Italijan do trojčka zmag na Gorjancih

Avtomobilizem: med slovenskimi gorsko-hitrostnimi dirkači najhitrejši vodilni v DP Milan Bubnič.

Objavljeno
19. junij 2017 03.01
Janez Porenta
Janez Porenta
Novo mesto – Italijanski dirkač Federico Liber je letošnji junak avtomobilistične gorsko-hitrostne dirke Gorjanci, četrte v koledarju DP in prve letos pri nas. Najhitrejši je bil na treningih in v obeh glavnih vožnjah, pri čemer se je v drugo z neverjetno povprečno hitrostjo 155,64 km/h spustil tudi pod magično mejo minute in 40 sekund.

Gorsko-hitrostnih preizkušenj je na slovenskih tleh malo, vse tri, ki so »preživele« (Gorjanci, Lučine, Ilirska Bistrica), pa so se med bencinskimi navdušenci odlično prijele in si brez njih ni mogoče predstavljati sezone DP. Gorjanci imajo odlično tradicijo (v anale so vpisani od leta 1951) in zelo požrtvovalno ekipo prirediteljev, ki vsako leto znova poskrbi za pestro mednarodno paleto nastopajoče konjenice, ki tradicionalno šteje vsaj stotero dirkalnikov. Niti letos ni bilo nič drugače, na seznamu prijavljenih je bilo kar 112 imen, skozi birokratske postopke pa je šel 101 voznik, med udeleženci je bilo skoraj toliko Avstrijcev (32) kot Slovencev (34).

V luči zagotavljanja čim večje varnosti za dirkače in gledalce so na 4300 metrov dolgi progi med Dolnjo Težko vodo in Velikim Cerovcem postavili 220 metrov novih ograj na najbolj izpostavljenih delih, obenem so tudi preplastili najnevarnejša mesta. V prihodnje pa bo eden od možnih velikih izzivov za prireditelje podaljšanje tekmovalne steze na več kot 5 km, s čimer bi lahko Gorjanci kandidirali tudi za uvrstitev v koledar EP. Glede na odziv voznikov in navijačev bi si tja tudi zaslužili, svoje videnje bodo letos lahko dodali tudi opazovalci iz krovne mednarodne zveze (FIA), ki so bili gostje dirke.

Junak dolenjskega konca tedna je bil favorizirani Italijan Federico Liber s formulo glorio C8F, ki mu proga zelo ustreza, kar je že dokazal v preteklosti z zmagama v letih 2013 in 2015, letos pa že v soboto, ko je bil najhitrejši na nevihtnih treningih, prvega izzivalca, Čeha Vaclava Janika (norma M20FC), ravno tako že dvakratnega zmagovalca Gorjancev, je namreč pustil za seboj za skoraj šest sekund. Na dirki ni bilo nič drugače, le razlika med glavnima kandidatoma za vrh je bila bistveno manjša. V prvi vožnji sta bila hitra tujca šest, v drugi pa devet desetink narazen, medtem ko je že tretjeuvrščeni Čeh Jiri Svoboda (norma M20F) zamudil debele četrt minute.

Med Slovenci sta se za status najhitrejšega na nož udarila Vladimir Stankovič z gibsonom RME04, ki ne nastopa v konkurenci DP, in Milan Bubnič z nepogrešljivo lancio delto HF integrale, ki je bil na generalnem 12. mestu slabe tri sekunde hitrejši in se tako še učvrstil v vodstvu v DP. Prihodnjo dirko bodo šele sredi avgusta gostile Lučine.