Iannone z rekordom do prvega najboljšega štartnega položaja

Italijan Andrea Iannone je zmagovalec kvalifikacij pred dirko za VN Italije. Svetovni prvak Marc Marquez šele na 13. mestu.

Objavljeno
30. maj 2015 17.48
MOTO-PRIX-ITA
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Mugello - Italijanski motociklist Andrea Iannone (Ducati) bo prvič v svoji karieri začel dirko elitnega razreda motoGP z najboljšega štartnega položaja. Dirko za VN Italije bo v Mugellu z drugega mesta pričel Yamahin Jorge Lorenzo, aktualni svetovni prvak Marc Marquez (Honda) pa je razočaral s trinajstim mestom.

Na italijanski veliki nagradi imajo najbolje pripravljen dirkalnik očitno pri Ducatiju, saj je navdušil tudi drugi njihov dirkač Andrea Dovizioso, ki je kvalifikacije zaključil na tretjem mestu. Njegov rojak in soimenjak Iannone je za nameček s časom 1:46,489 postavil še rekord proge.

Drugo vrsto bodo jutri zasedli Britanec Cal Crutchlow (Honda), Španec Aleix Espargaro (Suzuki) in Italijan Michele Pirro (Ducati). Najvišje uvrščeni Hondin motociklist je na sedmem mestu Dani Pedrosa, še mesto za njiim je z Yamaho zasedel Valentino Rossi. Deseterico zaokrožujeta Španca Maverick Vinales (Suzuki) in Pol Espargaro (Yamaha).

Največje razočaranje dneva je pripravil aktualni svetovni prvak in prvi Hondin adut Marc Marquez, ki se po padcih in težavah sploh ni prebil v sklepni del kvalifikacij. To se mi je zgodilo šele drugič v karieri.

Lowes in Kent najhitrejša v šibkejših razredih

V razredu moto2 bo s prvega mesta začel Britanec Sam Lowes (Speed Up), drugi je bil Švicar Dominique Aegerter (Technomag), tretji pa Španec Tito Rabat (Marc).

V najšibkejšem razredu moto3 si je pole position privozil Britanec Danny Kent (Honda), za njim sta se zvrstila Japonec Hiroki Ono (Honda) in Italijan Romano Fenati (KTM).

Izidi, kvalifikacije motoGP:

1. Andrea Iannone (Ita/Ducati) 1:46,489
2. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) + 0,095
3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 0,121
4. Cal Crutchlow (VBr/Honda LCR) 0,168
5. Aleix Espargaro (Špa/Suzuki) 0,365
6. Michele Pirro (Ita/Ducati) 0,381
7. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 0,386
8. Valentino Rossi (Ita/Yamaha) 0,434
9. Maverick Vinales (Špa/Suzuki) 0,445
10. Pol Espargaro (Špa/Yamaha Tech3) 0,561
...
13. Marc Marquez (Špa/Honda)