Indijci si prizadevajo za odpoved dirke formule ena

Vrhovno sodišče v Noidi bo na jutrišnji obravnavi odločalo o morebitni odpovedi dirki nedeljske VN Indije.

Objavljeno
24. oktober 2013 12.13
AUTO-PRIX-IND-F1-FILES
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA
New Delhi - V Indiji bodo tik pred zdajci odločali o nevsakdanji zahtevi za odpoved dirke formule ena za veliko nagrado Indije v Noidi. Tamkajšnje vrhovno sodišče je za petek sklicalo obravnavo zahteve za odpoved dirke. Pobudniki peticije so prepričani, da bi morali organizatorji dirke plačati poseben davek na zabavne prireditve.

Prizorišče indijske postaje karavane dirkačev formule ena je v Noidi v zvezni državi Utar Pradeš (Uttar Pradesh), kjer so najprej formulo ena vključili med izjeme, športne prireditve, za katere ni treba plačevati davka. Takšna odločitev pa je naletela na neodobravanja tamkajšnje lokalne skupnosti, ki je oblikovala posebno pobudo, najbolj aktiven član kampanje je Amit Kumar, s katero so leta 2011 uspešno nastopili pred državnimi organi ter izposlovali, da formula ena sodi v zabavo in ne šport in je dolžna plačevati davek. Pri vstopnicah za letošnjo prireditev so tako upoštevali tudi omenjeni davek, lani pa menda tega davka niso plačali.

Na koledarju prvenstva formule ena za prihodnje leto Indije ni več med prizorišči tega tekmovanja. Prvi mož formule ena Bernie Ecclestone je pojasnil, da so se za črtanje indijske postaje s koledarja za leto 2014 odločili zaradi logističnih težav, s čimer je prihodnost 450 milijonov dolarjev vrednega mednarodnega dirkališča Buddh v bližini indijske prestolnice New Delhi in na katerem od sezone 2011 potekajo dirke svetovnega prvenstva, sila negotovo. Dirkališče je dolgo 5,137 km, ima šestnajst zavojev, zasnoval pa ga je Hermann Tilke.