Izjemen štart Tima Gajserja med elito: zmagal že na prvi tekmi

Na uvodni dirki svetovnega prvenstva v razredu MXGP je motokrosist Tim Gajser premagal vse tekmece.

Objavljeno
27. februar 2016 18.20
Š. Ro.
Š. Ro.

Doha - Kakšen začetek nove sezone za Tima Gajserja! Eden najbolj obetavnih motokrosistov na svetu je po lanski skupni zmagi v razredu MX2 sezono začel v najelitnejšem razredu in se v težki konkurenci takoj odlično znašel. Na dirki v Katarju je bil namreč najhitrejši v prvi vožnji, nato pa v drugi le še postavil piko na i in zmagal.

V petkovih kvalifikacijah je Gajser s 450 kubično Hondo napovedal boj za vrh. Pred odhodom v Katar je sicer še bil nekoliko previden in je razkril, da želi uvodne dirke sezone izkoristiti predvsem za nabiranje izkušenj. Toda hitro je prebil led in bil že v kvalifikacijah na drugem mestu, to pa ga je opogumljalo tudi pred današnjo dirko.

Že v prvi vožnji je navdušil, ko je z drugega mesta uspešno napadel Rusa Jevgenija Bobriševa, tretji je bil aktualni prvak tega razreda Francoz Romain Febvre, ki je zaostal že 17 sekund. Slovenski dirkač se je ob tem že veselil prvega uspeha, ki ga je kronal z najhitrejšim krogom na dirki.

Še prepričljivejši je bil v drugi vožnji , ko se je že v prvem krogu prebil v vodstvo ter ga brez težav zadržal do konca. Nihče ni mogel slediti njegovemu tempu, tekmecem je pripravil dobro zaušnico in poskrbel za pravo senazacijo, kakršna svojčas ni uspela niti osemkratnemu svetovnemu prvaku, Italijanu Antoniu Cairoliju. Za njim je ciljno črto prečkal Febvre, tretji pa je bil Bobrišev.

Tako je 19-letni Makolčan, najmlajši tekmovalec v razredu MXGP, dosegel tudi skupno zmago na dirki, kar je hkrati prva slovenska zmaga v elitnem razredu svetovnega prvenstva v motokrosu. Drugo mesto na katarski dirki je osvojil aktualni prvak razreda MXGP Febvre, tretji je bil Bobrišev.

»Zelo sem srečen, to je neverjetno. Čudovito, kaj naj rečem. V prvi vožnji sem se moral bolj potruditi za zmago, saj sem lovil vodilnega, v drugi vožnji pa sem le kontroliral svoje vodstvo. Rad bi se zahvalil svoji družini in seveda svoji ekipi Honda Gariboldi za zares izvrstno pripravljen motor,« je bil po dirki vesel Gajser, ki ima tako po uvodu nepričakovano, a povsem zasluženo 50 točk in vodi v svetovnem prvenstvu, ki se bo nadaljevalo čez osem dni z dirko na Tajskem.