Huda nesreča na reliju Monte Carlo

Novozelandec Hayden Paddon je izgubil nadzor nad svojim hyundaijem i20 in trčil v enega od gledalcev. Ta je umrl v bolnišnici.

Objavljeno
19. januar 2017 23.44
Monaco Monte Carlo Rally
Mi. Š.
Mi. Š.

Monte Carlo - Uvodna hitrostna preizkušnja relija za svetovno prvenstvo v Monte Carlu se je komaj dobro začela, ko so jo prireditelji zaradi hude nesreče že tudi prekinili. Novozelandec Hayden Paddon je namreč izgubil nadzor nad svojim hyundaijem i20 in trčil v enega od gledalcev, ki so ga hudo poškodovanega s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Nici.

Kot so sporočili organizatorji, je španski navijač srednjih let ob nesreči Novozelandca doživel srčni infarkt. Njegovega življenja, žal, niso mogli rešiti.

Po smrti gledalca so se v vodstvu tekmovanja odzvali s sporočilom za javnost, v katerem so izrazili sožalje družini umrlega ter napovedali popolno sodelovanje pri preiskavi dogodka.

V ekipi Hyundai so prav tako pretreseni in so izrazili sožalje, obenem pa v znak spoštovanja z dirke umaknili Paddonov dirkalnik. Novozelandec bi sicer v drugačnih okoliščinah kljub odstopu v prvi etapi lahko nadaljeval reli v preostalih dneh tekmovanja.

Po nesreči se je odzval tudi novozelandski voznik. "Zelo sem pretresen po nesreči, ki se je zgodila. Moje misli so pri gledalcu in njegovih najbližjih. Težko je reči kaj več v teh trenutkih, vsi smo v šoku. To je žalosten dan za nas vse in naš šport," je sporočil Paddon.

Paddon in njegov sovoznik John Kennard sta jo odnesla brez prask. V tistem trenutku je vodil Haydnov moštveni sotekmovalec, Belgijec Thierry Neuville, ki je imel v cilju pičle 0,7 sekunde naskoka pred branilcem naslova svetovnega prvaka, Francozom Sebastienom Ogierjem (ford fiesta).

S precejšnjo zamudo so nato izpeljali drugo predvideno hitrostno preizkušnjo. Dobil jo je Neuville v drugem Hyundaiju, Ogier je bil drugi s sedmimi sekundami zaostanka, tretji pa Finec Juho Hanninen (Toyota) s 15 sekundami zaostanka.

Izidi:
1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 15:01,1
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Ford Fiesta RS) + 7,8
3. Juho Hanninen/Kaj Lindström (Fin/Toyota Yaris) 15,0
4. Kris Meeke/Paul Nagle (VBr/Irs/Citroen C3) 15,8
5. Ott Tänak/Raigo Molder (Est/Ford Fiesta RS) 19,4
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta RS) 21,0
7. Craig Breen/Scott Martin (Irs/VBr/Citroen DS3) 25,4
8. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 26,6