Hamilton: VN Belgije je bilo darilo za Nica

Angleški šampion v formuli ena Lewis Hamilton v primerjavi z Nicom Rosbergom izgubil deset točk.

Objavljeno
31. avgust 2016 01.54
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Karavana formule 1 se je po razburljivi preizkušnji v Spa-Francorchampsu že premaknila proti prizorišču naslednje »klasike« – Monzi. Zmago na znamenitem italijanskem dirkališču bo v nedeljo branil Mercedesov šampion Lewis Hamilton.

Angleškemu zvezdniku je minulo nedeljo na spektakularni stezi v Ardenih uspel podoben podvig kot leta 2014 na Hungaroringu, kjer si je prav tako pridirkal tretje mesto, potem ko je štartal iz ozadja. Veliko nagrado Madžarske je namreč tedaj začel iz boksov, v tokratno belgijsko preizkušnjo pa se je zaradi večkratne menjave pogonskih enot pognal šele z 21. položaja.

V Mercedesovem taboru so na dopoldanskem strateškem sestanku pred dirko prišli do ugotovitve, da bi se lahko Hamilton ob ugodnem razpletu prebil največ do šestega mesta, zato je s tretjim presegel vsa pričakovanja. Seveda mu je šlo pri tem zelo na roke trčenje v prvem zavoju, po katerem so z Red Bullovim upom Maxom Verstappnom ter Ferrarijevima asoma Kimijem Räikkönenom in Sebastianom Vettlom na rep kolone nazadovali drugo-, tretje- in četrtouvrščeni iz kvalifikacij. Če se namreč ne bi zapletli med seboj, bi jih branilec naslova svetovnega prvaka – roko na srce – težko dohitel.

Toda 31-letni Anglež je s pridom izkoristil njihovo trčenje in s petnajstimi točkami osvojil največ, kar je pravzaprav lahko v danih okoliščinah. »Takšnega konca tedna še nisem doživel. Bilo je kot za božič z veliko nepričakovanimi darili,« je priznal Hamilton, ki se mu pred štartom niti sanjalo ni, kaj si lahko obeta od 13. letošnje dirke za SP. Upal je, da bo osvojil nekaj točk, na to, da bi se kljub vsemu še prebil na zmagovalni oder, pa si niti pomisliti ni drznil.

Zato pred začetkom ni imel nobenih pričakovanj. »To je moj preverjeni recept, tako pričakam namreč tudi božič. Kadar imaš prevelika pričakovanja, običajno prejmeš v dar le vezalke in ne novega avtomobila. In potem si seveda razočaran,« je slikovito opisal šampion iz Stevenagea, ki leži približno 50 kilometrov severno od središča Londona.

Zaradi takšnega razmišljanja se je nadejal, da se bo povsem miren in sproščen odpeljal na štart velike nagrade Belgije. A ni bilo tako, saj mu je po glavi rojilo ogromno stvari. »Najtežje mi je bilo, ko sem sedel v dirkalniku in čakal, da se bodo prižgale zelene luči. Razmišljal sem o tem, kako naj se sploh lotim dirke. Naj že na začetku napadem na vse ali nič? Ali naj raje najprej malo počakam in pazim predvsem na to, da pridem cel do konca prvega kroga? No, potem sem ubral vmesno pot, ki se je izkazala za odlično,« je bil prešerno razpoložen trikratni svetovni prvak (z McLarnom v sezoni 2008 ter Mercedesom v letih 2014 in 2015).

S tretjim mestom je ubranil vodstvo v skupnem seštevku (pred drugouvrščenim Rosbergom ima zdaj devet točk naskoka) in tako je še naprej dobro na poti, da se ovenča še s četrto lovoriko. »V primerjavi z Nicom sem resda izgubil deset točk, toda pridobil tri nove motorje,« je bil z izplenom v Spa-Francorchampsu zadovoljen Hamilton in seveda nemudoma izkoristil priložnost, da je »zbodel« moštvenega tekmeca: »Rosberg je imel tokrat velikansko srečo. Ta dirka je bila pravzaprav zanj še večje darilo ...«