Hamilton zaprl usta kritikom

Formula 1: Zaostanek Angleža za vodilnim Vettlom le še točka.

Objavljeno
16. julij 2017 21.43
AUTO-PRIX-F1-ENG
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Silverstone – Po dveh slabših dirkah, na katerih se ga je držala smola, je Lewis Hamilton na najboljši način odgovoril na tuje očitke in svoje dvome. Konec tedna je zasenčil konkurenco in v domačem Silverstonu zmagal četrtič zapored ter na polovici sezone v formuli 1 zaostanek za Sebastianom Vettlom, ki je imel slab dan, zmanjšal z 20 točk na eno samo.

Svetovno prvenstvo se začenja znova. »Fantastično delo, fantje. Ves vikend smo bili odlični, zelo sem srečen. Imamo najboljše navijače na svetu,« je po prihodu skozi cilj po radijski zvezi v Mercedesov »paddock« sporočil Hamilton, ki je med tednom razburil britanske navijače, ker jim je dal »košarico« in se kot edini izmed 20 dirkačev ni pojavil na dirkaškem spektaklu v središču Londona.

Dvodnevni odklop v Grčiji mu je dobro del. Odkupil se je s čisto zmago v zibelki britanskega motošporta. Trikratni svetovni prvak je v domačem okolju vodil od štarta do cilja. Konkurenco je deklasiral že v kvalifikacijah. V karieri je že 67. štartal iz najboljšega položaja in mu manjka samo še en »pole position« do rekorderja Michaela Schumacherja. Po četrti zmagi v sezoni spet diha za ovratnik Vettlu. Če bo čez dva tedna dobil tudi VN Madžarske, ki mu leži, saj je tudi v naši vzhodni soseščini zmagal petkrat, bo med daljšim poletnim premorom počival na vrhu.

Hamilton je pred prho s šampanjcem visoko vrgel v zrak pozlačeni pokal, ki so ga s helikopterjem pripeljali britanski kraljevi marinci »Želim biti v novem nadaljevanju filma Avtomobili,« je v sproščenem pogovoru z ameriškim filmskim zvezdnikom Owenom Wilsonom med drugim dejal Hamilton, potem pa nekdanjemu svetovnemu prvaku Jensonu Buttnu povedal, da ni bilo tako lahko, kot je morda izgledalo. »Nikoli ni lahko, ampak ob takšni podpori je vse lažje. Moštvo je bilo brezhibno. Zdaj je cilj naslov prvaka,« je bil poln samozavesti Hamilton, ki se je malce obregnil tudi ob kritike: »Ne dvomite v moje priprave in mojo zavzetost. Naslednji teden bom preživel v Angliji, trdo bom treniral in vsaj dva dni bom preživel v naši tovarni.«

Njegov veliki tekmec Vettel je komaj čakal, da zapusti Otok. Že na štartu ga je s pogumnim manevrom prehitel Max Verstappen. Jezni Nemec je na vsak način hotel priti nazaj na tretje mesto, a nizozemski najstnik se ni dal. Bitko je izgubil šele v 20. krogu, ker so bili Red Bullovi mehaniki pri menjavi gum bistveno počasnejši od Ferrarijevih in Vettel je iz boksov prišel pred njega. Toda načrtovana strategija enega postanka je Vettlu prinesla tveganje prevelike obrabe mehkih gum, zato Nemec ob koncu ni mogel odbiti napada Valtterija Bottasa, v predzadnjem krogu pa je celo moral po nove gume in je padel s četrtega na sedmo mesto.

Tudi Bottasu gredo vse čestitke za včerajšnjo predstavo in dvojno zmago Mercedesa. Namesto s četrtega je namreč štartal šele z devetega mesta, ker so mu tako kot dirko prej Hamiltonu morali zamenjati prestavni mehanizem (kot so sporočili iz Mercedesa, so odkrili vzrok težav, zato se naj ne bi več ponovile), pa vseeno prišel na drugo mesto. »Ni bilo lahko štartati tako zadaj, veliko prometa je bilo pred mano. A imeli smo popolno strategijo, na koncu sem imel tudi nekaj sreče, da sta imela Vettel in Räikkönen (bil je tretji) težave z gumami,« je dejal Bottas na zmagovalnem odru. Tam je bil na prejšnjih petih dirkah stalni gost Daniel Ricciardo, ki je bil prav tako eden od junakov nedeljskega popoldneva. Začel je s predzadnjega mesta, pa pridobil kar 12 mest in bil sedmi.

Seveda je bil v soju žarometov Hamilton, ki je četrtič zapored in skupaj petič zmagal v Silverstonu in se tako izenačil s Prostom in rojakom Jimom Clarkom. A če ju bo hotel prekositi, bo morda moral zmagati tudi čez leto dni, saj je prihodnost dirke v Silverstonu nejasna, ker se prireditelji in lastniki F1 razhajajo pri stroških: »Tukaj je formula 1 doma in verjamem, da bo tako tudi ostalo.«