Hamilton: Težave s pnevmatikami morajo nemudoma odpraviti

Britanski dirkač Mercedesa Lewis Hamilton je pozval Pirelli, da se posveti izboljšanju svojih pnevmatik.

Objavljeno
01. julij 2013 13.38
MOTOR-RACING-PRIX
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Silverstone - V karavani formule ena po nedeljski dirki v Silverstonu ni govora o izjemih vožnjah dirkačev, temveč o kritikah na račun Pirellija, čigar pnevmatike niso bile na ustreznem nivoju.

Ti so v veliki meri krojile razplet dirke, saj je kar štirim dirkačem Lewisu Hamiltonu (Mercedes), Felipeju Massi (Ferrari), Jeanu-Ericu Vergneju (Toro Rosso) in Sergiu Perezu (Mclaren) počila zadnja leva pnevmatika, zaradi česar je vodstvo dirke dvakrat na stezo poslalo varnostni avto.

Dirkači so se zato po dirki upravičeno pritoževali nad pirellijevim pnevmatikami, med njimi je bil tudi Lewis Hamilton, ki si je v soboto zagotovil najboljši štartni položaj, v nedeljo pa do nesreče vozil na prvem mestu.

»Prvič v življenju sem se čutil, da sem v nevarnosti. Od nesreče pa do konca dirke sem bil zelo živčen, saj nisem vedel, kdaj mi bo spet počila guma. Ko sem vozil za varnostnim avtomobilom, sem razmišljal o tem, da bodo odgovorni pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) ukrepali šele tedaj, ko se bo nekdo ponesrečil. Če po dogodkih na nedeljski dirki ne bodo storili nič, bo to veliko povedalo o njih. Gre za resno težavo, ki jo morajo nemudoma odpraviti, saj je varnost na prvem mestu,« je dejal Hamilton.

Felipe Massa, ki je na nedeljski dirki tudi sam doživel nesrečo, je spregovoril tudi o morebitnem bojkotu dirkačev. »Ne bi rad načel te teme, saj bi s tem povzročil veliko težav, a se bojkota lahko poslužimo zaradi lastne varnosti,« je dejal brazilec za volanom Ferrarija.

Njegovo mnenje deli tudi vodja Mclarna Martin Whitmarsh: »Mislim, da se upravičeno lahko bojimo bojkota, saj dirkači ne bodo želeli tekmovati, če ne bodo prepričani, da je poskrbljeno za njihovo varnost,« je dejal Whitmarsh, ki rešitev vidi v sodelovanju. »Podobne težave smo že imeli leta 2005 in to je bilo zelo slabo za šport. Zdaj ni čas za kazanje s prstom na odgovorne, temveč moramo sodelovati in odpraviti napake.«

Karavana formule ena se bo zdaj preselila v Nürburgring, ki bo v nedeljo gostil VN Nemčije.