Hamilton spravljal ob živce Rosberga in Wolffa

Nemški as zdržal vse pritiske na »puščavski bitki« v Abu Dabiju in se ovenčal s prvim naslovom svetovnega prvaka.

Objavljeno
27. november 2016 22.54
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Mercedesov dirkač Lewis Hamilton je včeraj naredil vse, kar je lahko, in še več, da bi v skupnem seštevku nadomestil svoj zaostanek za vodilnim Nicom Rosbergom. Za konec je slavil še zmago na veliki nagradi Združenih arabskih emiratov (ZAE), a to ni bilo dovolj, da bi ubranil lovoriko v formuli 1. Nemški as je z drugim mestom rešil pet točk prednosti in se veselil krstnega naslova svetovnega prvaka.

Angleški šampion, ki že vse od oktobrskega spektakla v ZDA ne pozna poraza, je tudi na sklepnem dejanju sezone v Abu Dabiju narekoval ritem in od štarta do cilja nadzoroval potek dirke. In to dobesedno! Za razliko od, denimo, prejšnje preizkušnje v Sao Paulu, ko je v dežju hitro pobegnil zasledovalcem, je včeraj vozil »le« tako hitro, da je tekmece bolj ali manj ves čas opazoval v svojih stranskih ogledalih.

Da Hamilton še zdaleč ni do konca pohodil stopalke za plin, je postalo očitno kakšnih deset krogov pred ciljem, ko sta se mu začela ob moštvenem tekmecu približevati tudi Max Verstappen z red bullom RB12 in Sebastian Vettel s ferrarijem SF16-H. Rosberg je takrat prek radijske zveze potarnal, da bi lahko vozil dosti hitreje, nakar je Paddy Lowe, izvršni direktor pri Mercedesu, sporočil 31-letnemu Angležu, naj pospeši za zmago. Lewis mu je takoj hladnokrvno odvrnil, da se udobno počuti v vodstvu.

Upal je pač, da bi se Verstappen in Vettel z njegovo »pomočjo« nekako le prebila mimo Rosberga ter ga potisnila na nehvaležno četrto mesto in mu na ta način pomagala do četrtega naslova svetovnega prvaka po letih 2008, 2014 in 2015. Vendar pa se mu ta namera ni izšla; Vettel, ki je imel med vsemi najbolj sveže gume, je sicer prehitel Verstappna, mimo rojaka pa kljub temu, da je močno pritiskal nanj, ni mogel.

Najboljši trije so ciljno črto prečkali v razmaku pičlih osmih desetink (!), četrtouvrščenega nizozemskega upa pa je od najhitrejšega Hamiltona na koncu ločila le poldruga sekunda. Toda zmagovalec tokrat ni bil v središču pozornosti, soj žarometov se je bolj ali manj povsem preusmeril na novega prvaka, ki pred očmi številnih zvenečih imen (Roger Federer, Mika Häkkinen, Paris Hilton, Jorge Lorenzo, Rita Ora ...) seveda ni skrival velikega navdušenja.

Ko mu je soproga Vivian prek radijske zveze sporočila, da je tako zelo ponosna nanj, ji je Rosberg odvrnil: »Uspelo nama je!« Šampionski pokal je po slovesni razglasitvi, pred katero je v zrak dvignil Bernieja Ecclestona, dolgoletnega vodjo formule 1, posvetil prav njej. »Zame je bilo tako zelo pomembno, da si bila tu ob meni. No, zdaj bom začel še jokati,« je v sebi le s težavo zadrževal solze sreče, ki so silile iz njegovih oči.

Ob tem je priznal, da tokrat med dirko ni užival, še posebej v zadnjih krogih ne. »Ko sem prehitel Maxa, sem mislil, da ga ne bom več srečal. No, pa se mi je na koncu spet približal in mi začel dihati za ovratnik, po njem pa tudi Sebastian. Zadnji krogi so bili ekstremni in prav ogabni,« je odleglo 31-letnemu Nemcu, potem ko je zdržal vse pritiske in z lovoriko ponovil uspeh svojega očeta Kekeja iz sezone 1982. Z njo si je – kot je pripomnil – uresničil otroške sanje.

Hamilton je dejal, da je vesel zmage, ki jo je tokrat dosegel na lahek način. »Naredil se vse, kar je bilo v mojih močeh, tako da si nimam česa očitati. Nico je imel čistejšo sezono, kar je jeziček na tehtnici prevesilo na njegovo stran. Čestitam mu za naslov,« je povedal 31-letni Anglež in po posredovanju Davida Coultharda, ki je najboljšim trem postavljal prva vprašanja, moštvenemu tekmecu vendarle segel tudi v roke.

»Veselim se že boja v sezoni 2017,« je še dejal Hamilton, na račun katerega sicer ni skrival jeze vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff. »Lewis se ni držal našega dogovora. Še več, ravnal je drugače, kot smo se zmenili. Ne vem, kako bomo ukrepali proti njemu, se bom pa zdaj raje ugriznil v jezik, da ne bom rekel česa preveč,« je bentil 44-letni Avstrijec, pri katerem je kljub vsemu pretehtalo veselje, ker je z Rosbergom dobil novega svetovnega prvaka.