razočaran, ne zaradi svojega drugega mesta in ne zaradi zmage sina. »To je čudovit dan za Gassnerje in vedno znova se rad vračam na Saturnus. Tudi sam z avtom nisem imel nobenih težav, je pa dejstvo, da je bil moj sin danes pač hitrejši. Brez dvoma bomo danes proslavili dvojno zmago.«

Humar: Izvlekel sem največ

Takoj za zmagovalno trojico je bil tokrat najboljši domači dirkač Aleks Humar. Zavedal se je, da s šibkejšim dirkalnikom ne bo imel pravih možnosti za boj prav na vrhu, vseeno pa je bil z doseženim zadovoljen, nenazadnje je dobil dirko v seštevku slovenskega prvenstva.

»Mislim, da sem danes izvlekel največ, kar je bilo mogoče. Zaradi šibkejšega dirkalnika sem letos vedel, da se ne bom potegoval za zmago in imel sem prav, saj je bil Hermann Gassner mlajši preprosto prehiter,« je dejal lanski zmagovalec te dirke.

Med deseterico na reliju Saturnus so končale še tri slovenske posadke. Rok Turk (Peugeot 208 R2) je bil šesti, Alan Pajk (Peugeot 208 R2) sedmi, Aljoša Novak (Mitsubishi Lancer EVO IX) pa deveti.

Po letošnjem Saturnusu, ki je bil druga postaja slovenskega DP, vodi Humar pred Rokom Turkom in Alanom Pajkom.

 

Izidi:

1. Hermann Gassner ml./Ursula Mayrhoffer (Nem/Mitsubishi Lancer EVO X R4) 1:32:54,4

2. Hermann Gassner/Karin Thannhäuser (Nem/Mitsubishi Lancer EVO X R4) +1:16,1

3. Vojtech Štajf/František Rajnoha (Češ/Subaru Impreza STI) +1:20,3

4. Aleks Humar/Florjan Rus (Slo/Renault Clio R3) +1:48,8

5. Yagiz Avci/Behamir Gucenmez (Tur/Mini Cooper RRC) +2:30,9

6. Rok Turk/Enej Ložnar (Slo/Peugeot 208 R2) +4:18,4

7. Alan Pajk/Jaka Cevc (Slo/Peugeot 208 R2) +6:00,8

8. Jans Puskadi/barnabas Godor (Mad/Škoda Fabia S2000) +6:01,9

9. Aljoša Novak/Matej Čar (Slo/Mitsubishi Lancer EVO IX) +6:13,7

10. Viliam Prodan/Draženovič (Hrv/Renault Clio R3) +6:48,7