Humar spet izziva zmogljivejše konjičke

Z relijem Lavanttal se danes onkraj meje začenja nova sezona avtomobilističnega državnega prvenstva.

Objavljeno
10. april 2014 23.02
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Kdo lahko zaustavi Aleksa Humarja, se (spet) sprašuje konkurenca pred začetkom nove sezone DP v reliju ta konec tedna v Labotski dolini. Če mu le ne ponagajajo poškodbe, namreč praviloma užene vse domače tekmece, pa čeravno krmari precej manj zmogljivega »jeklenega konjička«, renault clio R3. Bo letos vendarle drugače?

Čeprav je nadvse resen kandidat za ubranitev lanske lovorike, se Humar, kot mu je že v navadi, niti pred novo sezono ne izpostavlja pretirano: »Želim si predvsem dirkati na polno in preizkušnjo končati brez resnejših zapletov. Priprava 'jeklenega konjička' je potekala mirno in po načrtih, tako da že komaj čakam začetek.« Idrijčan je sezono sicer odprl z generalnim petim mestom in zmago med dirkalniki s pogonom na prednji par koles na avstrijskem reliju Rebenland. V Labotski dolini bi mu utegnil načrte prekrižati lanski slovenski zmagovalec na tem tradicionalnem uvodnem prizorišču vsake sezone Jani Trček. Zato pa še vedno krstno zmago lovi hitra Ljubljančanka Asja Zupanc (oba mitsubishi lancer evo 9), lani ji je bila najbližje prav na Lavanttalu.

V okolici Volšperka – enako kot že lani – ne bo videti prekaljenega Idrijčana Darka Peljhana, ki se je odločil, da bo zelo selektivno odbral preizkušnje v domovini in v Italiji, na katerih bo nastopil. Pogrešati bo tudi Rajka Žaklja, ki se je lani na Alpi Orientaliju vpisal na seznam zmagovalcev dirk za DP. V konkurenci kar 125 posadk iz desetih držav je natanko dvajset slovenskih, kar je najmanj od leta 2005. Med njimi so tudi tri iz novoustanovljenega, povsem svežega društva OPV Šport Lučine: Andrej Velkavrh-Nina Gorenc, Martin in Miran Mlinar ter Simon Mlinar-Rok Nartnik.

Med tistimi, ki so še pred uradnim začetkom letošnje sezone DP nabrali lepo število tekmovalnih kilometrov, je tudi Idrijčan Rok Turk (peugeot 208 R2), ki je takoj po prelomu leta nastopil na Januarskem reliju v Mühlviertlu, konec marca pa tudi na reliju 1000 Miglia v Brescii z okolico. »V načrtu imam – poleg DP – še nastopanje na preizkušnjah za italijanski pokal WRC, nekdanje asfaltno prvenstvo. Na Lavanttalu bova s sovoznikom Enejem Ložnarjem poskušala odpeljati čim hitreje in upam, da bova tudi rezultatsko visoko. Želim si biti blizu najboljšim v DP in dati svoj maksimum,« poudarja Turk, ki je pred kratkim dopolnil 32 let. Načrti za celotno sezono? »Pričakovanja so enako visoka kot zmeraj, želim pa si konstantnejšo sezono od lanske. Dirkalnik ni bil deležen večjih sprememb, priprave pa so potekale enako kot prejšnja leta in upam, da se bodo prenesle tudi na dirke,« zatrjuje Idrijčan.

Pravi up za prihodnost pa je tudi še ne polnoletni Klemen Popit (citroën C2 R2), ki je brusil formo pred Lavanttalom onkraj Karavank na reliju Rebenland za avstrijsko prvenstvo in pokal Mitropa, končno 28. mesto pa je zanj odlična spodbuda pred nadaljevanjem sezone. »Imel sem sicer nekaj začetniških težav, a zame je veliko pomembneje, da sem postavil nekaj zelo dobrih časov. Glavni letošnji cilj je odpeljati čim več dirk in nabrati čim več dirkaških kilometrov za prihodnje sezone,« napoveduje talentirani Ljubljančan.

Reli Lavanttal se bo začel ob 15.21 s prvo od štirih današnjih hitrostnih preizkušenj, preostalih osem v Volšperku in okolici bo na sporedu jutri, cilj pa bo ob 17.41 v Kleinedlingu.