Hamilton še vtrl sol na Nicove rane

Formula 1: nekdanji dirkači svetujejo Nicu Rosbergu, naj raje govori na stezi kot ob njej.

Objavljeno
17. april 2015 02.08
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – V Šanghaju se je očitno znova razvnela »vojna zvezd«, kakor v formuli 1 tudi pravijo nesoglasjem med Mercedesovima dirkačema Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom. Slednjemu je minulo nedeljo prekipelo, ker naj bi mu moštveni tekmec s počasnejšo vožnjo posredno uničil gume in pokvaril strategijo na veliki nagradi Kitajske.

Da je bil zaradi tega čisto iz sebe, je priznal tudi v »kolumni«, objavljeni v nemškem časniku Bild. »Ko sem na zmagovalnem odru stal zraven Lewisa, sem bil še besen kot ris. Toda zvečer sva se skupaj z inženirji in vodilnimi možmi pri Mercedesu usedli za mizo in do potankosti analizirali dirko. Vsak je podal svoje stališče, sam pa sem povedal, kaj me je motilo,« je razkril Rosberg in pristavil, da se odnosi med njim in Hamiltonom ne bodo bistveno spremenili.

»Enkrat se dobro razumeva, drugič spet malo manj. Zaradi tega, kar se je zgodilo v nedeljo, ne vidim razloga, da bi še enkrat z njim govoril na samem. Vem pač, kakšen je,« je potarnal 29-letni Nemec in obžaloval veliko priložnost, ki jo je zapravil v sobotnih kvalifikacijah Šanghaja, ko je za pičle 0,042 sekunde zaostal za moštvenim tekmecem. Zato bo jutri storil vse, da ga bo prehitel in mu v (dvo)boju za najboljši štartni položaj vrnil milo za drago.

»V kvalifikacijah bom imel spet vse v svojih rokah. Če bom osvojil prvo štartno mesto, bo lahko Lewis vozil, kakor bo hotel – potem mi bo to popolnoma vseeno,« je poudaril Rosberg, ki si želi čim prej doseči zmago, saj verjame, da bi se mu po njej odprlo in bi začel redno premagovati 30-letnega Angleža. Zato močno upa, da bo na nedeljski veliki nagradi Bahrajna (s štartom ob 17. uri po srednjeevropskem času), na kateri pričakuje sicer hujši odpor Ferrarijevih dirkačev Sebastiana Vettla in Kimija Räikkönena kot nazadnje na Kitajskem, vendarle slišal nemško himno v svojo čast.

A bo moral za prvo mesto očitno prekositi samega sebe, saj si je Hamilton s šanghajskim podvigom še okrepil samozavest. »Vedno sem govoril, da je Nico psihično zelo močan, toda zdaj bi si upal trditi, da sem močnejši od njega,« je presodil branilec naslova svetovnega prvaka in lanski zmagovalec preizkušnje v Sakhirju, ki ima kot vodilni v skupnem seštevku za SP že sedemnajst točk naskoka pred tretjeuvrščenim Rosbergom. Med njima je Vettel, ki za Hamiltonom zaostaja za trinajst točk.

Angleški šampion je v nadaljevanju še dodatno vtrl sol v Rosbergove rane. Na vprašanje britanskih novinarjev, kako komentira Nemčeve obtožbe, da je nalašč vozil počasneje, je z nasmehom odvrnil, da ga Nico med veliko nagrado Kitajske niti enkrat ni poskusil napasti. »Videti je bilo, kot da je zadovoljen z drugim mestom. No, to je razlika med njim in menoj,« je Hamilton razlagal, v čem se razlikuje od svojega moštvenega sotekmovalca.

Ob tem je dodal, da bi sam – če bi bil na Rosbergovem mestu – naredil vse za zmago. »Pritiskal bi, kolikor bi lahko, pri čemer se niti za trenutek ne bi vdal. Morda bi ga pa tako le prisilil v napako. Nico za kaj takega v nedeljo preprosto ni bil dovolj hiter,« je pojasnil 30-letnik iz Stevenagea, s katerim so se strinjali tudi mnogi nekdanji vozniki formule 1.

Marc Surer je, denimo, dejal, da še od nobenega dirkača ni slišal reči česa takšnega, kar je izjavil Rosberg. »Pritoževal se je nad tem, da Lewis pred njim vozi prepočasi. Če je bilo res tako, naj bi ga prehitel. S takšno izjavo si res ni naredil usluge,« je zmajeval z glavo 63-letni Švicar, strokovni komentator za televizijsko postajo Sky Deutschland, njegov kolega pri RTL Jochen Mass pa je Rosbergu svetoval, naj raje govori na stezi kot ob njej ...