Humar po Saturnusu najhitrejši tudi na reliju v Velenju

Državni prvak Aleks Humar je na reliju v Velenje s šibkejšim dirkalnikom še enkrat več ugnal vso konkurenco.

Objavljeno
08. junij 2013 23.06
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Velenje - Z relijem Velenje, ki se je danes odvil v Velenju in okolici, so slovenski dirkači prišli do polovice državnega prvenstva. Po nekoliko presenetljivi zmagi na reliju Saturnus pred mesecem dni je državni prvak Aleks Humar (Renault Clio R3) še enkrat premagal vse tekmece z močnejšimi dirkalniki.

Potem ko je izpustil prvo preizkušnjo sezone na avstrijskem Koroškem, dobil jo je Jani Trček (Mitsubishi Lancer EVO X), je Humar s precej šibkejšim dirkalnikom kot lani nastopil na največji slovenski dirki, reliju Saturnus, ter kar nekoliko presenetljivo zmagal. Da njegov uspeh ni bil le plod sreče ali naključja, je dokazal tudi na velenjskem reliju, pa čeprav mu je ob koncu za ovratnik dihal Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO X).

Velenjski reli spada med sprinterske preizkušnje, saj poteka le en dan in ima sedem hitrostnih preizkušenj, zadnja je bila superspecial v okolici Velenjskega jezera. Po dopoldanskem delu dirke si je Humar že privozil dobro izhodišče, imel deset sekund naskoka pred Rokom Turkom (Peugeot 208), na tretjem mestu je bil Trček, ki pa je v drugem delu dirke zaradi težav s pnevmatikami padel na 15. mesto, piše STA.

A tudi Peljhan je bil blizu, na šestem mestu je imel 25 sekund zaostanka za najhitrejšim, popoldne pa je začel lov na vodilnega Humarja. Razlika se je manjšala, po še dveh prepeljanih "brzincih" je bil Peljhan vse bližje in nazadnje je pred odločilnim dejanjem dneva najboljša slovenska dirkača ločila le sekunda. Toda superspecial je spet pripadel branilcu naslova, ki je bil hitrejši za štiri desetinke, tako da je bila končna razlika v njegovo korist tesnih, a odločilnih 1,4 sekunde.

Blizu je bil na koncu tudi tretji, nemški dirkač Hermann Gassner (Mitsubishi Lancer Evo X), ki je za Humarjem zaostal 2,9 sekunde, za Peljhanom pa sekundo in pol. Četrti je bil njegov rojak Robert Pritzl (Subaru WRX Sti N15), peti pa Rok Turk z dobro minuto zaostanka. Med deseterico so od slovenskih dirkačev končali še Asja Zupanc (Mitsubishi Lancer EVO IX; + 1:05) na sedmem, Rajko Žakelj (Mitsubishi Lancer EVO IX; + 1:51) na osmem, Aljoša Novak (Škoda Fabia R2B; + 2:07) na devetem in Aleš Zrinski (BMW M3; + 2:20,2) na desetem mestu.

Sezona slovenskega DP se bo nadaljevala z relijem Alpi Orientali v Italiji 1. septembra.