Horner: S Vettlom se bom še pogovoril o prehitevanju

Šef Red Bull Renaulta, Christian Horner, po dirki za VN Malezije ni bil zadovoljen z vožnjo Sebastiana Vettla.

Objavljeno
25. marec 2013 10.51
Posodobljeno
25. marec 2013 11.49
AUTO-PRIX-MAS-F1
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Sepang - Aktualni svetovni prvak formule ena, Nemec Sebastian Vettel (Red Bull Renault), si je na VN Malezije privozil 27. zmago v karieri, a to na račun moštvenega kolega, Avstralca Marka Webbra, s čimer je poskrbel za veliko razburjenje.

Vettel je bil po zadnjih postankih v boksih za Webbrom, nato pa je prekršil ukaz moštva in sotekmovalca tudi prehitel, tako da se je Avstralec na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom. Nemški dirkač se mu je po dirki sicer opravičil, a s tem ni mogel odpraviti nastale škode. Novinarjem Automota je uspelo izbrskati informacijo, da je bil Webber po dirki tako jezen, da se sprva ni želel udeležiti podelitve pokalom najboljšim trem, a so ga na koncu le prepričali v nasprotno.

Kot je razkril šef Red Bulla Christian Horner, se bodo o morebitni Vettlovi kazni še pogovorili za zaprtimi vrati. »S Sebastianom sva se že pogovorila o njegovem dejanju. Zaveda se, da je naredil napako, za kar se je tudi opravičil, a se moramo o tem še pogovoriti. Očitno je po radijski zvezi slišal to, kar je želel slišati. Sebastian ne bi osvojil svojih naslovov prvaka, če ne bi vozil po najboljših močeh, tokrat je to storil na račun sotekmovalca« je dejal Horner, ki je spregovoril tudi o tem, v kakšnih odnosih sta oba dirkača.

»Če smo pošteni, z Markom od incidenta v Istanbulu leta 2010 nista v najboljših odnosih, a sta odlična dirkača, zato sta tudi člana našega moštva in sta se v zadnjih petih letih izkazala za izjemen dirkaški dvojec,« je svoja dirkača pohvalil Horner.

Webber: Vettel bo deležen običajne zaščite

Izmed članov moštva Red Bull je bil po dirki upravičeno najbolj jezen oškodovani Avstralec Mark Webber, ki se ni mogel načuditi potezi Sebastiana Vettla.

»Po zadnjem postanku so mi sporočili, da je dirka praktično končana, tako da morava le še pripeljati do cilja. Ekipa je sprejela svojo odločitev in ni želela po nepotrebnem obremenjevati naših gum, a Sebastian se je odločil po svoje, zdaj pa bo deležen običajne zaščite. Pred dirko smo se dogovorili za določen načrt, a se ga ni držal,« je bil jezen Avstralec, ki upa, da bo lahko čim prej pozabil na nedeljski dogodek.

»Na našo srečo je naslednja dirka šele čez tri tedne. Jaz nameravam v prihodnjih dneh deskati v Avstraliji in menim, da mi bo to dobro delo, a v zadnjih petnajstih krogih VN Malezije mi je šlo po glavi veliko stvari, tako da bomo videli, v kolikšni meri bom lahko pozabil na vse skupaj.«

Vettel: Ne bi smel prehiteti Marka

Aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel je po malezijski dirki povedal, da mu je žal za prehitevanje moštvenega kolega, katerega se ne bi smel poslužiti.

»Če bi se lahko še enkrat odločil, ga ne bi prehitel. Ne bi vozil tako agresivno in ne bi tvegal toliko, kolikor sem, a treba je dodati, da smo lahko zelo zadovoljni s končnim izkupičkom dirke. Nisem pravilno razumel navodil moštva in to bom kasneje poskušal tudi razložiti. V preteklosti bi se v tem položaju lahko boril za prvo mesto, a tokrat smo želel varčevati z gumami, saj bi s prevelikim tveganjem lahko oba odstopila. Nisem se želel postaviti nad moštvo, a do tega je prišlo,« je pojasnil Vettel.

Nemec je z zmago na drugi dirki sezone prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu, kjer ima devet točk prednosti pred Kimijem Räikkönenom (Lotus-Renault), tretjeuvrščeni Webber zaostaja za štirinajst točk. Pri konstruktorjih je na prvem mestu Red Bull Renault (66 točk), sledita mu Lotus-Renault in Ferrari (oba 40).

Naslednja dirka sezone bo 14. aprila na Kitajskem.