Hamilton kljub devetemu mestu na vrhu sveta

Formula 1: Anglež je takoj po štartu VN Mehike trčil s Vettlom, ki je ostal brez možnosti. Tretja zmaga mladega Verstappna.

Objavljeno
29. oktober 2017 23.59
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ciudad de Mexico – Lewisu Hamiltonu ni bilo najbolj pogodu, da se je četrtega naslova svetovnega prvaka v formuli 1 veselil, potem ko je dirko za VN Mehike končal na neslavnem devetem mestu. Zanj bi bilo lepše, če bi ga proslavil teden prej po zmagi v Austinu skupaj z jamajško strelo Usainom Boltom. Toda hitro se je potolažil in visoko s pestjo zamahnil v zrak, ko je zlezel iz svojega mercedesa in se odel v britansko zastavo.

Štart je bil spektakularen. Sebastian Vettel, Max Verstappen in Hamilton so se postavili v isto linijo. Nizozemec je bil pred vstopom v tretji zavoj v najboljšem položaju, konkurenta za naslov pa sta se dotaknila in razbitine, ki so odfrčale v zrak, so napovedale težave. Pošteno je, da sta jih imela oba, Anglež, ki je bil ob trku spredaj, je moral zamenjati zadnjo gumo, Nemec, ki je zapravil najboljši štartni položaj, pa nos dirkalnika. Oba sta padla na začelje, kar je bila voda na mlin Hamiltonu, saj je Vettel nujno moral končati na prvem ali drugem mestu, če je želel ohraniti minimalne možnosti za osvojitev petega naslova svetovnega prvaka.

Največ koristi od razpleta je imel vroči Verstappen (Red Bull), ki je na prejšnjih treh dirkah vpisal zmago, drugo in četrto mesto, s čimer je potrdil, da ni suženj podivjanih hormonov. V Mehiki je prišel do tretje zmage v karieri. »Avto je bil briljanten, to je bila popolna dirka. Ko sem se na štartu nekako izvlekel iz gneče in se izognil težavam, sem lahko odpeljal svojo dirko,« je bil vesel Nizozemec, ki je imel v prvem delu sezone veliko težav s seboj in dirkalnikom.

Hamilton se je dolgo vozil na zadnjem mestu, vendar ni imel razloga za pretirano skrb, saj je bil Vettel 15. in odpisan iz boja. Toda Ferrarijev adut ni obupal, vozil je kot nor in se začel prebijati naprej. Medtem se je zgodila bizarna situacija, ko so Hamiltonu pomahali z modrimi zastavicami, naj predse za krog spusti superhitrega Verstappna. »To je noro, da se moram boriti na teh položajih,« je bil nejevoljen Hamilton, ki je šele v 29. krogu prehitel prvega tekmeca, Carlosa Sainza, in bil povsem nekonkurečen.

»Kakšne gume imajo vsi drugi? Če vas nekaj vprašam, mi odgovorite. Je sploh kdo na liniji?« frustracije ni skrival Hamilton. Ko so mu povedali, da je 29 sekund za Vettlom, ni bil nič boljše volje. Po polovici dirke z 71 krogi je bil Vettel že za devetouvrščenim Fernandom Alonsom, na tribunah pa je završalo, ko se je domači matador Sergio Perez prebil na šesto mesto. Dolgo je bil tam, saj je imel Vettel velik zaostanek. Nadoknadil ga je v 52. krogu, ko je prehitel Mehičana. Ko je švignil tudi mimo Estebana Ocona, je Hamiltona spet malce zaskrbelo. »Kaj sploh potrebujem za naslov?« je vprašal. Odgovor se je glasil: »Nič, Vettel je četrti in mora biti vsaj drugi.« »Je to verjetno?« je nadaljeval Anglež in dobil želen odgovor: »Ne.«

Pred Vettlom je bil sicer moštveni kolega Kimi Räikkönen in četudi bi mu Finec odstopil mesto, kar se ni zgodilo, je bil Hamiltonov »vodonoša« Valtteri Bottas neulovljivih 50 sekund spredaj. »Bravo, Lewis! Ni bila dirka, ki si si jo želel, ampak komu mar!« se je naposled zaslišalo v Hamiltonovih slušalkah. Hitro se je oglasil tudi njegov nogometni prijatelj Neymar in mu čestital za naslov. »Viva Mexico!« pa so bile prve Hamiltonove besede sogovorniku Davidu Coulthardu po prihodu iz avta.

»Hvala vsem, ki ste tukaj in ste me spodbujali. Vi ste najboljša publika na svetu,« je popihal na dušo navijačem. »Ne vem, kaj se je točno zgodilo po dobrem štartu. Težko se je voziti 40 sekund zadaj. Ampak kdo bi se sekiral? Na vrhu sveta sem. Hvala družini, hvala bogu,« je bil ves iz sebe 32-letnik, ki bo na zadnjih dveh dirkah, v Braziliji in Abu Dabiju, lahko vozil sproščeno. Žal pa mu je bilo, da ni mogel na zmagovalnem odru naslova zaliti s šampanjcem ...

Čeprav so imeli med sezono obilo težav na določenih dirkališčih in so tudi v Mehiki bili prepočasni za Red Bull, so navdušeni tudi pri Mercedesu. Že pred tednom so si v Teksasu zagotovili konstruktorski naslov, zdaj imajo že četrto sezono prvaka med vozniki. Hamilton pa je na prestopu zamenjal Nica Rosberga. Glede na to, da ima s srebrnimi puščicami pogodbo še za naslednjo sezono in pravi, da bi jo rad kmalu podaljšal, si gotovo lahko obeta še več lovorik. S četrto se je izenačil s Vettlom, pet jih ima Juan Manuel Fangio, sedem Michael Schumacher.

»Na čuden način si postal prvak, toda svetovni prvak si in pika. Nikogar ne briga, kako si do naslova prišel,« je Hamiltonu prišepnil Niki Lauda, trikratni šampion.