Hamilton v Melbournu že petič s prvega štartnega položaja

Razmerja med najboljšimi se niti pred novo sezono SP formule 1, ki se začenja jutri, niso bistveno spremenila.

Objavljeno
19. marec 2016 10.52
J. P.
J. P.

Melbourne - Jutri, že ob 6. uri zjutraj po srednjeevropskem času, bodo na svoj račun vnovič prišli ljubitelji formule ena, na tradicionalnem prizorišču v Melbournu se bo namreč z veliko nagrado Avstralije začela nova elitna sezona. Po rezultatih današnjih kvalifikacij pa se v primerjavi z minulimi ni kaj bistveno spremenilo: Mercedes bo očitno spet glavni kandidat za konstruktorsko lovoriko, Ferrari se mu bo skušal kar najbolj približati, vsi ostali pa bodo capljali vsaj pol koraka zadaj.

Najprepričljivejši je bil - kot pred tem že štirikrat na dirkališču v Albert Parku - branilec lanske avstralske zmage, svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je drugo »srebrno puščico«, ki jo krmari Nemec Nico Rosberg, pustil za seboj za 36 stotink, edini, ki je še zamudil manj kot sekundo, pa je bil nekdanji serijski šampion, Ferrarijev Nemec Sebastian Vettel, ki ga je od Otočana ločilo debelih osem desetink. Že »ledeni Finec« Kimi Räikkönen, zmagovalec Melbourna iz leta 2013, je na četrtem mestu zaostal več kot sekundo, preostala konkurenca celo več kot sekundo in pol.

Vodstvo tekmovanja je sicer danes prvič preizkusilo spemenjen sistem kvalifikacij na izločanje, ki vsakih 90 sekund »izpljunejo« tedaj najpočasnejšega na progi. Tako je v odločilni fazi ostalo zgolj še osem najprepričljivejših voznikov, vseeno pa se želje Bernieja Ecclestona, da bi z novim tekmovalnim sistemom poskrbel za več atraktivnega dogajanja na stezi, niso uresničile. Moštva so se namreč že precej pred koncem zadnjega dela odločila, da bodo končala lov za še boljšimi časi, zato je ura štela v prazno, saj zadnjih pet minut na progi ni bilo nikogar več.

IZIDI KVALIFIKACIJ

1. Lewis Hamilton (VB, mercedes) 1:23,837
2. Nico Rosberg (Nem, mercedes) + 0,360
3. Sebastian Vettel (Nem, ferrari) 0,838
4. Kimi Räikkönen (Fin, ferrari) 1,196
5. Max Verstappen (Niz, toro rosso) 1,597
6. Felipe Massa (Bra, williams) 1,621
7. Carlos Sainz (Špa, toro rosso) 1,745
8. Daniel Ricciardo (Avst, red bull) 1,752
9. Sergio Perez (Meh, force india) 1,916
10. Nico Hülkenberg (Nem, force india) 2,028