Hamiltona izdal glas, ne hitrost

Formula 1: svetovni prvak je pripravljen pomagati moštvenemu kolegu pri Mercedesu Valtteriju Bottasu.

Objavljeno
11. november 2017 00.02
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Sao Paulo – Vse je odločeno v formuli ena za sezono 2017. Lewis Hamilton je že dva tedna svetovni prvak, Mercedes še dlje konstruktorski. Toda zavoljo tekmovalne narave glavnih protagonistov si lahko obetamo zanimivo veliko nagrado Brazilije, na kateri se bo od domačih navijačev poslovil Felipe Massa.

Dirka na stezi Jose Carlos Pace (prej Interlagos) se bo začela jutri ob 17. uri po srednjeevropskem času, danes ob isti uri bodo kvalifikacije. Lewis Hamilton si je na VN Mehike z devetim mestom zagotovil četrti naslov svetovnega prvaka. Prednost pred Sebastianom Vettlom je dve dirki pred koncem – zadnja bo v Abu Dabiju 26. t. m. – neulovljivih 56 točk. Odprt pa je še boj za drugo mesto. Hamiltonov moštveni kolega Valtteri Bottas za Vettlom zaostaja zgolj 15 točk. Pri Mercedesu ne bi imeli nič proti popolni sezoni z obema dirkačema na vrhu.

Hamilton, ki je bil najhitrejši na prvem včerajšnjem treningu, je že povedal, da bo v Braziliji pripravljen poslušati in upoštevati navodila iz garaže, da bi finskemu novincu v moštvu pomagal na drugo stopničko. Hkrati pa je zatrdil, da bo vozil na polno in brez zadržkov. Ne nazadnje se je že podal v lov za rekordom Michaela Schumacherja, ki ima 91 zmag, 29 več od Hamiltona.

»Pred nami sta še dve dirki, v glavi se ni nič spremenilo. Tekmovalen sem kot vedno. Ne bi se počutil normalno, če bi se zdaj ustavil. To je najboljši čas, da še malce bolj dodam plin, saj si to lahko privoščim. Še dve zmagi sta na razpolago v tem letu in rad bi ju dosegel,« je novinarjem povedal 32-letni Anglež. Na vprašanje o Fincu Bottasu je odgovoril: »Celo leto je trdo delal. Vidim, da je osredotočen kot še nikoli, in vem, da bi si rad drugo mesto privozil sam. Toda če mi bodo iz moštva rekli, naj mu prepustim mesto, bom to storil. Še enkrat pa naj zatrdim, da me na obeh tekmah zanima zmaga.«

Pred dvema letoma, ko si je v ZDA tri dirke pred koncem zagotovil naslov, je nekoliko popustil, zadnje tri preizkušnje je dobil Nico Rosberg. »Zdaj, ko gledam nazaj, je pošteno reči, da sem se leta 2015 preveč sprostil. Izgubil sem fokus. Prav zato nočem ponoviti iste napake, nočem več gledati v preteklost z obžalovanjem,« je razmišljal Hamilton in hkrati poudaril, da še ni povsem dojel, da je spet prvak. »Nekako se zdi nerealno, še sredi sezone sem močno zaostajal za Vettlom,« je dejal Hamilton, ki je imel zlasti v prvem delu veliko preglavic z muhastim dirkalnikom. V Brazilijo je otrok McLarna prišel s hripavim glasom, toda ne zaradi pretiranega veseljačenja. Prehladil se je, ko se je v Peruju vzpenjal na Machu Picchu: »Deževalo je in bilo je mrzlo. Moj glas je še raskav, vendar počutim se zdravega.«

V ospredju pozornosti bo kajpak Massa, ki se bo že drugič poslovil od svojih navijačev. Lani so ga namreč prepričali pri Williamsu, da je ostal še eno leto, potem ko se je k Mercedesu preselil Bottas. Massa pri 36 letih ne bo končal dirkaške poti, vse kaže, da bo kariero nadaljeval v formuli E, v kateri dirkalnike poganja elektrika. Prihod dirkača takšnega kalibra, kot je zmagovalec 11 dirk v F1, bi bila velika stvar za formulo E, ki je bila doslej potisnjena na obrobje zanimanja ljubiteljev motošporta. Dirka za VN Brazilije v formuli E naj bi bila na sporedu marca prihodnje leto, ko bi navijači spet lahko stiskali pesti za priljubljenega Masso.