Italijani peli skupaj z Rosbergom

Formula 1: nova dvojna zmaga Mercedesa. Lewis Hamilton na štartu izgubil prvo mesto.

Objavljeno
04. september 2016 23.47
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Monza – Mercedesov dirkač Nico Rosberg je le teden dni po krstnem podvigu v Spa-Francorchampsu z Monzo osvojil še eno do včeraj neosvojljivo (klasično) trdnjavo v formuli 1. Toda pred štartom ni še prav nič kazalo na novo zmagoslavje 31-letnega Nemca.

Po kvalifikacijah, ki jih je prepričljivo dobil Lewis Hamilton (moštvenega tekmeca Rosberga je prehitel za skoraj pol sekunde!), so namreč poznavalci kraljevskega avtomobilističnega razreda že vnaprej vpisali 25 točk na račun angleškega šampiona. Verjetno je podobno, češ da ima zmago že v žepu, razmišljal tudi branilec naslova svetovnega prvaka, zaradi česar je »zaspal« na štartu in že po nekaj metrih s 1. mesta zdrsnil na šesto. Ob Rosbergu ter obeh Ferrarijevih asih Sebastianu Vettlu in Kimiju Räikkönenu sta namreč mimo njega švignila tudi Valtteri Bottas (Williams) in Daniel Ricciardo (Red Bull).

»Fantje, ne belite si glav, to je bila moja napaka,« je Hamilton nemudoma priznal prek radijske zveze in se pognal v lov za tekmeci. Medtem ko je s 27-letnim Avstralcem opravil že na začetku drugega kroga, pa jih je potreboval kar enajst, da je vendarle strl odpor finskega »džentelmana«, kot tudi pravijo Bottasu. Z enim postankom manj je ugnal še oba »poskočna vranca« Räikkönena in Vettla ter se v 35. krogu prebil na 2. mesto, zmagal pa bi lahko le, če bi Rosberga ustavila okvara; tolikšna je bila namreč njegova prednost.

»To je poseben dan zame in res sem vesel, da sem končno zmagal tudi v Italiji, kjer se počutim zares odlično odlično. Blizu mi je tukajšnja kultura, povrhu imam tu veliko prijateljev in tudi navijačev. Lahko celo rečem, da se počutim malo tudi Italijana,« je nemški zvezdnik, ki ima po očetu Kekeju Rosbergu, svetovnem prvaku iz sezone 1982, tudi finsko državljanstvo, popihal na dušo številnim domačim gledalcem, ki so iz neposredne bližine spremljali dirko v Monzi. Zatem jih je pozdravil tudi v italijanščini in jih celo pripravil do tega, da so skupaj z njim »peli« uspešnico glasbene skupine White Stripes.

Na novinarski konferenci je razkril, da je imel gigantski dirkalnik, ključen pa je bil znova izvrsten začetek. »V zadnjih tednih sem posvetil precej časa vadbi štartov in naredil velik napredek v speljevanju,« je pojasnil Rosberg, ki je včeraj slavil drugo zaporedno zmago, sedmo v sezoni in skupno 21. v formuli 1. Z njo se je vodilnemu Hamiltonu v seštevku približal na vsega dve točki.

Angleški as je pozneje krivdo za slab štart, ki ga je stal 1. mesta, pripisal sklopki, pri kateri »zdaj nikoli ne veš, kdaj bo prijela«. Z 2. mestom je na koncu izvlekel največ, kar je lahko, kot tudi Vettel s tretjim, s katerim je Ferrariju pridirkal prvo uvrstitev na oder za najboljše po štirih slabših preizkušnjah. Naslednja bo 18. t. m. v Singapurju.